Hopp til innhold

Store deler av Vestlandet slått ut av strømbrudd torsdag kveld

En feil i den såkalte «spenningstrafoen» ved trafostasjonen på Ørskog slo ut strømmen på store deler av Vestlandet torsdag kveld. Over 100.000 personer var uten strøm i kveldstimene.

Trafostasjonen i Ørskog

Her er Statnett sin trafostasjon i Ørskog som ble slått ut torsdag kveld.

SISTE: Kl. 20.30 kan både Tussa og Tafjord Kraft melde at alle kunder i deres område har fått tilbake strømmen.

Tafjord kraft har kunder i: Ålesund, Sula, Giske, Vestnes, Ørskog, Skodje, Stordal, Norddal, Haram og Sandøy. Samtlige av disse kommunene hadde strøm kl. 19.15.

Tussa har kunder i Volda, Ørsta, Hareid, Ulstein, Herøy, Sande og Vanylven. Også i Sogn og Fjordane forsvant strømmen nedover mot Nordfjord - helt ned til Førde. Kundene i dette området måtte vente til 20.30 før situasjonen var løst.

Feil på spenningstrafoen

I følge kommunikasjonssjef Martha Nilson i Statnett kl. 20.38, skyldes utfallet en feil på «spenningstrafoen » i hovedtrafo-stasjonen i Ørskog.

Denne komponenten skal sørge for at spenningen ikke er for høy eller lav. Av en eller annen grunn røk denne torsdag kveld. Nilson sier de har en ny spenningstrafo på lager, og opplyser at denne vil bli reparert i løpet av natt til fredag.

– Dette skjer ikke ofte, ettersom vi regelmessig kontrollerer utstyret vårt. Det skjer likevel feil av og til, og en kan vel generelt sett si at strømmnettet på Sunnmøre og sørover mot Sogn og Fjordane er gammelt og dårlig.

I Møre og Romsdal venter en fortsatt på utbygging av den nye 420 kV-linjen, som vil revitalisere strømforsyningen i fylket.

Saken fortsetter under bildet

Tarfostasjonen Ørskog

Over 100.000 personer ble strømløse da Statnett sin trafostasjon ved Ørskog ble slått ut torsdag kveld.

Foto: Bernt Baltzersen / NRK

Dette er saken

Kl. 18.06 forsvant strømmen samtidig på store deler av Vestlandet. Tussa var først ute på sine Facebook-sider, og opplyste kl. 18.25 at hovedtrafostasjonen på Ørskog var ute av drift.

Kl. 19.14 sa Tafjord Kraft sin kommunikasjonssjef, Kari Løken til NRK at store deler av Vestlandet mistet strømmen fordi Statnett sin trafostasjon på Ørskog ble slått ut torsdag ettermiddag/kveld.

Statnett kunne i etterkant av strømbruddet melde at de hadde fått opp en 132 kV-linje nordfra. I tillegg kjørte Tafjord Kraft opp produksjonen sin for kvelden, slik at flest mulig fikk tilbake strømmen.

Kari Løken

Kommunikasjonssjef Kari Løken i Tafjord Kraft.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

– Statnett har bygd opp nettet via Tafjord Kraft, Tussa og Sogn og Fjordane Energi (SFE), sier Løken.

Strømmen kom tilbake

Kl. 19.15 kom strømmen tilbake ved NRKs lokaler i Ålesund sentrum. Også flere steder i fylket ble det meldt om at strømmen kom tilbake rundt dette tidspunktet.

Kl. 19.50 får NRK opplyst at Haram, Ørskog, Ålesund, Giske, Sula, Vestnes, Norddal og Ålesund har fått tilbake strømmen.

Nilson i Statnett Midt-Norge sier på samme tid at de aller fleste har fått tilbake strømmen de aller fleste steder.

Ved sykehuset i Ålesund ber legevakta folk om å ringe 113 dersom det er noe viktig. Systemet har vært av-og-på, men forteller at de er operative kl. 19.53.

Saken fortsetter under bildet

Trafo 3

Et tredje bilde av Statnett sin trafostasjon i Ørskog, som ble slått ut og sørget for strømbrudd torsdag kveld.

Foto: Bernt Baltzersen / NRK

Dette er bare tull

I kaoset som oppsto rundt strømbruddet prøvde en bruker på sosiale medier å indikere at strømmen var ute fordi Tafjord Kraft står i brann.

Følgende bilde ble vedlagt i meldingen, men kommunikasjonssjef Kari Løken avviser på det sterkeste at det er tilfelle.

– Nei nei nei, dette er bare tull. Det er trafostasjonen på Ørskog som er feilen.

Tull

Dette bildet ble lagt ut av en Facebook-bruker, med tilhørende tekst om at strømmen var ute grunnet brann på Tafjord kraft. Dette stemmer ikke.

Foto: Privat

Trøbbel for politiet

Politiet på Sunnmøre har de siste timene fått mange henvendelser fra folk som spør om hvorfor strømmen er borte.

På politistasjonen i Ålesund har strømbruddet gått ut over datasystemene. Aggregatet ved politikammeret måtte startes opp manuelt. Derfor tok det tid før de kunne kontaktes.

– Man har hatt tilgang på 112-nødmeldingene hele tiden, men vi har hatt litt problemer med dataverktøyene. Derfor har det tatt noe lengre tid for oss å få ut de nødvendige telefonnumrene.

Jon Steven Hasseldal

Politimester Jon Steven Hasseldal ved Sunnmøre politidistrikt.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

Hasseldal sier strømmen nå har kommet tilbake, og at de er nesten hundre prosent operative.

Politiaksjon

Kl. 19.34 fikk NRK melding om en politiaksjon ved Sparebanken Møre i Spjelkavika.

Vitner har sett flere politifolk ved stedet, men operasjonsleder Leif Arne Valderhaug ved Sunnmøre politidistrikt sier at dette er helt udramatisk.

– Ransalarmer går i hytt og vær når det forekommer strømbrudd. Vi har gått gjennom lokalet, og ikke funnet noe unormalt, sier Valderhaug.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.