På sommeren er det mange som tar bobilen fatt og legger ut på turer både i inn- og utland. I tillegg kommer mange bobilturister til Norge.
Så langt i sommer har det vært en rekke branner i bobiler. Blant annet i Tokke kommune, på E6 i Sarpsborg og i Tana har bobiler tatt fyr.
Da er det viktig å tilby et brannforebyggende kurs for turister som besøker Norge på sommeren, mener branningeniør, Arnold Rørstad.
– Det er veldig mange turister her om sommeren. Derfor har vi fokus på brannsikkerhet også i ferien.
Kan spre seg fort
Brannvesenet i Ålesund og Ålesund Sentrumsforening arrangerte derfor et brannforebyggingskurs for bobilturister i Ålesund mandag.
Ifølge Rørstad i brannvesenet er det stor fare for at disse brannene kan spre seg raskt dersom bobilturistene parkerer for nært hverandre.
– Når fartøyet brenner avgir det veldig mye energi og den kan lett spre seg. Derfor er det viktig å holde avstand. I Norge er det regler som sier at det skal være minimum fire meter mellom hvert kjøretøy.
I norske bobiler er det også et krav om å ha brannslukkingsapparat i bilen, forteller branningeniøren.
– Mange har gass og griller med seg. Flere lader mobiltelefonen om natta, noe vi ikke anbefaler. Dette er ting som kan starte en brann og da er det viktig å kunne slukke den raskt, sier Rørstad.
– Lite brannrutiner for turister
Daglig leder i Ålesund sentrumsforening, Lisa Mari Sæther, forteller at responsen på kurset har vært svært positiv.
– Vi ønsker å informere om at brannsikkerhet er utrolig viktig.
– Det er ikke like vanlig med rutiner som røykvarslere og brannapparat for turister fra andre land, enn det er her i Norge, sier Sæther.
Har ansvaret for brannsikkerheten
En av de som deltok på kurset i Ålesund var ni år gamle William Nicholas Strehlow (eller ni år og tre fjerdedeler, som han selv sier). Han er på bobilferie sammen med familien sin fra Tyskland.
Til tross for sin unge alder, forteller han at han har god kunnskap om brannsikkerhet.
– Jeg har alltid hatt følelsen av at jeg er en ekte brannmann. Når jeg fikk prøve og slukke brannen for første gang, så var det veldig gøy, forteller Strehlow.
Ifølge Strehlow er det han som har ansvaret for brannsikkerheten i familien.
– Jeg har lært hvordan man kan forhindre branner i bobilen. Jeg lærer så dette videre til familien min. På den måten er vi flere som kan være på vakt og det er lettere å se brannfarene, sier han.
– Mange hadde hatt nytte av kurset
Redaktør i bobilverden.no, Knut Randem, mener at det totalt sett ikke er en høy risiko for branner i bobiler.
Ifølge han finnes det lite statistikk om årsakene til bobilbranner.
– Hvis brannen først tar fatt, brenner jo alt opp, og da er det ikke så mye igjen å undersøke. Jeg tror ikke engang ekspertene finner ut av det da, sier Randem, og legger til:
– Men det kommer jo gjerne noen som har en antydning om hva årsaken kan være.
Han ser positivt på brannforebyggingskurset i Ålesund og synes det er et godt tiltak.
– Det tror jeg mange hadde hatt nytte av. Da ser man både hva man kan gjøre for å forebygge, og hvordan man skal gjøre dersom uhellet er ute, håper jeg.