Bøndene aksjonerer

Bøndene hamstrer brød og tar traktoren med ut på veiene. – Norsk mat er ingen selvfølge, sier Elling Kvammen.

Misfornøyde bønder fortsetter aksjonene mot tilbudet som staten la fram i jordbruksforhandlingene. I Møre og Romsdal har bøndene lagt ut på hovedveiene for å samles til demonstrasjoner.

Før traktorkollonen startet i Elnesvågen i Fræna i Romsdal i formiddag, forsynte bøndene seg fra brødhyllene.

Vil få folk til å hamstre

Elling Kvammen

Elling Kvammen og bøndene fra Romsdal kjørte i traktorkolonne til fylkeshuset i Molde sentrum.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

– Vi fikk ikke lov til å kjøpe flere enn fem brød. Vi får heller gå på flere butikker. Jeg gjør det for å vise at norsk mat ikke er en selvfølge. Jordbruksforhandlingene fremprovoserte noe vi har ventet på lenge, sier Kvammen idet han tar det siste brødet ut fra hylla.

Men nå provoserer du alle som skal ha brød til 17. mai. Hvorfor gjør du det?

– Poenget vårt er å få folk til å hamstre brød, sier Kvammen som ikke avkrefter at det kan være aktuelt å fortsette brødaksjonen i morgen.

– Ingen krise

Butikkmedarbeider på Rema 1000, Frank Vestad, var ikke videre bekymret for brødbeholdningen.

– Vi går tom tidlig i dag, men vi får ny forsyning ut på dagen. Det er ikke noe krise. Vi selger bare flere varer, sier Vestad.

Kjører mot Kristiansund

På Futura kjøpesenter ved innfartsåren til Kristiansund samlet flere bønder seg i formiddag for å kjøre inn til Kristiansund. Bøndene kommer fra Averøy, Gjemnes, Tingvoll, Halsa, Smøla og Aure.

Om lag 50 traktorer deltok i kolonnen. Etter den fem kilometer lange kjøreturen delte bøndene ut løpesedler i Kristiansund sentrum.

– Vil slippe forbi bilene

Bønder samler seg på Valderøya

Bøndene samler seg på Valderøya i Giske kommune før traktorkollonen til Moa.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

Bønder fra Stranda, Giske, Sykkylven, Ørskog, Skodje og Haram samlet seg på Moa i Ålesund i ettermiddag. Om lag 80 traktorer deltok i kolonnen inn til byen.

– Vi er klar over ansvaret vi har i trafikken. Det går ikke så fort med traktor, men vi tar hensyn ved å slippe bilene forbi. Vi gjør vårt beste til å ivareta sikkerheten, sier Odd Einar Fjørtoft, en av aksjonslederne.

Bøndene gjennomføre en markering ved Felleskjøpet på Moa med appeller. Det ble delt ut melk, kaffe og brød til publikum.

Samling på Felleskjøpet i Ålesund

Bøndene er samlet utenfor Felleskjøpet i Ålesund.

Foto: Maria Holand Tøsse / NRK