– Bruk kajakk som skjold om det kommer steinras

Padlere har blitt advart etter steinraset i Geirangerfjorden mandag. Det er mange som utfordrer skjebnen forteller erfaren padler.

Kajakker i Geirangerfjorden

GEIRANGERFJORDEN: Kajakker på tur i Geirangerfjorden på Sunnmøre. De advares nå mot å ferdes i området.

Foto: Kayak More Tomorrow

Jonathan Bendiksen

KAJAKK: Jonathan Bendiksen er eier og guide i kano- og kajakkturoperatør «Kajak More Tomorrow». Med flere års erfaring vet han godt hvor man ikke skal dra på padletur i Geirangerfjorden.

Foto: Lise Kristin Valgermo / NRK

Geologer advarer folk mot å padle for nært land i Geirangerfjorden. Skredet som gikk like ved fossen Friaren i går, var rundt 50.000 kubikkmeter, og stort nok til å skape en flodbølge.

– Når du padler i fjordene i Møre og Romsdal må du passe på at du holder et par hundre meter fra disse bratte fjellveggene. Da er man mer trygg, forteller eier og guide i kano- og kajakkturoperatør «Kajak More Tomorrow», Jonathan Bendiksen.

Hold midten av fjorden

Bendiksen har mange års erfaring i kajakk og kjenner Geirangerfjorden ut og inn.

– Det er en del steinsprang. Særlig i mai og frem til midten av juni faller det stein hele tiden, sier Bendiksen.

Geirangerfjorden

Jonathan Bendiksen viser områder som er utrygge i Geirangerfjorden.

Foto: Lise Kristin Valgermo / NRK

– Når man padler gjennom Geirangerfjorden pleier man å dra ut på nordsiden, for det er det tryggeste. Man padler ut til fossene på Knivsflå og det er vanlig å krysse fjorden over til Friaren. Det er et området som ikke er helt trygt om man padler langs kanten.

– Fra Skageflå og helt ned til Skagevika er et område hvor det faller stein hele tiden. Det som er viktig er at man holder midt i fjorden. Da er det ganske trygt, forteller Bendiksen.

Bruk kajakk som skjold

Bendiksen har gjennom sine år i kajakk vært vitne til at noen velger å «leke med livet».

– Det er mange som ikke tar hensyn. Mange synes det er artig å padle langs land og det er mange som synes det er gøy å padle helt opp mot disse bratte fjellveggene.

– Hva skal man da gjøre om man ser det kommer stein og man er for nært fjellveggen?

– Det er ofte for sent. Ser man at det kommer stein må man padle ut til midten av fjorden, men det tryggeste er å bare tippe over.

– For da kan man bruke kajakken som skjold?

– Et dårlig skjold, men et skjold, sier Bendiksen.

Hold deg informert

Bendiksen oppfordrer de som ikke er erfarne i kajakken å holde seg langt fra fjellveggen. Når man drar ut er det viktig at man hører og forstår den informasjonen som blir gitt.

– Det skal informeres godt om hvilke sider av fjorden som er tryggest å padle og hvor man ikke skal padle. Det er en brei fjord og selv om det går et steinras er det nok tryggest å padle på nordsiden.

– Jeg har hatt store grupper ute og har opplevd små ras, men vi har alltid oppholdt oss i trygge områder. Det er ikke vanskelig å være trygg om man kjenner fjorden eller har blitt informert om hvor man skal padle. Geirangerfjorden er ikke et farlig sted, sier Bendiksen.

Mathias Etnestad filmet denne videoen da raset gikk i Geirangerfjorden.

RAS: Slik så det ut da raset gikk i Geirangerfjorden mandag. VIDEO: Mathias Etnestad.