Hopp til innhold

- Urettferdig dyr kraft

Mange privathusholdninger i Møre og Romsdal mener det er urettferdig at de skal betale mer i strøm enn andre steder i landet.

Video Urettferdig dyr strum

Greta og Kolbjørn Sporsheim

Greta og Kolbjørn Sporsheim er naboar til Ormen Lange

Foto: Omar Sejnæs / NRK

Naboer til Ormen Lange-anlegget mener det er paradoksalt at de må betale så dyrt for krafta når Staten henter rundt 100 millioner kroner fra dette området hver eneste dag.

Landanlegget sluker like mye strøm som hele Molde by med sine 24 000 innbyggere til sammen. Det må innbyggerne betale ekstra mye for sammen med alle andre husholdninger i Midt-Norge. Årsaken er for dårlig kapasitet på linjenettet i forhold til det den kraftkrevende industrien krever.

Bernhard Riksfjord

Ordførar Bernhard Riksfjord

Foto: Omar Senæs / NRK

Fra Skarhaugen skuer ordfører Bernhard Riksfjord utover sitt mektige gassrike. Fra Ormen Lange-feltet strømmer gassen i land for å bli videresendt til England.

I snitt renner det godt over 100 millioner kroner inn i statskasse herfra hver eneste dag. Nå kjemper han for å få enda mer kraftkrevende industri til den flate øya på Romsdalkysten.

Men på rådhuset ligger kraft-bekymringa også tungt over kommuneledelsen. Hvordan skal både innbyggere og industri skal berge seg gjennom nok en vinter med overhengende kraftkrise?

Alle er avhengig av å ha været på sin side for å unngå dramatiske tiltak. Ordføreren fra det største regjeringspartiet syns det går for seint og vil nå møte partifeller både i departementet for olje og energi, næring og statsministerens folk. Dette kan ikke fortsette.