Hopp til innhold

- Grunnstøtingen gjorde hurtigruteturen bare enda mer spennende

Hurtigrutepassasjerene på «Kong Harald» venter fortsatt i Molde. Etter grunnstøtingen på Lepsøyrevet skal noen sendes videre med fly. Andre venter på neste hurtigrute.

Pat Hodgson

Pat Hodgson er fra York i Storbritania. Nå må hun vente i Molde før hurtigruteturen går videre med et annet skip senere.

Foto: NRK

Det skjedde mandag kveld, omtrent klokka 19.15. Nordgående hurtigrute «Kong Harald» var på veg nordover fra Ålesund mot Molde. Omtrent midtvegs på denne strekningen må skipene passere det lumske Lepsøyrevet. Der gikk det galt.

Gunnar Sandvik intervjuer Pat Hodgson

Nrk's Gunnar Sandvik intervjuer Pat Hodgson på kaia i Molde.

Foto: NRK

Brynjard Ulvøy

Brynjard Ulvøy er kaptein på hurtigruteskipet «Kong Harald».

Foto: Joachim Constantin Høyer / NRK
Torbjørn Bratteteig

Torbjørn Bratteteig er på hurtigruteferie sammen med kona. De to har det fint, selv om de blir forsinket et par døgn. Men han har merket litt trykket stemning blant noen av de utenlandske turistene.

Foto: Joachim Constantin Høyer / NRK
Hurtigruteskipet Kong Harald

Hurtigruteskipet «Kong Harald» ligg no ved kai i Molde.

Foto: Joachim Constantin Høyer / NRK
Passasjerar Kong Harald

Mange av passasjerane på «Kong Harald» var ute etter informasjon om situasjonen.

Foto: Joachim Constantin Høyer / NRK
– Vi hadde en bunnberøring. Sannsynligvis traff vi noe stein. Vi har skrapet opp bunnen, og vi har hull i bunnen på to tanker, sier kaptein Brynjard Ulvøy.

Passasjerene kunne tydelig merke at noe var galt i går kveld da skipet passerte Lepsøyrevet. Torbjørn Bratteteig er på påsketur sammen med kona. De hørte plutselig en merkelig lyd i går kveld.

– Vi merket det godt. Det var som en slags skurring. Det varte bare i et øyeblikk, forteller Torbjørn Bratteteig.

– Håper å få booke om

Det er 226 mennesker om bord i «Kong Harald». Både mandag kveld klokka 23.00 og tirsdag morgen kl. 09.00 ble det avholdt informasjonsmøter for passasjerene. Skipet får ikke lov til å fortsette med passasjerer om bord. Og skipet skal i tørrdokk.

– Vi håper vi får booke oss om til neste båt som går nordover. Vi får gå ombord i kveld i hurtigruteskipet «Lofoten». Men vi ønsker å reise videre med «Midnatsol» som er et større og nyere skip, sier Torbjørn Bratteteig.

Får tilbud om reise eller penger tilbake

Hele cruiset langs norskekysten med dette skipet er nå kansellert. Skipet får ikke reise videre med passasjerer om bord, og skipet må i tørrdokk for å utbedre skadene. Passasjerene får nå tilbud om enten å få pengene tilbake, eller å få ny reise. Noen av dem blir booket om til hurtigrutene som alt er på veg nordover.

– Vi kan ikke gå videre med passasjerer om bord, så lenge vi har lekkasje i bunnen. Dermed sender vi passasjerene videre på de to neste hurtigrutene som går nordover. Noen blir også sendt videre med fly, sier Brynjard Ulvøy.

Her er Lepsøyrevet:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Vi hørte denne rare lyden

Det er svært mange utenlandske turister på hurtigruta allerede nå. Mange utlendinger velger overgangen mellom vinter og vår som en rolig og avslappende ferie langs norskekysten. En av dem er Pat Hodgson fra Yorkshire. Hun tar denne turen helt alene.

- Jeg satt der og spiste middag, da jeg hørte denne lyden. Det varte en stund, men så tenkte jeg ikke mer over det. Ikke før jeg lå i sengen og sov like før klokka 23.00 om kvelden. Da kom det beskjed på høyttaleranlegget om at vi måtte komme på informasjonsmøte, forteller turist Pat Hodgson fra Yorkshire.

– Turen er ikke ødelagt

Man skulle kanskje tro at turen ble ødelagt for passasjerer som både må vente et eller to døgn, og som nå kanskje ikke rekker å gjennomføre hele rundreisen. Men Pat Hodgson sier at hendelsen bare har ført til litt ekstra spenning.

– Jeg har fått tilbud om å få reise videre med et annet skip. Men turen er jo forsinket. Så jeg må nok snu og reise hjem før jeg får fullført hele turen. Men dette har ikke ødelagt turen. Dette ble bare litt ekstra spenning, sier Pat Hodgson.

– Får omvisning i Molde

Flere av turistene får trolig gjøre seg ekstra godt kjent i området rundt Molde i dag. Da NRK var om bord tirsdag formiddag, kom det beskjed om at passasjerer trolig skulle få gratis busstur i Rosenes by.

Nå har de fortalt oss at de har bestilt en buss. Da kan vi få dra på sight-seeing i området her mens vi venter på å komme oss videre. Vi skal kanskje få se hvordan det ser ut rundt Molde, forteller turist Peter Skiba fra Tyskland.

– Trykket stemning blant utlendingene

Ingen uttrykte direkte misnøye overfor NRK da vi var om bord. Men det skal ha vært trykka stemning en periode.

– Jeg tror det er litt trykket stemning blant noen av utlendingene. Det er en del tyskere, engelske og franske her. Jeg er ikke helt sikker, men jeg syns jeg kan se på dem at det har blitt litt mer alvorlig, sier Torbjørn Bratteteig.

– Har det godt om bord

Bratteteig er heller ikke blant de som klager. For han sier at de har det ikke så aller verst om bord i skipet.

– Vi er pensjonister og har god tid. Vi hadde tenkt å være bortreist i påsken. Men som pensjonister kan vi jo være borte lenger. Vi har det godt om bord. De steller godt med oss, sier Torbjørn Bratteteig.