Kåre Magnus Bergh, Ingrid Gjessing Linhave og Ronny Brede Aase
Foto: NRK / NRK

Her er finalistene i MGP 2020

Det ble duket for den største utgaven av Melodi Grand Prix noensinne, da sangkonkurransen feiret 60 år.

I år var det 25 låter og artister som deltok i Melodi Grand Prix.

Aldri før har så mange låter deltatt i en norsk MGP-utgave.

Finalen fant sted i Trondheim, 15. februar. Vinneren ble Ulrikke Brandstorp med låten «Attention».

Disse deltok i MGP 2020

I alfabetisk rekkefølge:

Akuvi

«Som du er»

Tekst og melodi: Beatrice Akuvi Kumordzie, Andreas Stone, Costa Leon og Amin Zana

Melodi Grand Prix 2020

Beatrice Akuvi Hosen Kumordzie (25) er en artist, låtskriver og entertainer med norsk-ghanesisk bakgrunn. Hun vokste opp i Asker i et hjem fylt med musikk.

Søsteren Anna-Lisa deltok i MGP 2019 der hun kom til gullfinalen, og de to søstrene fikk tidlig være med faren på musikkoppdrag der tradisjonell afrikansk musikk sto i sentrum.

Tekstene til Akuvi er sider som er tatt ut av dagboka hennes og satt melodi til. Lydbildet sitt fant hun på en fire år lang reise i Sør-Afrika, der hun studerte fred, konflikt og religion.

På denne musikalske reisen plukket hun opp elementer fra tradisjonell sørafrikansk gospel, vestafrikansk afropop og amerikansk hip hop og R & B.

Resultatet er det hun kaller «reggae-infuced neo-soul».

– Mye av musikken min er rolig, sjelfull neo-soul. Med denne låten får jeg endelig vist en mer eksplosiv, morsom side av meg selv, sier Akuvi og hinter til at det blir mye dans.

I 2019 har Akuvi vært med på «Beat for Beat», opptrådt på festivaler og gitt ut to singler.

I desember slapp hun albumet Unfinished Business, og var på turné i Sør-Afrika samme måned. Tidligere samme år, var Akuvi med på sørafrikansk frokost-TV, hvor rundt ti millioner seere fikk se hennes dybdeintervju og sangopptreden.

Didrik & Emil

«Out Of Air»

Tekst og melodi: Fredrik Boström, Mats Tärnfors, Niclas Lundin og Didrik Solli-Tangen

Melodi Grand Prix 2020

Brødrene Solli-Tangen vokste opp utenfor Porsgrunn i Telemark. De har hatt stor suksess med konserter og sommershow, og de siste årene har de jobbet sammen om forestillingen «En broderlig aften».

Didrik (32) er utdannet klassisk sanger fra Barratt Due Musikk­institutt, der han ble uteksaminert i 2010 med topp­karakter.

Samme år fikk han sitt nasjonale gjennombrudd da han vant Melodi Grand Prix med låten «My Heart Is Yours» og representerte Norge på hjemmebane i Eurovision Song Contest.

I etterkant av ESC har han gjort en rekke opptredener både i inn- og utland og sunget duett med José Carreras. Han har også deltatt i flere TV-programmer og vært programleder for «Skal vi danse» på TV 2.

Emil (28) ble som 19-åring tatt opp på bachelorprogrammet for utøvende sangere ved Barratt-Due Musikkonservatorium i Oslo.

Allerede to år senere ble han tatt opp til Statens Operahøgskole i Oslo, som en av de yngste søkerne gjennom tidene.

I 2013 deltok han i MGP sammen med metallbandet Gromth. Han har siden vært med i flere TV-programmer, og gjør konserter og operaroller over hele landet.

Kristin Husøy

«Pray for Me»

Tekst og melodi: Galeyn Tenhaeff, Marcia Thadea Angèle Sondeijker, Roel Rats, Neil Hollyn og Kristin Husøy

Melodi Grand Prix 2020

Kristin Husøy (18) har vokst opp og bor i Trondheim. Hun har spilt piano siden første klasse spiller minst 30 minutter hver eneste dag.

Kristin hadde musikk som valgfag på ungdomsskolen og startet på musikklinjen på Videregående.

Men etter ett år der tok hun et friår, og deltok blant annet i «The Voice» på TV 2. Nå er hun tilbake på skolebenken.

– Jeg ser veldig fram til å vise frem sangen vi har jobbet med! Og det å få stå på scene og synge som er noe jeg trives utrolig godt med, sier Kristin.

Kristin forteller hun er glad i soul, jazz og R & B, spesielt fra siste halvdel av 1900-tallet. Hun er særlig inspirert av musikere som Amy Winehouse, Stevie Wonder, Lauryn Hill og Ella Fitzgerald.

Da Kristin hørte «Pray For Me» for første gang tenkte hun umiddelbart at dette var bra og helt i hennes gate, med en blanding mellom moderne popmusikk og ispedd litt gospel soul.

– Sangen tar opp et seriøst tema på en useriøs og kanskje litt humoristisk måte, sier hun.

Siden startet samarbeidet med Roel Rats om noe av teksten, og hun dro til Nederland for innspilling. Hun forteller at samarbeidet har vært utrolig lærerikt, og har gitt masse erfaring og nye vennskap.

Liza Vassilieva

«I Am Gay»

Tekst og melodi: Audun Agnar Guldbrandsen, Stian Nyhammer Olsen, Myrtoula Røe og Liza Vassilieva

Liza Vassilieva

Liza Vassilieva (30) er født i Murmansk i Russland, og flyttet til Norge da hun var tre år gammel. Hun har siden bodd i Kirkenes, med unntak av fem år da hun studerte i Trondheim. Etter studiene fikk hun jobb i Barentssekretariatet.

Lizas MGP-låt heter «I Am Gay». Selv om hun ikke selv er homofil, deltar Liza med låten for å vise solidaritet og bidra til en normalisering av temaet.

– Det er en hyllest til LHBT-samfunnet. Den symboliserer fest og frihet til å være seg selv. Og selv om dette er en pride-låt så tror jeg budskapet er noe alle kan relatere til, sier Liza.

Musikk og låtskriving har ved siden av kunst og tegning, vært en lidenskap for Liza i store deler av livet. Å se musikkvideoer på MTV etter skoletid, ble hennes vindu mot popmusikken.

Etter hvert oppdaget hun programmet Magic Music Maker og begynte å lage egne låter som hun blant annet deltok med på UKM.

Som 19-åring flyttet hun til Trondheim hvor hun har tatt en mastergrad i Europastudier. Der kom hun i kontakt med det lokale låtskrivermiljøet. Hennes første singel, «Run Run Girl» ble gitt ut på Trondheim Callings samlealbum.

Liza har deltatt ved låtskrivercampen Song:Expo hvert eneste år siden 2013. I 2017 ble en av låtene hun var med på å skrive plukket opp av et plateselskap i Sør-Korea og senere utgitt av K-popjentegruppa TWICE, med tittelen «Eye Eye Eyes».

I 2018 ga hun ut singelen «Third Wheel».

Liza føler seg veldig klar for MGP.

– Dette er første gangen jeg får muligheten til å stå på en så stor scene og jeg er veldig tekknemlig for å ha blitt valgt ut til å være med på MGP. Det er ganske overveldende, men jeg gleder meg masse, sier hun.

Instagram: @lizavassilieva

Magnus Bokn

«Over The Sea»

Tekst og melodi: Joakim With Steen, Magnus Bokn og Alexander Rybak

Magnus Bokn

Magnus Bokn (25) var allerede som 13-åring i gang med sin musikalske karriere. Hjemme i Stavanger gjorde han seg godt bemerket som vokalist i bandet Royal Oil, og senere i bandet Adopting Peter.

I årene som fulgte traff Magnus et større publikum gjennom sin deltakelse i Idol i 2011 og 2013. Dette førte igjen til landsdekkende turnévirksomhet sammen med artister som Tommy Fredvang, Izabell og Stavangerkameratene.

I 2017 var han med i The Voice. Her imponerte han gjennom flere runder, og i etterkant har hans auditionsang «Girls Just Want To Have Fun» oppnådd over 3.500.000 streams på Spotify og Youtube. Innspillingen ble dessuten tildelt en 19. plass i ‘Olympics of Singing’.

Magnus studerer populærmusikk, og satser nå alt på artistkarrieren som singer/songwriter.

I anledning sin deltakelse i MGP har han slått seg sammen med låtskriver og fiolinist Alexander Rybak og låtskriver/produsent JOWST, med en låt med elementer fra folk, vise, rock og pop.

Raylee

«Wild»

Tekst og Melodi: Andreas Stone, Anderz Wrethov og Laurell Barker

Melodi Grand Prix 2020

Raylee Charlotte Kristiansen (22) fra Tromøy i Arendal ga ut sin første plate allerede som 11-åring. Da var hun kjent som barnestjernen «Lotta». Sangen «Hvem eier» er streamet over 1,2 millioner ganger på YouTube. Raylee både synger og danser.

I 2008 spilte hun hovedrollen i musikalen «Annie». De siste årene har Raylee etablert seg som voksen artist, og har gitt ut flere låter. Hennes første selvskrevne låt på engelsk, «Love Me», kom ut i 2017.

Raylee har vært med i Stjernekamp på NRK i 2014, og i 2015 deltok hun i Melodi Grand Prix med låten «Louder». I 2016 danset hun seg til en tredjeplass i «Skal vi danse» på TV 2.

– Med «Wild» vil jeg formidle aksept for at alle er ulike, uansett. Vi må tørre å være oss selv, og ikke jage etter å passe inn, sier Raylee.

¨

Rein Alexander

«One Last Time»

Tekst og melodi: Erik Smaaland, Kristoffer Tømmerbakke og Rein Alexander

Melodi Grand Prix 2020

Sang og musikk stod sentralt i Rein Alexanders Hauge Korshmans (48) oppvekst. Allerede som sølvgutt tok sangen ham rundt i hele Norge og verden over. I dag er han en skolert og selvlært, rutinert formidler og fortolker av mange musikalske stilarter.

Rein Alexander gleder seg til å stå på scenen.

– Jeg gleder meg til å stå sette sluttonen og kjenne på følelsen av å ha gjort noe utenfor komfortsonen, med en sang jeg synes er helt rå!

Norge, USA, Island, London, Italia og Sverige er steder han har kalt hjemme, både som student og profesjonell. Han har mottatt utmerkelser ved skoler som Royal Academy of Music og The Reykjavík Academy of Singing and Vocal Arts. I 2003 stemte det norske folket ham fram til seier i NRK-programmet «Kjempesjansen».

– Budskapet i låten for meg, er at livet består av kontraster. Alt er tøft og tungt, imens det også er verdt det, og man finner glede i det. Utfordringer er en bra ting. Det gjelder å reise seg når man har falt, sier Rein Alexander.

Rein Alexander har gjort utallige konserter og turneer for store publikum. Han har også spilt roller som Jean Valjean i Les Misérables, Anatoly i Chess, Terje Vigen, Caston i Skjønnheten og udyret, Shere Kahn i Jungelboken, Anton Fugger i Which Witch med flere.

Sondrey

«Take My Time»

Tekst og melodi: Ola Frøyen, Eric Lumiere og Terhi Pippuri

Sondrey

R & B/Soul-artisten Sondre Mulongo Nystrøm (25) er med i MGP for første gang. I 2016 sikret han seg platekontrakt da han var med i «The Stream» på TV 2, og i 2019 kom han på tredjeplass i «Stjernekamp» på NRK.

– Jeg ser frem til å vise låten for det norske folk, og håper at den blir godt tatt imot, sier Sondrey.

Hans mest strømmede låt er «Fordi jeg elsker deg». I 2019 slapp han låten «A Darker Life».

Sondre vokste opp på Øyer i nærheten av Lillehammer. Han er sprinter på 100- og 200-meter og har deltatt i en rekke nasjonale mesterskap.

I fjor studerte han på LIMPI på Lillehammer, som ble startet av produsentduoen Stargate. I år er han aktuell med et album med 16 låter.

Musikken hans er inspirert av japansk kultur og anime, MJ, Daft Punk og urban musikk fra Canada. I tillegg til å være artist er han medlem av et musikkollektiv kjent som SAFEHOUSE som lager musikk til K-Pop-verdenen.

Tone Damli

«Hurts Sometimes»

Tekst og melodi: Helge Moen, Jim Bergsted, Jethro Fox og Tone Damli

Tone Damli

Tone Damli (31) entret den norske musikkscenen da hun som 16-åring deltok i talentprogrammet Idol i 2005. Senere samme år ga hun ut debutalbumet «Bliss» som solgte til gullplate.

Nå har hun gitt ut fem album, og solgt til platina flere ganger. Hun har også vært Idol-dommer i to sesonger og kom til finalen i «Skal vi danse» på TV 2 i 2006.

Tone var med i MGP med sangen «Butterflies» i 2009. Hun kom på andreplass i finalen, kun slått av Alexander Rybak som vant med «Fairytale». Tones sang solgte til platina og lå på VG-lista i 17 uker.

I 2013 deltok hun i den svenske versjonen av MGP, «Melodifestivalen», med låten «Hello Goodbye» som hun framførte sammen med Erik Segerstedt.

Tone er fra Sogndal i Sogn og Fjordane, og gikk på musikk, dans og dramalinja ved Firda videregående skole.

Hun ser veldig frem til å oppleve MGP-sirkuset en gang til,

– Jeg vet hvor kjekt dette er, nervene rundt det og ikke minst den store scenen med et enormt publikum. Det er dette som trigger meg og gir meg den største gleden, sier Tone.

Ulrikke Brandstorp

«Attention»

Tekst og melodi: Christian Ingebrigtsen, Kjetil Mørland og Ulrikke Brandstorp

Melodi Grand Prix 2020

Ulrikke Brandstorp (24) fra Sarpsborg ble for alvor kjent for det norske folk med andreplassen sin i Stjernekamp i 2018, og har senere vært å se blant annet i «Adresse: Tel Aviv», «Håp i ei gryte» og på «Idrettsgallaen» der hun hyllet Marit Bjørgen og Ole Einar Bjørndalen med en emosjonell opptreden.

Ulrikke er kjent for mange fans av MGP. Hun deltok i 2017 og kom til gullfinalen med låten «Places».

Sommeren 2019 gjestet hun «Allsang på Grensen» hvor hun sammen med Ben Adams fra A1 sang hitlåten «Shallow». Duetten har blitt sett over 2 millioner ganger på nett, og ble sommerens store snakkis.

Hele høsten 2019 og ut mars 2020 er Ulrikke å finne på Folketeateret i Oslo. Der spiller hun Liesl som er en av hovedrollene i oppsetningen av «Sound of Music».

– Det er noe magisk med hvordan MGP samler folk fra inn- og utland til en stor fest! Det engasjerer og sprer glede! Utrolig stas å få være en del av dette igjen, så derfor gleder jeg meg vel egentlig mest til «hele pakka»!