Kåre Magnus Bergh, Ingrid Gjessing Linhave og Ronny Brede Aase
Foto: NRK / NRK

Her er de første artistene i MGP 2020

Det er duket for den største utgaven av Melodi Grand Prix noensinne, når sangkonkurransen feirer 60 år. Nå er artistene fra Midt-Norge presentert.

I år er det 25 låter og artister som kjemper om gullbilletten til Eurovision. Aldri før har så mange låter deltatt i en norsk MGP-utgave.

En jury har allerede plukket ut fem låter til finalen 15. februar. Resten skal delta i fem delfinaler.

Hver landsdel får hver sin delfinale, med artister som representerer Nord, Midt-Norge, Vest, Øst og Sør.

Kun én artist går videre fra hver delfinale.

Artistene fra Midt-Norge som deltar i den tredje delfinalen, ble annonsert på mandag.

Disse deltar i MGP 2020

Finalen

Finalen finner sted i Trondheim Spektrum, 15. februar. Hver fredag blir en ny finalelåt publisert.

Didrik & Emil

«Out Of Air»

Tekst og melodi: Fredrik Boström, Mats Tärnfors, Niclas Lundin og Didrik Solli-Tangen

Melodi Grand Prix 2020

Brødrene Solli-Tangen vokste opp utenfor Porsgrunn i Telemark. De har hatt stor suksess med konserter og sommershow, og de siste årene har de jobbet sammen om forestillingen «En broderlig aften».

Didrik (32) er utdannet klassisk sanger fra Barratt Due Musikk­institutt, der han ble uteksaminert i 2010 med topp­karakter.

Samme år fikk han sitt nasjonale gjennombrudd da han vant Melodi Grand Prix med låten «My Heart Is Yours» og representerte Norge på hjemmebane i Eurovision Song Contest.

I etterkant av ESC har han gjort en rekke opptredener både i inn- og utland og sunget duett med José Carreras. Han har også deltatt i flere TV-programmer og vært programleder for «Skal vi danse» på TV 2.

Emil (28) ble som 19-åring tatt opp på bachelorprogrammet for utøvende sangere ved Barratt-Due Musikkonservatorium i Oslo.

Allerede to år senere ble han tatt opp til Statens Operahøgskole i Oslo, som en av de yngste søkerne gjennom tidene.

I 2013 deltok han i MGP sammen med metallbandet Gromth. Han har siden vært med i flere TV-programmer, og gjør konserter og operaroller over hele landet.

Ulrikke Brandstorp

«Attention»

Tekst og melodi: Christian Ingebrigtsen, Kjetil Mørland og Ulrikke Brandstorp

Melodi Grand Prix 2020

«Attention» kommer 31. januar. Ulrikke skal opptre i Vest-Norges delfinale, 1. februar.

Ulrikke Brandstorp (24) fra Sarpsborg ble for alvor kjent for det norske folk med andreplassen sin i Stjernekamp i 2018, og har senere vært å se blant annet i «Adresse: Tel Aviv», «Håp i ei gryte» og på «Idrettsgallaen» der hun hyllet Marit Bjørgen og Ole Einar Bjørndalen med en emosjonell opptreden.

Ulrikke er kjent for mange fans av MGP. Hun deltok i 2017 og kom til gullfinalen med låten «Places».

Sommeren 2019 gjestet hun «Allsang på Grensen» hvor hun sammen med Ben Adams fra A1 sang hitlåten «Shallow». Duetten har blitt sett over 2 millioner ganger på nett, og ble sommerens store snakkis.

Hele høsten 2019 og ut mars 2020 er Ulrikke å finne på Folketeateret i Oslo. Der spiller hun Liesl som er en av hovedrollene i oppsetningen av «Sound of Music».

– Det er noe magisk med hvordan MGP samler folk fra inn- og utland til en stor fest! Det engasjerer og sprer glede! Utrolig stas å få være en del av dette igjen, så derfor gleder jeg meg vel egentlig mest til «hele pakka»!

Akuvi

«Som du er»

Tekst og melodi: Beatrice Akuvi Kumordzie, Andreas Stone, Costa Leon og Amin Zana

Melodi Grand Prix 2020

Beatrice Akuvi Hosen Kumordzie (25) er en artist, låtskriver og entertainer med norsk-ghanesisk bakgrunn. Hun vokste opp i Asker i et hjem fylt med musikk.

Søsteren Anna-Lisa deltok i MGP 2019 der hun kom til gullfinalen, og de to søstrene fikk tidlig være med faren på musikkoppdrag der tradisjonell afrikansk musikk sto i sentrum.

Tekstene til Akuvi er sider som er tatt ut av dagboka hennes og satt melodi til. Lydbildet sitt fant hun på en fire år lang reise i Sør-Afrika, der hun studerte fred, konflikt og religion.

På denne musikalske reisen plukket hun opp elementer fra tradisjonell sørafrikansk gospel, vestafrikansk afropop og amerikansk hip hop og R & B.

Resultatet er det hun kaller «reggae-infuced neo-soul».

– Mye av musikken min er rolig, sjelfull neo-soul. Med denne låten får jeg endelig vist en mer eksplosiv, morsom side av meg selv, sier Akuvi og hinter til at det blir mye dans.

I 2019 har Akuvi vært med på «Beat for Beat», opptrådt på festivaler og gitt ut to singler.

I desember slapp hun albumet Unfinished Business, og var på turné i Sør-Afrika samme måned. Tidligere samme år, var Akuvi med på sørafrikansk frokost-TV, hvor rundt ti millioner seere fikk se hennes dybdeintervju og sangopptreden.

Sondrey

«Take My Time»

Tekst og melodi: Ola Frøyen, Eric Lumiere og Terhi Pippuri

Sondrey

R & B/Soul-artisten Sondre Mulongo Nystrøm (25) er med i MGP for første gang. I 2016 sikret han seg platekontrakt da han var med i «The Stream» på TV 2, og i 2019 kom han på tredjeplass i «Stjernekamp» på NRK.

– Jeg ser frem til å vise låten for det norske folk, og håper at den blir godt tatt imot, sier Sondrey.

Hans mest strømmede låt er «Fordi jeg elsker deg». I 2019 slapp han låten «A Darker Life».

Sondre vokste opp på Øyer i nærheten av Lillehammer. Han er sprinter på 100- og 200-meter og har deltatt i en rekke nasjonale mesterskap.

I fjor studerte han på LIMPI på Lillehammer, som ble startet av produsentduoen Stargate. I år er han aktuell med et album med 16 låter.

Musikken hans er inspirert av japansk kultur og anime, MJ, Daft Punk og urban musikk fra Canada. I tillegg til å være artist er han medlem av et musikkollektiv kjent som SAFEHOUSE som lager musikk til K-Pop-verdenen.

Tone Damli

«Hurts Sometimes»

Tekst og melodi: Helge Moen, Jim Bergsted, Jethro Fox og Tone Damli

Tone Damli

«Hurt Sometimes» kommer 7. februar. Tone skal delta i Nord-Norges delfinale, 8. februar.

Tone Damli (31) entret den norske musikkscenen da hun som 16-åring deltok i talentprogrammet Idol i 2005. Senere samme år ga hun ut debutalbumet «Bliss» som solgte til gullplate.

Nå har hun gitt ut fem album, og solgt til platina flere ganger. Hun har også vært Idol-dommer i to sesonger og kom til finalen i «Skal vi danse» på TV 2 i 2006.

Tone var med i MGP med sangen «Butterflies» i 2009. Hun kom på andreplass i finalen, kun slått av Alexander Rybak som vant med «Fairytale». Tones sang solgte til platina og lå på VG-lista i 17 uker.

I 2013 deltok hun i den svenske versjonen av MGP, «Melodifestivalen», med låten «Hello Goodbye» som hun framførte sammen med Erik Segerstedt.

Tone er fra Sogndal i Sogn og Fjordane, og gikk på musikk, dans og dramalinja ved Firda videregående skole.

Hun ser veldig frem til å oppleve MGP-sirkuset en gang til,

– Jeg vet hvor kjekt dette er, nervene rundt det og ikke minst den store scenen med et enormt publikum. Det er dette som trigger meg og gir meg den største gleden, sier Tone.

Raylee

«Wild»

Tekst og Melodi: Andreas Stone, Anderz Wrethov og Laurell Barker

Melodi Grand Prix 2020

Raylee Charlotte Kristiansen (22) fra Tromøy i Arendal ga ut sin første plate allerede som 11-åring. Da var hun kjent som barnestjernen «Lotta». Sangen «Hvem eier» er streamet over 1,2 millioner ganger på YouTube. Raylee både synger og danser.

I 2008 spilte hun hovedrollen i musikalen «Annie». De siste årene har Raylee etablert seg som voksen artist, og har gitt ut flere låter. Hennes første selvskrevne låt på engelsk, «Love Me», kom ut i 2017.

Raylee har vært med i Stjernekamp på NRK i 2014, og i 2015 deltok hun i Melodi Grand Prix med låten «Louder». I 2016 danset hun seg til en tredjeplass i «Skal vi danse» på TV 2.

– Med «Wild» vil jeg formidle aksept for at alle er ulike, uansett. Vi må tørre å være oss selv, og ikke jage etter å passe inn, sier Raylee.

¨

Rein Alexander

«One Last Time»

Tekst og melodi: Erik Smaaland, Kristoffer Tømmerbakke og Rein Alexander

Melodi Grand Prix 2020

Sang og musikk stod sentralt i Rein Alexanders Hauge Korshmans (48) oppvekst. Allerede som sølvgutt tok sangen ham rundt i hele Norge og verden over. I dag er han en skolert og selvlært, rutinert formidler og fortolker av mange musikalske stilarter.

Rein Alexander gleder seg til å stå på scenen.

– Jeg gleder meg til å stå sette sluttonen og kjenne på følelsen av å ha gjort noe utenfor komfortsonen, med en sang jeg synes er helt rå!

Norge, USA, Island, London, Italia og Sverige er steder han har kalt hjemme, både som student og profesjonell. Han har mottatt utmerkelser ved skoler som Royal Academy of Music og The Reykjavík Academy of Singing and Vocal Arts. I 2003 stemte det norske folket ham fram til seier i NRK-programmet «Kjempesjansen».

– Budskapet i låten for meg, er at livet består av kontraster. Alt er tøft og tungt, imens det også er verdt det, og man finner glede i det. Utfordringer er en bra ting. Det gjelder å reise seg når man har falt, sier Rein Alexander.

Rein Alexander har gjort utallige konserter og turneer for store publikum. Han har også spilt roller som Jean Valjean i Les Misérables, Anatoly i Chess, Terje Vigen, Caston i Skjønnheten og udyret, Shere Kahn i Jungelboken, Anton Fugger i Which Witch med flere.

Midt-Norge

Delfinalen går av stabelen 25. januar, 19:50 på NRK 1 og NRK TV.

Alexandru

«Pink Jacket»

Tekst og melodi: Ruben Markussen

Melodi Grand Prix 2020

Alexandru Gros Grindvoll (19) fra Rennebu var tidligere et av medlemmene i guttebandet «Suite 16». Gruppa ga ut låten «Who I Wanna Be» som solgte til dobbel platinum. De deltok i MGP i 2016 der de kom på tredjeplass med låten «Anna Lee».

Nå satser Alexandru som soloartist. Helt siden han var tolv år gammel har han tolket kjente sanger på YouTube, og flere av videoene hans har 100 000 visninger.

For Alexandru blir det en enorm opplevelse å stå på MGP-scenen som soloartist

– Jeg gleder meg helt sinnsykt til å vise fram sangen, og jeg håper folket liker låte like mye som jeg gjør, sier han.

I tillegg til å synge, spiller Alexandru gitar og trommer. Tross sin unge alder, har han fått prøve seg i flere deler av musikkbransjen. En av erfaringene han har gjort seg i ung alder er å opptre på et stort kinesisk TV-show med mange millioner seere.

Alexandru forteller at Spotify-spillelistene hans er fulle av punk og death metal, og for å roe seg ned på kvelden setter han helst på et av albumene til bandet Bring Me The Horizon.

Selv om Alexandru har lært seg teknikken med å «growle», er det ikke dermed sagt at han selv vil drive med death metal. Låtene som kommer fra ham i tiden som kommer vil uansett bære preg av hans mer rocka identitet, men fortsatt med et snev av dagens pop-klima.

Kristin Husøy

«Pray for Me»

Tekst og melodi: Galeyn Tenhaeff, Marcia Thadea Angèle Sondeijker, Roel Rats, Neil Hollyn og Kristin Husøy

Melodi Grand Prix 2020

Kristin Husøy (18) har vokst opp og bor i Trondheim. Hun har spilt piano siden første klasse spiller minst 30 minutter hver eneste dag.

Kristin hadde musikk som valgfag på ungdomsskolen og startet på musikklinjen på Videregående.

Men etter ett år der tok hun et friår, og deltok blant annet i «The Voice» på TV 2. Nå er hun tilbake på skolebenken.

– Jeg ser veldig fram til å vise frem sangen vi har jobbet med! Og det å få stå på scene og synge som er noe jeg trives utrolig godt med, sier Kristin.

Kristin forteller hun er glad i soul, jazz og R & B, spesielt fra siste halvdel av 1900-tallet. Hun er særlig inspirert av musikere som Amy Winehouse, Stevie Wonder, Lauryn Hill og Ella Fitzgerald.

Da Kristin hørte «Pray For Me» for første gang tenkte hun umiddelbart at dette var bra og helt i hennes gate, med en blanding mellom moderne popmusikk og ispedd litt gospel soul.

– Sangen tar opp et seriøst tema på en useriøs og kanskje litt humoristisk måte, sier hun.

Siden startet samarbeidet med Roel Rats om noe av teksten, og hun dro til Nederland for innspilling. Hun forteller at samarbeidet har vært utrolig lærerikt, og har gitt masse erfaring og nye vennskap.

Sie Gubba

«Kjære du»

Tekst og melodi: Magne Almås og Petter Øien

Melodi Grand Prix 2020

Sie Gubba feirer 25-årsjubileum i 2020. Det feires med en landsdekkende jubileumsturné, og ikke minst med å være tilbake i MGP.

Countryrockerne fra Trøndelag har i 25 år vært et av landets travleste festband, og har med sin kombinasjon av folkelige tekster, drivende felespill og allsang-refreng, spilt i nærmest hver bygd, tettsted og by over hele landet.

– Vi starter vår 25-årsjubileumsturne nå, og da passer det veldig godt å få være med på MGP-festen. Samt å få luftet sirkusgenene våre litt, og forhåpentligvis få stå i finalen i Trondheim Spektrum, på hjemmebane, sier Magne Almås.

De har gitt ut 12 plater og flere singler, og innehatt førsteplassen på VG-lista med hele tre ulike album. I 2006 kom albumet «Sie Gubba», som ble bandets store gjennombrudd, mye takket være låten «Sånn e livet» som var på Norsktoppen i 20 uker.

Sie Gubba deltok i MGP i 2011 der da kom til finalen med låten «Alt du vil ha».

Bandet består av Magne Almås, Tommy Folstadli, Petter Øien, Tore Dalsaune, Morten Hølås og Reidulf Wormdal.

Thomas Løseth

«Vertigo»

Tekst og melodi: Idar Sørensen Vokal: Erika Norwich

Melodi Grand Prix 2020

Thomas Løseth (32) kommer fra Fannrem i Orkdal. Han stakk av med seieren til «The Voice» på TV 2 i 2017, og har siden den gang høstet mange lovord for sin silkemyke stemme og utstråling på scenen. I «The Voice» hadde han Lene Marlin som mentor.

Thomas har siden ung alder viet tiden og livet sitt til musikken. Og som han selv sier det: på den harde, lange måten. Han har vært vokalist i flere band, hatt utallige spillejobber, vært studiomusiker og satser nå som soloartist.

For tiden jobber han med debutplata, og flere singler er på planen i år.

Vest

Artistene og låtene blir annonsert 27. januar

Nord

Artistene og låtene blir annonsert 3. februar

Øst

Delfinalen gikk av stabelen 18. januar.

JÆGER

«How About Mars»

Tekst og melodi: Roel Rats, Synne Vorkinn, Christopher Wortley og Sindre T. Jenssen

Melodi Grand Prix 2020

Anna Jæger (26) er fra Oslo og Asker, men bodde store deler av oppveksten i Canada og USA. JÆGER har holdt på med musikk siden hun var liten, og som artist og låtskriver byr hun nå på «elektro-pop-rock».

JÆGER kombinerer inspirasjon fra sin oppvekst i Nord-Amerika med erfaringer fra Norge. Noen av artistene som inspirerer henne mest er Tove Lo, Elle King, Billie Eilish, Robyn og Halsey.

– Jeg ser mest frem til å fremføre et heidundrendes show! Gleder meg så sjukt til å vise hva vi har stelt i stand, sier hun.

Anna legger til at i MGP-låten hennes behøver man ikke å grave hardt etter dype budskap.

– I låten er jeg et slags romvesen som vil ta deg med til planeten min, Mars. Så her er det bare å bli med på reisen for å si det sånn!

Som ungdom spilte hun i rockeband i USA og opptrådte på små barer og nattklubb-scener i Virginia og Washington DC. De siste årene har hun spilt på en scener som John Dee, Gamla, og The Thief.

Det som preget henne mest i oppveksten var trolig «School of Rock», der unge talenter lærte å spille klassisk rockemusikk i band og opptrådte på en rekke scener.

JÆGER var deltaker på «The Voice» på TV 2 i 2017, og hadde da Morten Harket som mentor.

Hun slapp nylig singelen «Can't Help it» på Spotify, og jobber for tiden med flere spennende prosjekter.

Kim Wigaard & Maria Mohn

«Fool for Love»

Tekst og melodi: Torbjørn Raae, Arve Furset, Kim Wigaard Johansen og Maria Mohn

Melodi Grand Prix 2020

Kim Wigaard (31) fra Oslo og Maria Mohn (36) fra Fredrikstad er begge ved siden av egne artistkarrierer også vokalcoacher, så nå er det sangpedagogenes tur i MGP. Kim har i en årrekke jobbet i inn- og utland, og deltatt i musikal, revy, opera og kabaret.

Han har sunget i Den Norske Opera og Ballett, jobbet i New York og hatt solokonsert for et utsolgt Oslo Konserthus. Han har bred utdannelse fra Norges musikkhøgskole, Kunsthøgskolen i Oslo og Manhattan School of Music i New York. Han jobber dessuten som vokalcoach for flere av Norges største artister.

Kim var semifinalist i Idol, Top 40 i The Voice og var nå senest dommer i TV Norge-programmet «All Together Now».

– Tenk at vi får dele Fool For Love med hele Norge! Vi er stolt av det vi har skrevet og det samarbeidet vi har, og jeg er så glad i Maria, sier Kim.

Maria Mohn er utdannet fra Norges musikkhøgskole og jobber som sanger, låtskriver, pianist, humorist og skuespiller. Hun har sunget i den spellemannsnominerte vokalgruppa PUST, i Det Norske Solistkor, vært frontfigur i band, storband, korps og orkester og har delt scene med en rekke store artister. Maria har også vært med i TV-programmer som Idol, Popstokk, Sommeråpent og Beat for Beat.

– Jeg ser frem til å få stå på den store scenen i en skreddersydd drøm av en kjole, fremføre en egen låt i beste sendetid med min favoritt duettpartner, sier Maria.

Maria slapp sitt debutalbum «Bli med meg» i september 2010. https://www.nrk.no/mgp/xl/her-er-de-forste-artistene-i-mgp-2020-1.14832079#Øst-NorgeHennes andre plate kom i 2014 og fikk VG-listeplassering.

Maria og Henning Stranden startet en musikalsk humorduo sommeren 2012 og har gjort stor suksess i Fredrikstad med showene «Mysteriet vårs» og «Nå er'e jul(ing) igjen!".

Tore Petterson

«The Start of Something New»

Tekst og melodi: Tore Petterson og Knut Bjørnar Asphol

Melodi Grand Prix 2020

Tore Petterson (40) er født i Drammen, vokst opp på Tranby i Lier, men har de siste 20 årene vært bosatt på Grünerløkka i Oslo. Han er kjent fra NRK-serien «Sofa», «Farmen Kjendis» og som dommer i «Skal vi danse» på TV 2. Mange kjenner ham også som komiker i blant annet humorduoen «Adam og Tore» med hans venn Adam Schjølberg.

– Jeg ser mest frem til at jeg endelig skal få gjøre det jeg liker best. Få vise verden hva jeg egentlig har vært ment å gjøre hele tiden, sier Tore.

I MGP deltar han med den egenskrevne låten «The Start of Something New». Den er skrevet og produsert sammen med Knut Bjørnar Asphol, som blant annet har produsert Aleksander Rybaks siste vinnerbidrag «That's How You Write a Song».

– Budskapet bak låten er at det aldri er for sent med en ny begynnelse. Aldri slutt å drømme eller jobbe for drømmene dine, sier Tore.

Tore har spilt med jazzlegenden Ola Calmeyer i åtte år, og i senere tid med sitt eget band «Tore Petterson Trio» sammen med pianist Torbjørn Kvamme og Frøydis Grorud fra «Beat for Beat» på saksofon og fløyte.

Sør

Delfinalen gikk av stabelen 11. januar.

Kim Rysstad

«Rainbow»

Tekst: Kim Rysstad og Knut Bjørnar Asphol. Melodi: Knut Bjørnar Asphol

Melodi Grand Prix 2020

Kim Rysstad (38) er fra Valle i Setesdal og er en spellemannsnominert kveder dypt forankret i folkemusikken. Gjennom høsten og vinteren 2019 har han blitt kjent for hele det norske folk gjennom sin deltakelse i «Stjernekamp» der han gikk til finalen.

Kim deltok i Melodi Grand Prix 2012 med låten «Så Vidunderleg».

– Det blir veldig gøy å få være med i MGP igjen, særlig i jubileumsåret! Det er 8 år siden sist jeg deltok, så det blir så spennende, sier Kim.

Gjennom et samarbeid med selveste London Philharmonic Orchestra og juleplaten «Snøen laver ned» markerte Rysstads sitt 10 års jubileum som plateartist i 2017.

Debutplata «Tak hardt uti hand» fra 2007 ble kåret til Årets soloalbum under Folkelarm og andreplata «Vegen» ble nominert til Spellemannprisen i 2011.

Geirmund

«Come Alive»

Tekst og melodi: Eric Lumiere, Jonas H. Jensen og Niklas Rosström

Melodi Grand Prix 2020

Geirmund Hansen (31) er fra Stavanger, men flyttet til Kristiansand i 2013. Han er utdannet ved Universitetet i Agder ved institutt for rytmisk musikk.

Geirmund jobber både som låtskriver og artist, og som vokalpedagog på KV Vennesla og ved Universitetet i Agder. Hans første TV-opptreden var under åpningen av Kilden Konserthus i Kristiansand der han fremførte sin egen låt, «Theatre» sammen med Kristiansand Symfoniorkester.

Gjennombruddet som artist kom i The Voice i 2013 der han kom til live-rundene.

Geirmund har engasjert seg i arbeidet til Stine Sofie-stiftelsen. I 2017 skrev han låten «Ser du meg» som en gave til stiftelsens senter i Grimstad.

Geirmund har de senere årene jobbet seg opp i musikk-Norge som vokalist i bandet Rendezvous Point og som soloartist.

Han gjør regelmessig event-oppdrag sammen med Need Music og Bryggebandet, samt solokonserter. Han planlegger nå flere utgivelser som soloartist.

Lisa Børud

«Talking About Us»

Tekst og melodi: Jimmy Jansson, Anderz Wrethov, Maia Wright og Laurell Barker

Melodi Grand Prix 2020

Lisa Børud spilte inn sitt første album som femåring og ble fra da av kristen-Norges store barnestjerne med over 120.000 solgte album. Hun vokste opp i den særdeles musikalske Børud-familien, og sammen turnerte de rundt omkring i hele Norge. I løpet av 12 år gav hun ut åtte album, to DVD-er og to samlealbum.

Etter at hun ble ferdig ved hiphop-danselinjen på Bårdar i Oslo tok karrieren ny fart i forbindelse med Lisas deltagelse i NRKs Stjernekamp. Der gjorde hun suksess med en rekke fantastiske sang- og dansenummer.

I 2018 danset og sang Lisa bak Alexander Rybak i den internasjonale finalen av ESC i Portugal.

Før jul var hun med på julekonsertturnéen «Stille Natt Hellige Natt».

– Det jeg vil fortelle med bidraget mitt er at man skal ikke basere valgene sine på hva andre mener man skal gjøre. Gjør det som føles rett for deg. Og i dette tilfellet handler det om relasjon til en kjæreste og andres meninger om forholdet, sier Lisa.