Subwoolfer i MGP2022
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Disse er Norges konkurrenter i Eurovision 2022

Les om artistene og hør låtene som møter Norge i Eurovision Song Contest 2022.

Den 66. utgaven av Eurovision Song Contest blir arrangert 10. mai, 12. mai og 14. mai 2022. Torino, Italia står for vertskapet etter at bandet Måneskin gikk av med seieren med låten «Zitti e buoni» i 2021.

I utgangspunktet skulle 41 land delta i konkurransen. Men etter Russlands invasjon av Ukraina, kom flere deltakerland til orde og ønsket Russland ekskludert fra konkurransen.

25. februar ble Russland nektet Eurovision-deltakelse av EBU, organisasjonen bak konkurransen.

Dermed er det 40 land som skal delta i Torino.

Disse deltar i Eurovision 2022

40 av 40 låter valgt

Oppdatert tirsdag 22. mars med låter fra Armenia og Aserbajdsjan

I alfabetisk rekkefølge

Albania ESC Eurovision Song Contest logo

Ronela Hajati ble valgt ut som Albanias representant i en nasjonalfinale med låten «Sekret».

Ronela har gjort stor suksess i hjemlandets musikkbransje, og kan vise til en rekke Topp 10-plasseringer på hitlistene i Albania.

Armenia

Armenias utvalgte artist ble i år Rosa Linn.

– Fra utsiden så det ut som det var umulig for en ukjent jente fra en liten by i Armenia å skulle få til dette. Men med hardt arbeid og pågangsmot er jeg nå beæret og klar for å representere landet mitt på den største scenen i Europa, sier 21-åringen.

Aserbajdsjan ESC Eurovision Song Contest logo

Kun tre uker etter han vant den aserbajdsjanske utgaven av The Voice, ble det annonsert at Nadir Rustamli skal representere hjemlandet i Eurovision. Nadirs mentor i The Voice var Eldar Gasimov, som vant Eurovision for Aserbajdsjan i 2011 sammen med Nikki.

Nadir deltar med «Fade To Black».

Australia ESC Eurovision Song Contest logo

Australia har deltatt i Eurovision siden 2015, og skal det frem til 2023.

På grunn av de strenge koronarestriksjonene i landet, måtte Australia i fjor delta med forhåndsinnspilt opptreden. Det var første gang et land deltok i ESC uten å være fysisk til stede i vertsbyen.

Sheldon Riley skal delta for Australia med låten «Not The Same». Sheldon har blitt påpekt som en merkverdig nykommer i Australias musikkbransje. Hans musikkstil blir beskrevet som mørk pop.

Belgia ESC Eurovision Song Contest logo

Belgia fikk æren av å annonsere sesongens første artist allerede i september.

Som ung sang Jérémie Makiese i kirkekor, men hans interesse for musikk våknet for alvor da han begynte med sangtimer på skolen.

Etter at han vant en lokal sangkonkurranse på skolen, valgte han å prøve seg på den lokale utgaven av The Voice som han også vant til slutt.

Bulgaria ESC Eurovision Song Contest logo

Det har vært en trend at fjorårets vinner setter sitt preg på musikken året etterpå. Måneskin vant med rock i 2021, og det vil Intelligent Music Project prøve å gjenskape i 2022.

De kaller seg en rocke-supergruppe, og har fått med seg Blackmore’s Rainbow-vokalist Ronnie Romero til å fremføre låten «Intention» i Torino. Som også var den aller første låten som ble annonsert denne sesongen.

Danmark ESC Eurovision Song Contest logo

Danmark sender bandet REDDI med låta «The Show» til Torino. Det er ikke første gang grunnlegger av bandet, Ihan Haydar, står på en Eurovision-scene- Hun var tidligere medlem av Soluna Samays band som tok Danmark til finale i Baku i 2012. Denne gangen står hun på scenen med Ida Bergkvist (bass), Agnes Roslund (gitar) og Siggy Savery (gitar og vokal). Melodi Grand Prix i Danmark var deres debut som band.

Låta beskriver de på følgende vis:

– Det er en låt som oppmuntrer det å høre på seg selv og følge drømmene dine uansett hva andre sier.

Estland ESC Eurovision Song Contest logo

Etter å ha prøvd tre ganger tidligere, fikk Stefan til slutt æren av å representere hjemlandet etter han vant Eesti Laul (Estlands versjon av MGP) med låten «Hope».

Han har armenske røtter, og har siden tidlig barndom drevet med sang og musikk.

Finland ESC Eurovision Song Contest logo

Finland sender et band som har sørget for et av landets største internasjonale musikksuksesser – The Rasmus.

De gjorde braksuksess i 2003 med låten «In The Shadows» som i sin tid fikk høye plasseringer på hitlister over hele verden. Låten har passert 100 millioner strømminger på Spotify.

Låten de skal delta med i Eurovision heter «Jezebel». Det er en låt til ære for sterke, selvstendige kvinner som følger sin egen sti.

Frankrike ESC Eurovision Song Contest logo

Alvan & Ahez med låta «Fulenn» er Frankrikes utvalgte i årets Eurovision. Låta fikk topp score både hos juryen og publikum. Teksten er på bretonsk og handler om kvinners frigjøring basert på en bretonsk legende. En ung kvinne rømmer fra samfunnet normer gjennom å danse i lyset fra et bål. Ifølge folkesangen møter hun en dag en djevel som drar henne inn i en mystisk dans.

Georgia ESC Eurovision Song Contest logo

I november ble Circus Mircus annonsert som Georgias representanter.

Det har vært lite konkret informasjon om hvilke medlemmer som gjemmer seg bak trioen. I en pressemelding utgitt av kringkasteren står det at det er en bevegelse som samler mange proffe fra forskjellige felt for å skape en enestående audiovisuell opplevelse.

Kan det være Leonardo DiCaprio eller Märtha Louise?

Hellas ESC Eurovision Song Contest logo

Amanda Tenfjord er et kjent navn for musikkinteresserte i Norge. 25-åringen som ble født i Ioánnina, Hellas, vokste opp i Haram i Møre og Romsdal.

Hun har gitt ut musikk siden 2014 og turnert med blant annet Highasakite. Låten hun skal delta med heter «Die Together».

Irland ESC Eurovision Song Contest logo

Irland sitter fortsatt på rekorden over flest Eurovision-seire, med hele syv ganger – tre av dem på rad mellom 1992 til 1994. De siste ti årene har de riktignok klart å kvalifisere seg til finale kun tre ganger, med en 16. plass som beste resultat.

For første gang siden 2015, ble den irske representanten valgt av publikum. Valget falt på Brooke og låten «That’s Rich».

Island ESC Eurovision Song Contest logo

Søstrene Sigga, Beta og Elín skal representere Island i Eurovision Song Contest med låta «Með Hækkandi Sól». Med en forkjærlighet for blues og soul begynte de å synge sammen i 2009.

Israel ESC Eurovision Song Contest logo

Michael Ben-David skal representere Israel med låten «I.M».

25-åringen sikra seg plass til konkurransen via seier i den fjerde sesongen X Factor Israel, hvor en av dommerne var tidligere ESC-vinner Netta. Hun tok seieren hjem til Israel da hun vant ESC i 2018 med låten «Toy».

Italia ESC Eurovision Song Contest logo

Artistene som skal forsvare landets ære på hjemmebane er Mahmood & Blanco. Mahmood returnerer til ESC, etter han fikk en sterk andreplass i 2019 med Soldi.

Duoen vant den prestisjetunge Sanremo-festivalen (som i sin tid var en inspirasjonskilde til Eurovision Song Contest i 1956), med låten «Brividi» som betyr frysninger på italiensk.

Låten har allerede rukket å være på flere internasjonale hitlister, og kan også skilte med en 15. plass på Billboards Global 200-liste.

Kroatia ESC Eurovision Song Contest logo

Kroatia har bestemt seg for å sende låten «Guilty Pleasure» med artisten Mia Dimšić.

Kypros ESC Eurovision Song Contest logo

Kypros er landet som har deltatt flest ganger uten å vinne Eurovision. Det nærmeste øynasjonen har vært å vinne var i 2018, med «Fuego» som ble en hit over hele Europa.

Andromache representerer Kypros med låten «Ela».

Latvia ESC Eurovision Song Contest logo

Bandet Citi Zēni er selverklærte prinser av rap og popdivaer fra 21. århundre, som lager alternativ enhjørningspop. De oppfordrer til refleksjon med sine satiriske sangtekster, og streber alltid etter å ha en energisk tilstedeværelse på scenen.

Låten deres «Eat Your Salad» har allerede tatt nettet med storm med sitt grønne budskap. Det er nemlig en hyllest til miljøvennlig livsstil og økologisk kosthold. En fanesak for bandets seks medlemmer.

Litauen ESC Eurovision Song Contest logo

Monika Liu tar med seg låten «Sentimental» fra Litauen inn i den 66. utgaven av Eurovision Song Contest.

Det er første gang siden 2001 at Litauen synger på sitt eget morsmål.

Malta ESC Eurovision Song Contest logo

I fjor fikk Malta en topp 10-plassering med låten «Je Me Casse».

«I Am What I Am» skal representere landet i Torino, og skal fremføres av Emma Muscat. Låta slippes i løpet av mars.

Moldova ESC Eurovision Song Contest logo

Zdob şi Zdub & Fraţii Advahov skal representere Moldova i Torino. Det er tredje gang Zdob şi Zdub står på Eurovision-scenen.

Første gang var i Kyiv i 2005, da de endte på sjetteplass, og deretter i 2011 i Düsseldorf hvor de endte på tolvteplass.

I Torino står de på ESC-scenen igjen med punk-folk rocklåten «Trenuleţu».

Montenegro ESC Eurovision Song Contest logo

Montenegro returnerer til ESC etter en kort pause fra konkurransen.

Denne gangen med artisten Vladlana. Hun studerte musikk som ung, med fokus på musikkteori og opera. I 2003 slapp hun sin første singel, og har siden den gang hatt en allsidig karriere. Både innen musikk og journalistikk. Hun har lansert motemagasinet på nett Chiwelook, hvor hun sitter som redaktør.

Låten slippes snart og heter «Breathe».

Nederland ESC Eurovision Song Contest logo

S10 (uttales: 'ès-ten’) representerer Nederland. Stien den Hollander er en 21 år gammel sanger, rapper og låtskriver som allerede er velkjent i den nederlandske alt-pop scenen. Hun signerte sin første platekontrakt da hun var 17 år. I 2019 vant hun Nederlands mest prestisjetunge musikkpris «Edison». Hun konkurrerer i første semifinale med låta «De Diepte».

Nord-Makedonia ESC Eurovision Song Contest logo

For første gang siden 2015 har det nord-makedonske folk fått være med å stemme frem sin favoritt til Eurovision Song Contest.

Andrea ble den heldige vinneren og skal representere Nord-Makedonia med låten «Circles». Hun fikk toppscore hos både publikum og den internasjonale juryen som var delaktige i avgjørelsen.

Norge ESC Eurovision Song Contest logo

Brødrene Keith og Jim møttes for 4,5 milliarder år siden, da månen var en egen planet. Siden da har de erobret hver eneste planet i universet med musikken sin, og er dermed det største bandet i galaksen – noensinne.

Den 20. juni 1969 dalte profeten Neil ned fra himmelen. De kalte han for «mannen med de sterkeste armene». Han lovet å hjelpe Keith og Jim med å bli superstjerner på jorden.

Han skulle komme og hente dem når de hadde skrevet den beste sangen i hele universet. Neil kom dessverre aldri tilbake, men Subwoolfer fikk tak i DJ Astronaut og har nå kommet seg til Jorden.

Nå skal de lete etter Neil, og ta den musikalske tronen med sangen «Give the Wolf a Banana».

Polen ESC Eurovision Song Contest logo

Krystian Ochman skal fremføre «River» for Polen i årets Eurovision Song Contest i Torino.

Portugal ESC Eurovision Song Contest logo

MARO vant både publikums- og jurystemmene da det skulle avgjøres i Portugals «Festival da Canção». I mai står hun på scenen i Torino med låta «Saudade Saudade».

Romania ESC Eurovision Song Contest logo

WRS (Andrei-Ionuț Ursu) representerer Romania med låta «Llámame». WRS startet karrieren som danser før han i 2015 ble del av boybandet SHOT. Han har stått på scenen med blant annet det rumenske popikonet Inna og har vært danser for «Romania's Got Talent» og «The Voice».

Etter to år forlot han boybandet for å satse på solokarriere. I 2020 slapp han sin første singel under artistnavnet WRS og nå er han klar for å stå på Eurovision-scenen.

San Marino ESC Eurovision Song Contest logo

San Marino er årets minste nasjon i konkurransen med sine 34 000 innbyggere. I år sender de Achille Lauro med låten «Stripper» til Eurovision Song Contest.

Han startet sesongen med å delta i Sanremo-festivalen, som kunne endt med at Achille hadde representert Italia i Torino.

Achille hadde derimot lykken med seg i den sanmarinske nasjonalfinalen, hvor han kjempet mot 17 andre finalister.

Serbia ESC Eurovision Song Contest logo

Konstrakta reiser til Torino med låta «In Corpore Sano», hvor hun blant annet synger om hvorfor Meghan Markle har perfekt hår. Låttittelen kan oversettes til «et sunt sinn og en sunn kropp».

Kostraktas egentlige navn er Ana Đurić og hun startet som vokalist i bandet Zemlja Gruva før hun satset på solokarriere. Hun vant både jurystemmene og publikumsstemmene i Serbias «Pesma za Evroviziju». Dette er hennes tredje singel siden debuten i 2019.

Slovenia ESC Eurovision Song Contest logo

Slovenia har valgt å sende bandet LPS (Last Pizza Slice) til Torino med låten «Disko».

Spania ESC Eurovision Song Contest logo

Spania sender artisten Chanel Terrero, oppkalt etter ingen mindre enn verdens største motedesigner Coco Chanel. Hun er opprinnelig født i Havanna, Cuba og flyttet til Catalonia da hun var fire år gammel.

Hun har fortalt at hun har drømt om deltakelse i ESC helt siden hun var liten. Nå skal drømmen gå i oppfyllelse med den første låten hun har sluppet som artist: «SloMo».

Storbritannia ESC Eurovision Song Contest logo

25 år har gått siden Storbritannia vant ESC med Katrina & The Waves, og det har vært få høye plasseringer siden den gang. I fjor fikk også landet sitt andre tilfellet med null poeng.

Sam Ryder ble internt valgt ut til å representere Storbritannia i Torino, med låten «Space Man». Den har han skrevet med Max Wolfgang og Amy Wadge. Sistnevnte er låtskriver på Ed Sheerans låt «Thinking Out Loud».

Sveits ESC Eurovision Song Contest logo

28 år gamle Marius Bear har blitt valgt ut til å representere Sveits – landet som vant den aller første utgaven av ESC i 1956.

Marius ble først bevisst på sitt sangtalent da han tjenestegjorde i den sveitsiske hæren, da noen av hans kompiser påpekte at han hadde en bra sangstemme.

Han skal synge «Boys Do Cry».

Sverige ESC Eurovision Song Contest logo

Cornelia Jakobs gikk til topps i Sveriges «Melodifestivalen» med låta «Hold Me Closer». Det er ikke første gang hun deltar i konkurransen. Forrige gang var både i 2011 og 2012 med bandet Love Generation. Da gikk hun ikke til finale og det er dermed første gang hun skal representere Sverige i Eurovision i år.

Tsjekkia ESC Eurovision Song Contest logo

Tsjekkia deltar i ESC for tiende gang i år. Denne gangen med bandet We Are Domi som tar med seg låten «Lights Off».

Bandet består blant annet av Casper Hatlestad fra Stavanger og Benjamin Rekstad fra Nesodden. De møtte vokalist Dominkia Hasek mens de studerte musikk i England, og flyttet til Tsjekkia i august 2020.

Her ble de oppfordret til å sende inn bidrag til den tsjekkiske nasjonalfinalen, som de til slutt vant etter de fikk flest poeng fra juryen og internasjonale fans.

Tyskland ESC Eurovision Song Contest logo

Malik Harris synger låta «Rockstars» for Tyskland. Den tysk-amerikanske popsangeren, rapperen og låtskriveren kommer fra en musikalsk familie.

– Bestefar var operasanger, bestemor pianist og min far spiller flere instrumenter og underviser i cello.

Han turnerte for første gang i mai 2019 og har varmet opp for kjente artister som James Blunt og Tom Odell.

Ukraina ESC Eurovision Song Contest logo

Det har vært kompliserte tilstander i årets utvelgelse i Ukraina.

Først vant artisten Alina Pash den nasjonale finalen. Etter det kom frem at noen hadde forfalsket reisedokumentene hennes etter et opphold på Krim-halvøya i 2015, trakk hun seg.

En betingelse for å kunne representere Ukraina i Eurovision, er at artisten ikke kan ha reist til Krim-halvøya fra russisk side siden annekteringen i 2014.

Nå er det klart at Kalush Orchestra skal representere landet istedenfor. De fikk totalt flest SMS-stemmer i den nasjonale finalen, men på grunn av jurystemmene havnet de under Alina Pash. Vokalist Oleh Psiuk takket for støtten da han fikk nyheten om utvelgelsen.

– Vi lover å leve opp til forventningene deres! Det er vanskelige tider for landet vårt, men vi skal virkelig vise verden at vi er her! Vi er klare.

Østerrike ESC Eurovision Song Contest logo

Østerrike holder rekorden på flest år mellom ESC-seire. De har tidligere vunnet to ganger, første i 1966 og deretter 48 år senere i 2014.

Kringkaster ORF har bestemt at den verdenskjente DJ-en DJ LUM!X skal representere landet sammen med vokalist Pia Maria. De skal i ilden i første semifinale tirsdag 10. mai. Låten «Halo» ferdigstilles i disse dager og er forventet sluppet i mars.

Luca Michlmayr som han egentlig heter har over 700 millioner strømminger på musikken sin og har sluppet låter vi har hørt på norske radiostasjoner som megahiten «Thunder» som ble sluppet i fjor sommer. DJ LUM!X regnes som en av Østerrikes mest suksessfulle artister.