Så nær var han å ikke få bli med i MGP

Det første møtet Carl Espen hadde med NRK i forbindelse med MGP, endte nesten med at artisten var ute av konkurransen før den i det hele tatt hadde begynt.

– Dette er det største som har hendt meg. Det er helt sykt, sa en nesten målløs Carl Espen til pressen etter at han ble utropt som vinner av Melodi Grand Prix 2014 i går.

Men veien til seier holdt på å stoppe allerede før den hadde startet.

Da lyttegruppa fikk tilsendt demoversjonen av «Silent Storm» i fjor høst, likte de både låt og artist, men NRK ville likevel forsikre seg om at den da ukjente Carl Espen Thorbjørnsen fra Bergen, kunne levere live. Og det hundre av hundre ganger.

– Vi var veldig usikre

Carl Espen

Carl Espen omringes av pressen etter seieren lørdag kveld.

Foto: Tom Øverlie / NRK

Dermed fløy Carl Espen, låtskriver og kusine Josefin Winther og manager og svigerinne Kimberly Larsen til NRK Marienlyst for å gjøre en vokaltest.

Men MGP-redaksjonen var langt fra overbevist.

– Første gang vi møtte Carl Espen, opplevde vi ham som en mann som hadde potensiale, men at det var mye uerfarenhet og nerver der. Så vi visste ikke om han kom til å klare det, sier Mattias Carlson, sceneregissør for Melodi Grand Prix.

– Vi var veldig, veldig usikre på ham, rett og slett.

Carlsson forteller at artister som er med i Melodi Grand Prix skal tåle mye press, og at NRK dermed må forsikre seg om at artistene holder.

– Melodi Grand Prix er ikke for alle. Man kan falle sammen som artist dersom det går galt her. Det er til syvende og sist vårt ansvar. Vi må være sikre på at artistene vi tar med oss takler det, sier han.

– «Silent Storm» er i tillegg en enormt sterk låt, som krever at Carl Espen åpner seg hver gang han synger den. Og det igjen krever mye av ham, dette var var vi ikke sikre på om han var klar for, sier Carlson.

Ble sendt hjem for å øve

Carl Espen Thorbjørnsen fremfører låta "Silent Storm" etter å ha blitt utropt som vinner av Melodi Grand Prix 2014.

Se Carl Espen gjøre «Silent Storm» etter å ha blitt kåret til vinner lørdag kveld.

– Første gang jeg møtte opp på NRK gikk det litt så som så, medgir Carl Espen.

En nervøs og noe uforberedt framføring var ikke nok til å overbevise NRK. Etter en diskusjon innad i redaksjonen ble Carl Epsen gitt to uker på seg til å øve, for så komme tilbake og prøve igjen.

Det var en sjanse bergenseren tok alvorlig. Flere timer med sangpedagog, trening på pusteteknikker og utallige gjennomkjøringer av låta, ga resultater. Den andre prøven møtte han opp vesentlilg mer selvsikker.

– Jeg ble fandenivoldsk, forklarer Carl Espen.

– Tilbakemeldingene var heldigvis veldig annerledes andre gang, smiler han.

For NRK var overbevist nok til å gi klarsignal, og månedene fram mot semifinalen i Folketeateret ble brukt til å perfeksjonere opptredenen. Carl Espen har trent, sunget, leid inn sangpedagog og drevet pusteteknikk i måneder. Og ikke nok med det.

– Jeg har ikke drukket øl eller kaffe på flere måneder. Det gleder jeg meg veldig til nå, avslutter en fornøyd vinner.