Historiske seertall for MGP-finalen

Nesten to millioner nordmenn samlet seg foran TV-en for å se Tyskland ta sin første Eurovision Song Contest-seier på 28 år.

Lena Meyer-Landrut vinner for Tyskland

Lena (19) vant for Tyskland med sangen «Satellite».

Foto: Marius Arnesen / NRK

Didrik Solli-Tangen under finalen i Eurovision Song Contest

Didrik Solli-Tangen endte på en 20. plass i årets Eurovision-finale. Det fikk likevel ikke seerne til å bytte kanal.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

Det er noe lavere enn fjorårets tall, da 2 003 000 nordmenn så Alexander Rybak knuse all motstand i Moskva. Likevel havner finalen fra Fornebu lørdag kveld høyt oppe på listen over de mest sette TV-programmene i norsk fjernsynshistorie.

Nett-TV: Se Eurovision-finalen om igjen her

– Finalen er det nest mest sette programmet dette årtusenet, og det trettende mest sette noen sinne. Og da må vi huske på at de fleste rekordene på topplisten er satt i en tid da NRK nærmest hadde monopol, forteller analysesjef Kristian Tolonen til NRK.no.

I snitt var det 1 979 000 som fulgte hele den 3 timer og 20 minutter lange sendingen. Dette tallet kommer også til å stige noe i løpet av uken etter hvert som opptakstallene blir registert ( Antallet som tok opp finalen på PVR-dekoderen sin for å se den senere, journ.anm.).

Les også: - Det er vanvittig. Dere er gale!

– Imponerende

Kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas er strålende fornøyd med de norske tallene.

– Det er kjempemessig! Det har vært stor interesse og nysgjerrighet rundt arrangementet og Didrik både i pressen og blant folket i Norge. Det viser jo virkelig at dette har vært et arrangement som det norske folk er opptatt av, mener Bjerkaas.

– Sett i lys av at Eurovision kom senere på året enn vanlig, så er seertallene ekstraordinært imponerende.

Heller ikke prosjektleder for ESC, Jon Ola Sand, sparer på superlativene når han får høre seertallene.

– Overveldende! Tallene er enda bedre enn jeg hadde trodd. Dette viser at mange har fått med seg at Eurovision Song Contest fant sted denne helgen, sier Sand til NRK.no.

Steg utover kvelden

Jimmy Jump under ESC-finalen

Mest oppmerksomhet etter finalen fikk muligens stuntmannen Jimmy Jump, som forstyrret Spanias Daniel Diges under fremføringen.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

89 prosent av alle som så på TV i dette tidsrommet lørdag kveld, fulgte med på NRK1. Selv om det tidlig ble klart at Norge ikke kom til å vinne, sank ikke seertallene. Snarere tvert i mot.

– Det høyeste antallet seere var like før 23.30, da satt 2,1 millioner nordmenn og fulgte med på avstemmingen, sier Tolonen.

Les også: - Vant mer enn bare konkurransen

Ikke en gang den rekordstore interressen for vinter-OL i februar, klarte å måle seg med det norske folks Grand Prix-interesse.

Sist den internasjonale finalen ble arrangert i Norge, hadde NRK 2 034 000 seere. Det gjør ESC-finalen fra 1996 til det andre mest sette programmet i historien, kun slått av fotballkampen mellom Norge og Mexico i 1994.

Les også: Spansk «villmann» fikk 15 000 i bot

Milliontall fra Europa

I vinnerlandet Tyskland ble lørdagens finale sett av 14,7 millioner, det er nesten dobbelt så mange som fulgte sendingen fra Moskva i fjor. Av spanjolene var det 16,4 millioner som fikk se landets bidrag bli fremført to ganger . Hos britene, som nok en gang havnet på jumboplass, var det 7,9 millioner som orket å se på.

Les også: Sverige kun 6 poeng unna finalen

Svenskene kom seg ikke til finalen i det hele tatt, likevel var det 1 694 000 som valgte å få med seg sendingen.

Ifølge ESCs pressetalsmann Peter Svaar kan det ta et par dager før EBU får regnet sammen det totale antallet seere i de 43 landene finalen ble vist.