Hopp til innhold

Fra politistasjonen til Aker Brygge

Etter at spanske Jaume Marquet Cot, også kjent som «Jimmy Jump», søndag ettermiddag ble løslatt fra varetekt og sluset ut bakdøra på Sandvika politistasjon, dro han rett til solfylte Aker Brygge.

Video Intervju med Jimmy Jump

Klikk på bildet for å se intervjuet fra Aker Brygge.

Alexander Sola

Alexander Sola sier han betalte flybilletten for stuntmannen som lever av å forstyrre store arrangementer.

Foto: Geirr Larsen / NRK

Der inntok han en hamburger sammen med sin norske «manager» Alexander Sola, som betalte Cot sin flybillett til Norge.

– Han har ikke råd til dette selv, så jeg har lagt ut for det meste. Jeg er fan nr. 1 av Jimmy. Det er han som planlegger det. Han hopper fordi han vil ha den frihetsfølelsen, og jeg er der for å ta ham imot når han trenger hjelp, sier Sola til NRK.

– En drøm

Lørdag kveld var TV-seere i hele Europa vitne til at Cot plutselig dukket opp på scenen ikledd rød topplue under spanske Daniel Diges fremføring.

Spanjolen som er kjent for å trenge seg inn og stjele oppmerksomheten på høyprofilerte arrangementer, sier til NRK at han føler seg som en artist.

– For meg er det å være i sentrum i Europa i ett minutt helt utrolig. Det er en drøm, forteller Cot.

Beklager til artist

Før Cot gikk på scenen lørdag, vurderte han å tre lua han selv hadde på hodet på den spanske artisten. Men som han sier til NRK, det ville vært vanskelig ettersom Daniel Diges har så mye hår.

Diges selv syntes det var noe irriterende at Cot plutselig dukket opp på scenen. Søndag beklager Cot til den spanske sangeren.

– Jeg beklager til den spanske sangeren, men jeg hadde bare lyst til å være der. Hvis du har en drøm, så følg den.

Jimmy Jump på scena

Jimmy Jump på scenen lørdag kveld.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

– Var vanskelig

Cot hadde en billett til finalen på Fornebu lørdag kveld, men ifølge ham selv skal han ha kommet seg inn på arenaen ved å bruke den røde løperen som blant annet kronprinsesse Mette-Marit og statsminister Jens Stoltenberg brukte da de ankom.

Cot visste søndag fram en billett som ikke var revet i. Men Cot forteller at det var vanskelig å ta seg fram til scenen.

– Det så veldig lett ut, men det var veldig vanskelig. Men jeg er profesjonell.

Ifølge Sola, som sier at han ikke var med Cot hele veien lørdag, trodde vaktene at Cot var en del av showet. En spansk korist skulle nemlig inn på scenen et stykke ut i nummeret.

– Det er alltid vanskelig, men Jimmy sier at han ledes av lyset og han finner et smutthull og veien inn, forteller Sola.

Ifølge Cot selv, satte han seg ned i i tre ulike seter som han siden måtte forlate da publikummere med disse plassnumrene inntok salen. Men så skal Cot ifølge ham selv, ha funnet et magisk sete, hvor det var ledig.

– Og så ventet jeg på mitt øyeblikk, øyeblikket der jeg følte kraften og lyset, og resultatet er dette, forteller Cot, og peker på førstesidene av søndagens aviser hvor han er toppsaken.

Klikk på bildet under for å se stuntet:

15.000 i bot

Asker og Bærum politidistrikt har gitt Cot en bot på 15.000 kroner for forstyrrelse av den offentlige ro og orden. Denne boten har Cot nå vedtatt.

Ifølge spanjolen selv lå det ikke et politisk budskap bak stuntet – han gjorde det kun for å få oppmerksomhet og komme på TV.

Cot skal ha gått inn på scenen under det spanske bidraget, dels fordi han selv er spansk, og dels fordi han da så en mulighet. Han tenkte ikke over at det ville ødelegge for det spanske bidraget. Det var heller ikke hans intensjon, skriver politiet i en pressemelding.

Dropper sannsynligvis søksmål

ESCs pressetalsmann Peter Svaar sa lørdag til NRK.no at det kunne være aktuelt for NRK og EBU å ta sivilrettslige skritt mot Jaume Marquet Cot. Søndag opplyser han derimot om at de sannsynligvis lar være å forfølge saken videre.

Svaar avviser også kritikken om at NRK ikke hadde god nok sikkerhet foran scenen.

– Selvfølgelig hadde vi gjort en vurdering rundt muligheten for at noen skulle ta seg opp på scenen, og vi hadde derfor et stort antall politimenn og egne sikkerhetsvakter på plass for å forhindre dette, forteller Svaar til NRK.no.

– I dette tilfellet hadde vi en veldig godt forberedt publikummer som i brøkdelen av et sekund klarte å skape en tvil blant vaktene på om han var med i nummeret eller ikke. Det var nok, forklarer pressesjefen.

Kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas har allerede gått ut og beklaget hendelsen overfor Spania.

– Vi skal gå gjennom hva som skjedde. Dette var uheldig og skulle ikke ha skjedd, sier Bjerkaas til NTB.

Aktuelt på MGP

Ukraina vann Eurovision

Ukraina vann Eurovision