NRK Meny
Normal

Hviterussland «drar en Gina G»

MALMØ (NRK.no): Når Alyona Lanskaya går på scenen i finalen, er det med konkurransens minste og kanskje mest påkostede klesplagg. Den hviterussiske artistens kjole er pyntet med hele 70 000 swarovski-krystaller.

Hviterussland i ESC 2013

Kjolen til Alyona Lanskaya stiger ut av discokula i en kjole som er spekket av krystaller.

Foto: Thomas Hanses / EBU

NRK.no dekker Eurovision Song Contest i Malmø
Foto: NRK

Hviterussland og Alyona Lanskaya satser stort på Eurovision Song Contest. I år har de ikke spart på noe når det kommer til kjolen, og stiller med et klesplagg som virkelig skiller seg ut.

– Det skal være 70 000 Swarovksi-krystaller på kjolen, men jeg har ikke telt etter. Den er veldig tung og veier omtrent fem kilo, forklarer den hviterussiske jenta til NRK.no.

– Prøver seg på alle triks i boken

Kjolen er laget av den greske klesdesigneren Vrettos Vrettakos. Han har tidligere designet kjoler for Beyoncé og Britney Spears, artister som ikke er redde for å vise mye hud.

Det er heller ikke Alyona. Kjolen hennes er definitivt årets korteste, og Grand Prix-president Morten Thomassen karakteriserer den som kveldens mest sexy kjole.

– Hviterussland prøver seg på alle triks i boken. Alyona skal fremstå som varmblodig, hot og sexy. Men de ordene hører liksom ikke sammen med Hviterussland. Alyona klarer ikke få frem den varmen, hun blir bare iskald. Men det er klart at for menn som liker damer i korte skjørt, så er dette bonusdama for kvelden.

Feiende flotter rytmer og kanskje aftenens mest sexy kjole. Man kan ikke beskylde dette landet for og ikke smøre tjukt på når det gjelder Grand Prix. At det skurrer litt fordi dette virker veldig oppkonstruert er en annen sak, de klarer ikke å skape den nødvendige sydlandsstemningen som trengs i en slik fremføring.

Morten Thomassen, president i den norske GP-klubben

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Fikk gjennombrudd med kjole

Alyona Lanskaya fra Hviterussland

Hviterussiske Alyona Lanskaya under prøvene fredag kveld.

Foto: Thomas Hanses / EBU
Gina G

Gina G huskes i dag mer for kjolen enn musikken.

Foto: Terje Pedersen / Scanpix

Dette er ikke første gang små kjoler har vakt oppsikt i Eurovision Song Contest. I 1996 fikk australske Gina G sitt gjennombrudd da hun deltok for England med sangen «Just a Little Bit».

Gina G fikk den gang minst like mye oppmerksomhet for kjolen som for musikken. Det spesielle plagget var satt sammen av en rekke gullplater og har senere fått klassiker-status i Eurovision-sammenheng.

Thomassen tror likevel ikke Alyona vil klare det samme med sin krystall-kjole.

– Nei. For folk flest er Hviterussland for lite troverdig. Gina G var favoritt til å vinne, det er ikke Alyona. I år får Hviterussland mest oppmerksomhet for de fine gavene de driver og deler ut her i Malmø. De vinner gavekrigen men Grand Prix-krigen taper de, slår han fast.

Hjelp av Rybak

Alyona Lanskaya skulle egentlig deltatt fjorårets Eurovision-konkurranse, men etter rykter om at seieren var fikset, gikk plutselig president Alexander Lukashenko ut og diskvalifiserte henne. Etter litt frem og tilbake der ingen helt forsto hva som skjedde, var det til slutt guttegruppa Litesound som fikk æren av å representere Hviterussland i Baku.

Heller ikke i år har det hviterussiske uttaket vært uten komplikasjoner. Alyona ble først valgt ut med balladen «Rhytm of Love», men lunken mottagelse i hjemlandet, førte til at hun måtte bytte den ut med «Solayoh».

Landet har hentet inn hjelp fra Alexander Rybak for å skape blest rundt Lanskayas bidrag. Rybak har hviterussiske røtter, og har hjulpet sin artist-kollega med en kort opptreden i hennes offisielle musikkvideo.

Les også: Alt om ESC i Malmø