Utelukker ikke MGP-comback

MGP-jubilantene Elisabeth Andreassen og Hanne Krogh kan ikke utelukke at de stiller opp i Melodi Grand Prix flere ganger.

Elisabeth Andreassen og Hanne Krogh

Elisabeth Andreassen og Hanne Krogh feirer at det er 25 år siden de som Bobbysocks vant Eurovision Song Contest.

Foto: Inger-Marit Sæby / NRK

Hanne Krogh og Elisabeth Andreassen

Kake til ære for 50-årsjubilanten MGP ble det også tid til.

Foto: Inger-Marit Sæby / NRK

Men det blir som soloartister, for Bobbysocks er definitivt lagt på hyllen, konstaterer den populære duoen.

25 år etter Norges første seier i Eurovision Song Contest, kan de folkekjære artistene mimre tilbake gjennom flere tiår med MGP-deltagelser, seire, og internasjonale finaler.

– Man kan aldri si nei til Melodi Grand Prix, så lenge sangen er god nok. Kommer noen med den rette låten, kan jeg overtales til nesten hva som helst, sier Hanne Krogh til NRK.no.

Les også: 50 år med gull, glitter og gråstein

Kaos etter seieren

Hun har i likhet med Elisabeth Andreassen deltatt i hele fire internasjonale finaler, den ene gangen som låtskriver. I 1985 førte det til seier for dem begge.

– Det ble kaos med Alexander Rybak i fjor, men det var kaos i 1985 også skal jeg si deg. Det var jo bare én TV-kanal, og 96 prosent av alle som hadde TV, så på finalen, forteller Elisabeth Andreassen.

Nett-TV: Se hvordan Norge feiret tidenes første internasjonale MGP-seier!

Da de våknet opp i Gøteborg etter seieren, var det laget spesialbilag til avisene. VG fylte hele 27 sider av mandagsutgaven med stoff om den historiske seieren.

– Det ble fire travle år etter dette. Vi reiste verden rundt på turné, og deltok i over 40 TV-show. Det var fantasiske år, minnes hun.

Fikk ikke opptre

Alt var likevel ikke fryd og gammen hele tiden. Til tross for at det var Bobbysocks som sørget for å få hele sirkuset til Bergen året etter, fikk ikke duoen lov til å opptre.

– Jeg tror vi er de eneste vinnerne som ikke har fått opptre i finalen i hjemlandet. Vi fikk høre at det var fordi de ikke ville ha popmusikk i arrangementet, forteller Andreassen.

I stedet fikk vinnerduoen lov til å dele ut en is til den 13 år gamle vinneren Sandra Kim.

Konkurranse: Gjett MGP-vinneren – vinn årets MGP-cd!

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Bobbysocks vinner finalen i 1985.
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Tok trikken til ESC

Elisabeth Andreassen fikk derimot lov til å stå på scenen i Oslo Spektrum året etter Secret Gardens seier i 1995. Som Norges bidrag i den internasjonale finalen, sang hun vertslandet inn på en andreplass med balladen «I evighet».

– Jeg husker journalistene syntes det var veldig morsomt da jeg fortalte at jeg hadde tatt trikken til den internasjonale finalen.

Den svensk-norske artisten har til sammen deltatt i den norske og svenske MGP-finalen hele ti ganger. Hanne Krogh ligger foreløpig på seks (inkludert året hun var låtskriver). Begge er samstemte på hva som er grunnen:

– Fordi det er politisk ukorrekt moro, og det er deilig å få lov til å være det innimellom også. Hele Melodi Grand Prix er jo en folkefest!

Les også: 20 år siden Bobbysocks-seier

Vinneroppskriften

Med erfaringer helt tilbake fra 1971, burde Hanne Krogh være den som først kan peke ut de største endringene som har skjedd opp gjennom årene med det 50 år gamle arrangementet.

– Det har faktisk ikke forandret seg så mye, annet enn at det er flere lyskastere og større publikum. Før var det også liveorkester og dirigent, det savner jeg, sier Krogh.

Les også: Slik avgjøres finalerekkefølgen

Både hun og Elisabeth har fått med seg årets finalelåter, men ingen av dem vil avsløre hvem de har som favoritt. De deler derimot gjerne ut deler av vinneroppskriften.

– Det viktigste er å skape det magiske øyeblikket som gjør at man huker seg fast i folkets hjerter allerede i introen. Da er mye gjort, avslører jubilantene.

Førstkommende lørdag arrangeres den norske finalen i Melodi Grand Prix i Oslo Spektrum.Tidligere på dagen kan du høre Elisabeth Andreassen og Hanne Krogh snakke om 25-årsjubileet sitt i «MGP Vorspiel» som sendes på P1 klokken 17.03.