Ballademesteren er tilbake

– Takk for all glede musikken din har gitt, sier en eldre sølvhåret herre og insisterer deretter på å synge refrenget til «What’s Another Year».

Video - Hello this is Johnny Logan

Didrik er pen og full av selvtillit, jeg hater ham, spøkte Johnny Logan - mannen som kan betegnes som en legende innen Grand Prix.

– Du treffer nesten, den går i B, smiler Johnny Logan blidt.

For slik er det å være ham på Karl Johans gate i Oslo – bare dager før den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix:

Folk stopper, vil bli fotografert sammen med ham – og takker. Selv om det altså er 30 år siden Johnny Logan første gangen vant hele ballet med «What’s Another Year», og det er 23 år siden «Hold Me Now» seiret – balladen som for evig ble hans varemerke.

Når Johnny Logan nå slipper albumet «Nature of Love», der han omsider vender tilbake til balladene, er promoteringen av platen naturligvis timet opp mot Eurovision-finalen i Oslo til helgen. Han kommer rett fra «God Morgen Norge», skal videre til P4, og onsdag skal han være med i det tyske TV-showet «Totall TV»s sending fra Oslo.

– Men når finalen går lørdag kveld, sitter jeg i lenestolen min hjemme i Dublin og ser den på fjernsyn, ler den sympatiske iren.

– Lett å sparke

For se på Eurovision-finalen skal han – selv om han bevisst styrer unna de fleste andre musikkonkurranser som sendes på TV.

– Eurovision er så lett å sparke, men jeg prøver å lete etter det positive: At det er et program som samler millioner av seere over hele Europa. Da det først ble sendt, var det viktig for europeisk fellesskapsfølelse, sier Johnny Logan til NTB.

Mens han skygger langt unna å bivåne talentkonkurranser, «Idol» og lignende, erklærer han. For Johnny Logan vil se positive programmer som gir ham en løft, og ikke serier som han mener «fornedrer folk» i beste sendetid.

– Dommerne ler av folk som prøver å oppfylle drømmene sine, selv om de er aldri så gale. Seriene fokuserer ofte på galskapen, og det er ikke langt unna å le av handikappede. Og så handler alt om å bli berømt, ikke om å være god, sier Logan alvorlig.

Balladepause

Han later ikke til å være særlig glad i musikkbransjen for tiden.

– Eurovision bare gjenspeiler hele musikkindustrien, der man bruker mer penger på showet rundt enn på musikken. Da jeg var med, så var det fremdeles stas når dirigenten for orkesteret kom på. I dag er alt backingtracks, rister han på hodet.

Men berømmelsen som Melodi Grand Prix bragte ham selv, er Johnny Logan takknemlig for. Han har ikke noe imot de gamle vinnerlåtene sine, tvert om.

– Jeg er stolt av dem ennå, sier han om ikke minst «Hold Me Now» fra 1987, som han skrev selv.

Både den, «What’s Another Year» og vinnerlåten han skrev, men ikke fremførte, i 1992 – «Why Me?», er med på det nye albumet. Tittelsporet «Nature of Love» ble han inspirert til av å se en Hercule Poirot-film, der detektiven sier han aldri kom til å forstå kjærlighetens vesen.

– Da kom refrenget til meg. Dette er den første balladen jeg har skrevet på mange år, sier Johnny Logan og forklarer balladepausen med at plateselskapet «bare ville at jeg skulle lage »Hold Me Now” om og om igjen”.

– Tidligere albumer har vært kompromisser. Denne gangen finansierte jeg alt selv, TV-annonserte albumet, og da kom kontrakttilbudene haglende. Så du kan kalle denne utgivelsen for oppfølgeren til «Hold Me Now» – 30 år etter, sier han lunt.

(Saken fortsetter under bildet)

Johnny Logan

Johnny Logan er takknemlig for berømmelsen MGP bragte ham

Foto: Pål Thoresen / NRK

Også dype daler

Johnny Logan anno 2010, 56 år gammel, sier seg å være mer ettertenksom der han skriver om ting som betyr noe for ham – enten det er kjærlighet som alltid, eller tanken på alle vennene som har gått bort før ham, som er nyere.

– Før levde jeg bare i øyeblikket og nøt det. Nå har jeg innsett at jeg har kunnet ha dette livet fordi folk rundt meg har holdt ut med meg, støttet meg og vært der, sier Logan.

Kjent for å være en gladgutt som kunne være litt tørst, har han i dag kuttet ut alkohol og er nå på tredje året. Han sier han er heldig som hadde sterke mennesker rundt seg, som passet på ham.

– Jeg kunne aldri klart meg i et boyband i dagens verden, fastslår han.
Johnny Logan har tre sønner, og det er bare den yngste på 17 år som ønsker å følge i hans fotspor og velge musikken som livsstil.

Riktignok i heavy metalsjangeren, men far og sønn jammer tidvis sammen hjemme. Dermed blir det tredje generasjon i bransjen, siden Logans far også var en kjent tenor.

– At sønnene mine blir lykkelige, uansett hva de velger, er det viktigste for meg. Om musikken gjorde meg lykkelig? Ja, jeg har vært høyt oppe med den. Men det har også vært dype daler, sier Johnny Logan.

Johnny Logan om:

  • Didrik Solli Tangen og «My Heart Is Yours»: – Den har alle ingrediensene som kreves for å nå opp, og vil nok være blant de fem beste.
  • Berømmelse før og nå: – Jeg har opptrådt foran både paven og dronning Elisabeth, men hjemme i Irland spør alle ungene om jeg er ”han fra McDonalds-reklamen«. Jeg stilte opp for noen år siden, og dukker i annonsene frem i hvit dress og med en hamburgerpose i hånden og synger »Hold Me Now”. Til og med i tollen spør de om en hamburger i stedet for passet mitt.
  • Å spille en syngende kong Arthur, slik han gjør i den keltiske rockoperaen «Excalibur», som turnerte i Tyskland og Sveits og skal spilles på ny tidlig i 2011: – Vi spilte for 10.000 publikummere hver kveld. Jeg var kong Arthur, og med i oppsetningen var også Alan Parsons, medlemmer av Jethro Tull, Fairport Convention og Supertramp.

Mer: Alt om MGP og ESC

Følg oss på Twitter og Facebook, og sjekk vår fotodagbok!

Klikk deg gjennom bidragene til Eurovision Song Contest her:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.