Hopp til innhold

– Jeg grudde meg til å komme hjem etter seieren med «Nocturne»

– Seiersrusen tok aldri slutt med «La det swinge». Da «Nocturne» vant ti år senere var det nesten helt stille, sier mannen bak begge låtene, Rolf Løvland.

Secret Garden vinner ESC 1995

Secret Gardens «Nocturne» vant overbevisende i Eurovision Song Contest i 1995. Gunnhild Tvinnereim sang melodiens 24 ord, Åsa Jinder var med på harpe, og Hans Fredrik Jacobsen spilte fløyte.

Foto: Løchen, Per / NTB scanpix

Som eneste nordmann har Rolf Løvland gått helt til topps i Eurovision Song Contest (ESC) to ganger. Den første seieren kom i 1985 da Elisabeth Andreassen og Hanne Krogh fremførte låten «La det swinge» under navnet Bobbysocks. Dette var også den aller første gangen Norge vant sangkonkurransen.

Løvland sier seieren med «La det swinge» har fått en historisk dimensjon.

– «Hvor var du da Bobbysocks vant ESC i 1985?». Folk har gjerne et svar på det spørsmålet, sier komponisten.

Norge fikk selvtillit

Løvland tror seieren forløste et underholdningsmessig traume hos den norske befolkningen.

– Den norske selvtilliten lå på et bunnivå før Bobbysocks og «La det swinge». I alle år hadde Norge hatt elendige plasseringer, og med Jahn Teigens og Finn Kalviks sisteplasser friskt i minne trodde vi ikke lenger det var mulig å vinne, forteller Løvland.

Med seieren ble Norge over natten en nasjon full av selvtillit. Overalt ble de møtt av jublende mennesker med norske flagg.

– Nå kunne ikke folk le av oss lenger. Bobbysocks hadde vunnet, og nå kunne vi få til alt. Da A-ha samme året nådde toppen på den amerikanske Billboard-lista var det nesten en selvfølge for oss nordmenn. Vi var uovervinnelige, smiler Løvland.

Bobbysocks, 5.mai 1985

– Etter seieren i Eurovision Song Contest i 1985 var det galskap i Norge, sier Rolf Løvland. Her er Hanne Krogh og Elisabeth Andreassen omgitt av elleville fans i Oslo som roper etter autografer.

Foto: Henrik Laurvik / Scanpix

Tidenes fest

Seiersrusen varte i ett år, og hele Norge var med på festen. Da Bobbysocks inviterte til gratiskonsert i Nygårdsparken i Bergen kom det 50.000 mennesker.

– Det var ville tilstander, og det går nesten ikke an å beskrive. Vi ble invitert på regjeringsmiddag på Akershus festning, vi ble takket i statsministerens nyttårstale, og Bobbysocks var på en turné som aldri tok slutt, sier Løvland.

Bobbysocks og Rolf Løvland mottar hederspris 1985

Kronprinsesse Sonja (t.v.) delte ut hederspris til Bobbysocks og Rolv Løvland under Spellemannprisen 1985.

Foto: Nedrås, Knut / Scanpix

Og under Spellemannprisen for året 1985 fikk Bobbysocks og Rolf Løvland hedersprisen for seieren i ESC. Prisen ble utdelt av kronprinsesse Sonja.

– Vi følte vi hadde gjort noe viktig for Norge, for både landet og nasjonalfølelsen, sier Løvland.

Nocturne

Den største seieren for Løvland personlig skulle likevel komme først ti år senere. Med en tekst på bare 24 ord gikk låten «Nocturne» til topps i ESC i 1995, og Løvland hadde vunnet konkurransen for andre gang.

– «Nocturne» var annerledes for meg. Den kom rett fra hjertet, det var mitt eget prosjekt, sier Løvland.

Låten var opprinnelig skrevet for å være med på det første albumet til Secret Garden, der Løvland spiller sammen med fiolinisten Fionnuala Sherry. Det var aldri meningen at den skulle være med i Melodi Grand Prix.

– Det var helt tilfeldig at produsenten for Melodi Grand Prix fikk høre låten. Han mente «Nocturne» var noe annerledes og nytt, og trodde den hadde et stort potensial i konkurransen. Til slutt lot jeg meg overbevise, forteller Løvland.

Andre var mer tvilende, og etter seieren i den norske finalen fulgte det en debatt om hvorvidt Secret Gardens «Nocturne» var egnet som MGP-låt, eller ikke. Også i Dublin, der den internasjonale finalen fant sted, var folk i begynnelsen skeptiske til låten. Men stemningen snudde raskt også her, og Secret Garden vant med klar margin.

Eurovision Song Contest 1995: 
Norsk seier med "Secret Garden" og deres melodi "Nocturne". Fiolinist Fionnuala Sherry under finalen.

Secret Gardens Fionnuala Sherry under den internasjonale finalen i Dublin 1995.

Ville ikke hjem

Selv om det å vinne ESC i 1995 står frem som et av de største øyeblikkene i Løvlands karriere, står mottakelsen i Norge i grell kontrast til de elleville tilstandene etter seieren ti år tidligere.

– Jeg grudde meg til å komme hjem til Norge, og fryktet at det kom til å bli en voldsom nedtur, sier Løvland.

Han fikk rett. Bare fire mennesker hadde møtt opp på Fornebu da flyet landet. De ga noen få intervjuer, og det var det.

– Det var ikke lenger noe stort for nordmenn å vinne Eurovision Song Contest. Norge hadde vunnet før. Dessuten tror jeg folk var litt mettet på konkurransen etter 1980-tallets enorme MGP-entusiasme, sier Løvland.

MGP-oppskriften

Med to veldig ulike vinnermelodier hevder Løvland likevel at låtene har noen fellesnevnere.

– Jeg har alltid hatt et overordnet fokus på melodiene, og begge låtene har veldig rene melodier. De er klassisk bygget opp, og de forteller en historie, sier Løvland.

I tillegg til de to internasjonale seierne har Løvland også vunnet den norske finalen med «Mitt liv» i 1987, og med «Duett» i 1994. Til sammen åtte ganger har han bidratt med låter til konkurransen.

– Jeg leter alltid etter tråden i melodien. Melodiene må kunne stå på egne bein, og jeg mener de fire låtene jeg har vunnet med i Melodi Grand Prix fremdeles står stødig, sier Løvland.

Internasjonal suksesshistorie

Josh Groban

Secret Gardens mest berømte låt «You raise me up» har blitt spilt inn på plate av mer enn hundre ulike artister verden over, blant dem verdenskjente navn som Josh Groban.

Foto: Eckehard Schulz / AP

Den norsk-irske duoen Secret Garden regnes i dag for å være blant Norges største internasjonale artister. Musikkgruppen holder det fremdeles gående, og har per dags dato solgt fem millioner album.

– Seieren med «Nocturne» i 1995 åpnet mange dører for oss. Det var en stor musikalsk seier med en varig verdi, sier Løvland.

I løpet av de 20 årene som har gått har Secret Garden gjort seg bemerket med flere låter. Den mest kjente er «You raise me up» som Josh Groban og Westlife gjorde til en stor hit i henholdsvis USA og England. Inntektene fra denne låten gjør at Løvland strengt tatt kan sitte i godstolen resten av livet. Han utelukker likevel ikke et comeback i Melodi Grand Prix.

– Men det er viktig at arbeidet inngår i en helhet. Tidligere har arbeidet vært en del av et samarbeid med en artist, eller låten har vært med på et album. Det er ikke bare å sette seg ned å skrive en låt, sier Løvland.

– MGP vil bestå

I år arrangeres Eurovision Song Contest for 60. gang. Løvland har en sterk tro på at Melodi Grand Prix vil bestå som musikkonkurranse.

– Melodi Grand Prix har vist seg å ha en sterk overlevelseskraft. Interessen har tatt seg veldig opp etter Alexander Rybaks seier med «Fairytale» i 2009. Etablerte artister er tilbake i konkurransen, og det er ikke så kleint å være med lenger, sier Løvland.

Han håper Eurovision Song Contest vil bevare sin egenart.

– ESC har et veldig lite enhetlig uttrykk, og her ligger sjarmen i konkurransen. Man må også huske på at det er musikken som er det viktigste, ikke showet og antrekkene. De siste årene har man enkelte ganger sett en motsatt tendens, smiler Løvland.

Se årets Melodi Grand Prix-finale på NRK1, lørdag kl.20.25.