NRK Meny
Normal

– Det står mellom Norge og Danmark

MALMØ (NRK.NO): Har du dårlig hjerte bør du ta en ekstra pille for å takle kvelden, råder presidenten i den norske Grand Prix-klubben. Det kan nemlig bli en thriller av en kveld for norske TV-seere.

Emmelie de Forest og Margaret Berger

Danske Emmelie de Forest og norske Margaret Berger er de to største favorittene til å vinne kveldens finale i Eurovision Song Contest.

Foto: Janerik/ Reuters og Kyrre Lien/ NTB Scanpix

NRK.no dekker Eurovision Song Contest i Malmø
Foto: NRK

I kveld er det duket for finale i Eurovision Song Contest 2013 fra Malmø. Norske Margaret Berger er 24. deltaker ut av til sammen 26 land, og presset på den norske 27-åringen har ikke blitt mindre de to siste ukene.

Norge ligger på andreplass til å vinne hos internasjonale bookmakere, kun slått av Danmark. Også blant fans og presse i Malmø er Norge blant favorittene.

Morten Thomassen

Morten Thomassen, president i den norske GP-klubben.

Foto: Morten Holm / NTB scanpix

– Det er utrolig vanskelig å spå hvem som vinner i kveld, men jeg er ganske sikker på at det står mellom Danmark og Norge, sier Morten Thomassen, president i den norske Grand Prix-klubben.

– Spenningen er hvem av de nordiske jentene som klarer å fri til Europa og fange folks oppmerksomhet.

– Norge har til forskjell fra Danmark og Finland en litt mer moderne låt. Det kan vi både vinne og tape på. Det spørs om bestemor på 70 år syns dette er kul musikk, hun kan heller finne på å stemme på Danmark, som har en mer universell appell. Men Norge vinner nok hos juryene, som avga sin stemme i går, mener han.

I går kveld ble det gjennomført generalprøve i Malmø, og juryene fra de 39 landene som deltar i årets konkurranse, avgir sine stemmer basert denne. Dette utgjør 50% av resultatet. Resten er det publikum som ser på i kveld som bestemmer.

Artistenes egne favoritter

Artistene i Malmø er temmelig samstemte om hvilke land de tror vinner. Norge, Danmark, Nederland, Aserbajdsjan og Hellas er blant favorittene.

NRK.no tok turen backstage og spurte Bonnie Tyler, Robin Stjerneberg og de andre artistene om hvem de har troen på før kveldens sending. Se hva de svarte her:

NRK spurte Eurosong-finalistene om hvem de håper skal gå av med seieren. Reporter: Hege Bakken Riise.

Finaleartistenes favoritter

– Selvfølgelig lyst til å vinne

Margaret Berger tar vinnerspekulasjonene med stor ro.

– Selvfølgelig har jeg lyst til å vinne. Men når man er her så forstår man hvor stort det er, og hvor usannsynlig det er å vinne. Du skal treffe smaken til en masse europeere på samme tidspunkt. Så man må bare gjøre en bra opptreden og være stolt av det, tror jeg.

Hun er full av lovord om sin argeste konkurrent, danske Emmelie de Forest.

– Jeg syns låten hennes er veldig bra, og går ofte og synger på den. Den har noe veldig tradisjonelt Eurovision-aktig over seg med den fløyten i begynnelsen og et supercatchy refreng. Jeg blir ikke overrasket hvis den vinner.

Seierssikre dansker

Danske fans NRK.no snakker med i Malmø er derimot ikke i tvil om hvem som går av med seieren i kveld.

– Det danske folk er ikke veldig opptatt av konkurransen med Norge, de tror mest på at Danmark vinner. Vi har vært her i ti dager nå, og nesten alle tror at vi vinner, forteller Mette Christensen.

Såpass seierssikre er våre naboer i sør at de allerede har begynt å planlegge neste års konkurranse.

Den svenske Eurovision-bloggeren og Aftonbladet-journalisten Tobbe Ek frykter at derimot at danskene selger skinnet før bjørnen er skutt.

– Jeg tør ikke komme med ett navn til deg. Jeg tror det står mellom en gruppe på syv-åtte land i år. Norge og Danmark er begge blant dem, men det kommer nok til å bli veldig jevnt. Jeg tror dette kan bli som i 2011 da Aserbajdsjan vant, der vi får en vinner som jevnt over får noen poeng fra de fleste landene, men ikke nødvendigvis så mange tolvere, spår han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

– Må ikke snuble på målstreken

Margaret Berger

En fokusert Margaret Berger på scenen under en av sceneprøvene i Malmø tidligere denne uken.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

GP-klubbpresident Morten Thomassen tror den jevne konkurransen gjør at små ting kan bli utslagsgivende.

– Fordi det er så jevnt, er det avgjørende at artistene ikke blir for nervøse og ikke treffer tonen. Artistene må ha skikkelig fokus helt til mål og ikke snuble på målstreken. Dette kan bli en skikkelig triller av en avstemning, så har du dårlig hjerte bør du vurdere å ta en ekstra pille for å takle kvelden, fleiper han.

Margaret Berger lover å være fornøyd nesten uansett.

– Hvis jeg ikke vinner, og det gjør jeg mest sannsynlig ikke, så skal jeg være kjempefornøyd så lenge jeg ikke har dummet meg ut. Så lenge jeg gjør en bra jobb og får et noenlunde godt resultat så skal jeg være en glad jente, avslutter hun.

Finalen i Eurovision Song Contets ser du på NRK1 klokken 21 i kveld. Bli med og diskuter sendingen på nett i vårt direktesenter her.

Alt om: Eurovision Song Contest