Hopp til innhold

– Drikk to glass sjokolademelk etter trening

Sjokolademelken er sunnere enn sitt rykte. Ernærings- og treningseksperter anbefaler sjokomelk etter trening – men ikke alle bør hoppe på den søte drikketrenden.

Sjokolademelk

To glass sjokolademelk i løpet av en halvtime etter endt treningsøkt, er bra for både muskler og restitusjon, ifølge kostholdseksperter.

Foto: Kim Jansson / NRK

Etter en hard treningsøkt, er det viktig å få i seg mat eller drikke som gjør kroppen glad. Mange tyr til protein- og sportsdrikker, men flere ernærings- og treningseksperter mener det finnes et billig og godt alternativ.

– Sjokolademelk er en god restitusjonsdrikk etter trening, sier idrettsfysiolog Ina Garthe til NRK.no.

Ina Garthe

Ina Garthe er daglig leder for ernæringsavdelingen i Olympiatoppen. Hun sier flere idrettsutøvere tyr til sjokolademelk etter trening.

Foto: Olympiatoppen
Tine Sundfør

Tine Sundfør er klinisk ernæringsfysiolog. Hun anbefaler sjokolademelk til personer som trener hardt og ofte. Andre mosjonister bør holde seg til et eple etter trening.

Foto: Anita Sælø
Wenche Frølich

Ernæringsprofessor Wenche Frølich har sammenliknet sjokolademelk og juice, og funnet ut at en rekke juicevarianter inneholder mer sukker enn sjokolademelk.

Foto: Universitetet i Stavanger

Garthe er daglig leder for ernæringsavdelingen i Olympiatoppen, og sier at til og med proffene sverger til sjokomelk etter treningen.

– Flere idrettsutøvere bruker dette, og det kan også være aktuelt for mosjonister som trener mye, sier hun.

God blanding av protein og karbohydrater

Garthe får støtte av klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør i Synergi Helse.

– Selv om mye av forskningen på dette er støttet av meieriindustrien, finnes det mange gode studier som har vist at sjokolademelk er en god restitusjonsdrikk, sier Sundfør til NRK.no.

Grunnen til at et par glass sjokomelk etter trening kan gjøre underverker, er at den søte melkedrikken bidrar til rask restitusjon og bygging av muskler.

– Drikken inneholder protein av god kvalitet for å bygge opp muskler, og karbohydrater for å bygge opp glykogenlagrene, slik at man blir restituert for neste økt, sier Sundfør.

Det finnes riktignok mange eksempler på mat som har samme effekt, likevel er det mange som foretrekker å ta et par glass sjokolademelk.

– Du kan også spise egg, kjøtt eller fisk for å få proteinene du trenger, men det er kanskje ikke så fristende å ta et fiskestykke rett etter trening, når du i stedet kan ta et par glass sjokolademelk.

Passer ikke for alle

Selv om sjokolademelk vil være en god restitusjonsdrikk for noen, er det ikke alle som bør gjøre som de proffe idrettsutøverne.

– Mosjonister som trener en lett treningsøkt på 30–45 minutter et par ganger i uken, vil antageligvis få i seg for mye energi hvis de drikker sjokolademelk etter trening. Da kan det hende det holder med et eple, sier Sundfør.

Sjokoladerådet er først og fremst rettet mot dem som trener både hardt og ofte.

– Trener du fire-fem dager i uken, i økter som varer i minst en time med høy intensitet, vil det være innmari viktig å få i deg noe etter trening, sier ernæringseksperten.

Godt alternativ – også for barn

I forbindelse med en sending av Forbrukerinspektørene tidligere i høst, kikket ernæringsprofessor Wenche Frølich nærmere på 100 mat- og drikkeprodukter rettet mot barn.

Etter å ha gått gjennom innholdet i alle produktene, var det blant annet sjokolademelken Frølich slo et slag for. Hun sa at sjokolademelken var mer næringsrik enn de fleste juiceproduktene til barn, og nevnte også en del andre gode grunner til å velge sjokomelk.

– Barn vokser, og da trenger de kalsium for å bygge skjelettet sitt. Dessuten får de i seg B- og A-vitaminer, samt sink. Litt av hvert, altså, uttalte Frølich.

Noen typer sjokolademelk inneholder også mye mindre sukker enn ren juice, slik at det også gjør drikken til et godt alternativ for barna.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)