Sterk Fairtrade-kritikk

Fairtrade Max Havelaar kan ikke garantere gode arbeidsforhold i utviklingsland. Norske forbrukere kan derfor ha blitt villedet, mener kritikere av merkeordningen. Nå krever de en kursendring.

Te-plukkere (fra filmen "Den bitre smak av te")
Foto: fra filmen/NRK

Les svarene fra nettmøtet her .

Brennpunkt på NRK viste i går kveld en dokumentar som avslørte at arbeidere på Fairtrade-sertifiserte teplantasjer i Sri Lanka og India ikke har gode arbeidsforhold. Flere av dem vet ikke en gang at de jobber på Fairtrade-plantasjer.

På mange plantasjer brukes det giftige sprøytemidler uten at arbeiderne beskytter seg med verneutstyr. Arbeidsdagene er lange, og de ansatte får ikke nødvendig legehjelp.

Les mer om Brennpunkt-dokumentaren her.

- Det er ikke tvil om at TV-dokumentaren gjør sitt til at norske forbrukere dessverre stiller spørsmål ved denne merkeordningen, sier Kristin Holter. Hun er daglig leder i Initiativ for etisk handel, en medlemsorganisasjon som jobber med samfunnsansvar i medlemmenes leverandørkjede.

Mister tilliten?

Fairtrade

Fairtrade Max Havelaar gir inntrykk av at det er en garantiordning. - Produktmerket Fairtrade vil alltid bære med seg en aura av løfter, sier Kristin Holter. Hun mener det å kontrollere arbeidsforhold er så komplisert at garantier ikke er mulig.

- Hvis en forbruker kjøper en vare under forutsetning av at her er det garantert gode arbeidsforhold, så kan de bli svært skuffet etter NRKs avsløring. Da kan forbrukerne lett miste tilliten til at det er mulig å bidra til forbedringer i det hele tatt.

- Nå er det på tide at Fairtrade Max Havelaar forteller åpent om hva det faktisk innebærer å kjøpe disse produktene. I tillegg må de formidle hvor mye av den prisen folk betaler for fairtradeprodukter som faktisk går til arbeidere og bønder, mener Kristin Holter.

- Ingen kan garantere

- Jeg er helt enig. Det er livsfarlig å bruke ordet garanti på disse produktene, sier Bjørn Kløvstad, informasjonsdirektør i COOP.

- Ingen kan garantere at arbeidsforhold i utviklingsland er helt prikkfrie til enhver tid. Vi våger ikke å bruke slike garantier på vårt eget fairtrade-kaffemerke, sier han.

Fairtrademerket Max Havelaar gir inntrykk av at det garanteres gode arbeidsforhold for arbeiderne og bøndene som produserer varene. De ansatte skal blant annet sikres en anstendig lønn, medbestemmelse på arbeidsplassen og forsvarlige arbeidsforhold.

I fjor handlet norske forbrukere dobbelt så mange varer merket Fairtrade Max Havelaar som året før. Dette er den største merkeordningen av såkalte rettferdige varer.

Les også: 19 øre til Fairtrade-produsentene

Høye forventninger

Ragnhild Hammer, daglig leder i Fairtrade Max Havelaar Norge, sier at forbrukernes forventninger til Fairtrade er høye.

- Det er viktig å understreke at Fairtrade jobber i noen av verdens fattigste land, og at veien fram til det vi nordmenn karakteriserer som gode arbeidsforhold er lang og hard, sier Hammer.

- Vi kan bli enda tydeligere og mer balansert i vår kommunikasjon, innrømmer hun. – Vi kommer til å jobbe med dette i tida framover.

Forbrukere må ta noe av skylda

- I dag blir det solgt lite Fairtrade-merket te i Norge. Det er derfor begrenset hvor mye midler som går direkte til arbeiderne. Dette er bekymringsfullt, mener Ragnhild Hammer.

- Det blir da bare små investeringer som kan gjøres med pengene fra Norge. Dette betyr også at ikke alle arbeiderne har opplevd store forbedringer.

- Derfor må folk kjøpe mer Fairtrade-merket te! Det er svært viktig for å bidra til at denne prosessen kan gå fortere og bli mer bærekraftig for bønder og arbeidere i utviklingsland, sier Ragnhild Hammer.

Hun svarte i FBIs nettmøte onsdag 3. desember. Les svarene fra nettmøtet her .

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)