Hopp til innhold

Eksamen? Slik får du toppkarakter

Er du redd for at det skal gå dårlig på eksamen? Ikke få panikk, sekseren trenger ikke være så langt unna som du tror.

Sekser

Vil du ha toppkarakter, er det faktisk mulig hvis du forbereder deg godt, sier ekspertene NRK har snakket med.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Fra 16. mai til 7. juni skal 240.000 elever gjennomføre 278.000 eksamener i 400 ulike fag, og mange er bekymret for om de kan nok eller husker pensum.

Olav Schewe

Olav Schewe gikk fra å være passe god på skolen, til å bli superstudent.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Ikke stress, er oppfordringen fra Olav Schewe. Han gikk fra å være middels flink på skolen til å bli sekserkandidat da han endret studieteknikk.

– Mange elever tenker at de ikke er forberedt eller har jobbet bra nok hele året. Da er det fint å minne seg selv på at man ikke er alene om å føle det sånn, men at det gjelder de fleste elevene, sier han til NRK.

Ida Ruud og Ingerid Danielsen ved Glemmen videregående skole i Fredrikstad fikk i dag tidlig vite at de har kommet opp i matte. Det er de kjempeglade for.

– Nå blir det å sitte og lese, men vi føler vi har kontroll, så det tror vi skal gå bra, sier jentene.

Solea Green, Ida Ruud og Ingerid Danielsen

Ida Ruud, Solea Green og Ingerid Danielsen kom opp i matte på fredag og skal ha eksamen 31. mai.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Her er ekspertenes tips til hvordan du kan jobbe deg til en god karakter:

1. Lag en tidsplan og skaff deg oversikt

– Den største feilen jeg ser at mange gjør er å ikke ha en strategi, sier forfatter og foredragsholder Oddbjørn By.

Han er tidligere verdensrekordholder i hukommelse, og har gitt ut ni bøker om temaet. Han har også studert mange forskjellige fag som psykologi og kvinnefag for å teste sin egen hukommelse.

Oddbjørn By

Oddbjørn By sier det er mulig for alle å huske.

Foto: Astrid Engen / NRK

– Det er noen som er litt for pliktoppfyllende og som skal prøve å huske alt i et stort pensum. Man må være kynisk. Selv de med verdens beste hukommelse husker ikke alt, sier By.

– Lag deg en oversikt, gjerne en fysisk kalender der du skriver opp alt du må gå gjennom før du skal opp i eksamen, anbefaler Arshad Jamil. Han har vært lærer i mange år, og er gründer av Ungdomsakademiet.

Hans råd er å skrive opp hva du må gjøre hver dag i de dagene du har igjen til eksamen. Du har nemlig mye å gjøre, og det krever at du står på.

– Jobb målrettet og ikke hiv deg over mye nytt.

2. Skriv egne notater

Skolenotater

Egne notater gir deg en oversikt over det du skal gjennom.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Først og fremst er det viktig å bevare roen. Finn frem gamle prøver og tentamener, og begynn med å gå gjennom dem, sier Jamil.

Han sier det er lurt å skrive alle notater for hånd underveis, og skrive alle notatene selv.

– Hvis du printer ut informasjon om faget fra nettet, er det vanskelig å få oversikten. Det hjelper ikke med mange notater fra nett eller fra medelever hvis du ikke finner frem i dem. Egne notater gjør det enklere å få oversikt, sier han.

Arshad Jamil

Arshad Jamil sier det er viktig å lage seg en oversikt.

Foto: Ungdomsakademiet

Mitt råd er å ta hele pensum ned til en A4-side. Uansett om du får med den viktigste informasjonen eller ei, har du allerede bearbeidet stoffet, forklarer Olav Schewe.

Han står også bak boka «Superstudent», der han blant annet råder elever til å huske bilder hvis du sliter med å huske tekst.

– Hjernen husker bilder bedre enn ord, og klarer du å knytte et bilde til det du skal huske, er du langt på vei.

Oddbjørn Bye mener at alle klarer å huske det de trenger til eksamen om man har riktig strategi. Det er ingen som ikke «kan huske».

– Det man må starte med er å finne et sammendrag fra stoffet. Det høres simpelt ut, men finner man essensen av stoffet du skal huske så har du kommet veldig langt, sier By.

3. Muntlig? Tren på å snakke

Eksamenstrekking

Snakk med en medelev som også har kommet opp i muntlig. Her er elever ved Glemmen videregående skole i Fredrikstad i dag tidlig, da listene over hvem som hadde kommet opp ble publisert.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Mange går i den fella at de leser seg til muntlig eksamen, sier Schewe. Han oppfordrer alle til å bruke hodet og munnen når de øver.

– Å lese er en veldig passiv måte å øve på, og har du ikke øvd på å fremføre stoffet muntlig, har du egentlig ikke forberedt deg godt nok.

Han understreker at det du blant annet blir målt i, er å snakke om faget på en logisk måte – samtidig som du husker pensum.

– Det er noe helt annet enn å ha god tid på skriftlig. Så tren sammen med andre elever, gå sammen i grupper og snakk om tema med hverandre.

4. Ha en prøveeksamen hjemme

Eksamensfag

Ha en eksamen for deg selv hjemme, klokk tiden.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Når du har gått gjennom gamle prøver, notater, tentamener og eksamener, bør du prøve å klokke tiden når det nærmer seg eksamen. Helst de siste dagene like før, sier Jamil.

– De siste dagene før eksamen bør du prøve å gjennomføre et par heldagsprøver. Finn frem gamle eksamensoppgaver og se hvor lang tid du bruker. Det er lærerikt og viktig å kunne jobbe under tidspress.

Det vil gjøre deg mindre stresset når eksamensdagen er der, lover han.

– Hvis du simulerer eksamenssituasjonen vil man bli tryggere på selve eksamensdagen.

5. Skaff deg oversikt over eksamensoppgavene

– På selve eksamensdagen må du ikke få sjokk når du åpner oppgaven, selv om du fortsatt føler at du har kommet opp i «feil» fag, beroliger Jamil.

Hans råd er å gyve løs på eksamensoppgavene med en gang, ikke bruk mye tid på å lese gjennom hele eksamensprøva, men ta en oppgave om gangen.

– Hopp over det du ikke kan hvis du står fast, hvert sekund teller og da er det dumt hvis du kaster bort tid på å lese. Henger du deg opp i det du ikke kan, så preger det også de oppgavene du faktisk klarer å løse.

6. Superstudentens eksamensplan

Sekser

Det er fullt mulig å få en sekser hvis du forbereder deg godt.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Olav Schewe har laget sin egen arbeidsmetode i det eksamenspapirene leveres ut.

– Jeg har kalt den «TASK» som står for tidsplan, avklar, skriv og kontroller. Fire steg du bør huske på eksamen.

For det første er det viktig å lage en tidsplan. Har du to timer på fire oppgaver, bør du bruke en halvtime på hver. Når det har gått en halvtime bør du gå videre, forklarer han.

– Hvis du ikke gjør det så risikerer du å skrive veldig bra svar på de to første oppgavene, men du rekker ikke å bli ferdig.

Gå heller tilbake hvis du har tid.

– Avklar hva du skal svare på. Hva handler egentlig oppgaven om og hva spør de etter? Rekk og opp hånden og spør hvis du er i tvil. Det hender faktisk at eksamensoppgaver kan være feil, og det er lov å spørre om du kan få hjelp til å tolke spørsmålet.

Skriv tydelig så det du leverer er forståelig, sier superstudenten, og kontroller oppgaven hvis du har tid.

– Har du tid igjen må du bruke den godt. Se etter slurvefeil, og sjekk om du har svart på alt. Kanskje kommer du opp med et gullkorn som kan sikre deg en bedre karakter.

7. Belønn deg selv

Selv om eksamenstiden er tøff for mange, er det viktig å ta seg tid til å være litt sosial også, sier Jamil.

– Men vær obs på at et avbrekk for en sosial dag, tilsvarer to lesedager. Derfor er det viktig å prioritere hardt i tiden før eksamen.

– Ta deg gjerne tid til et kinobesøk, eller vær litt med venner.

Få også i deg næringsrik mat som frukt og nøtter.

Og bonus fra ekspertene:

Alt håp er så langt fra ute. Følger du disse rådene er både høyere karakterer og sekseren innen rekkevidde.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)