Hopp til innhold

Her lærer elevene å koble seg av mobilen

Skolen var lei av å se at mobilen og sosiale medier stjal konsentrasjonen til elevene. Nå har de laget en treningsplan for å få elevenes oppmerksomhet tilbake.

Mindfulness, oppmerksomhetstrening på Kalnes

KONSENTRERT: Elevene ved Kalnes videregående skole i Sarpsborg har fått mindfulness, eller oppmerksomhetstrening på timeplanen. Håpet er at de skal klare å konsentrere seg bedre.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Hele samfunnet har utviklet seg på en måte der veldig få er til stede i eget liv. På grunn av så massivt impulstrykk fra mobilen, media, medelever, lærere og ikke minst dem selv, er det viktig at vi hjelper dem med å roe ned tankene og lære dem til å bli oppmerksomme på det som skjer her og nå, sier Rolf Inge Ølberg, folkehelsekoordinator ved Kalnes videregående skole.

Jeg synes det har vært veldig bra, egentlig. Jeg har blitt mer konsentrert og klarer å holde mer fokus på det som skjer på tavla

Jostein Skår

Der ser de at flere av elevene sliter med å konsentrere seg i en travel hverdag. Som et forsøksprosjekt har de nå mindfulness, eller oppmerksomhetstrening, på timeplanen.

Forstyrrende mobil

– Kompleksiteten med bruk av mobilen og andre krav gjør at oppmerksomheten stikker av og gjør at du ikke tenker på det som skjer akkurat der du er nå, forteller Trond Lunåshaug, oppmerksomhetstrener.

Han har jobbet som lærer i en årrekke, og så at elevene ble mer og mer ukonsentrerte. Nå hjelper han elever, idrettsutøver og næringslivet.

Trond Lunåshaug

TRENER: Trond Lunåshaug var selv lærer, da han så at det var behov for å lære elevene å konsentrere seg bedre. Nå har han hatt øvelser med elevene ved Kalnes i Sarpsborg.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Oppmerksomhet og konsentrasjon henger sammen og er det verktøyet man bruker når man jobber med hodet. Man kan trene på å holde konsentrasjonen.

Lunåshaug lærer elevene til å fokusere på enkle ting, som for eksempel sansene. Ved å slappe av, sorteres tankene, og mange opplever å få bedre søvn.

– Mange elever vet ikke hvor trøtte de er, før de begynner å trene konsentrasjonen. For når man blir forstyrret av andre ting, som mobilen, glemmer man at man er trøtt.

Følger med på tavla

– Jeg husker første gang vi skulle prøve oppmerksomhetstrening. Vi fniste litt alle sammen, og da vi skulle stå på en spesiell måte, vinglet vi alle sammen, sier Patrick Olsen lattermildt.

Michelle Heiberg, Patrick Olsen og Jostein Skår

VIRKER: Michelle Heiberg, Patrick Olsen og Jostein Skår, merker en forskjell etter at de har lært seg å konsentrere seg bedre.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Han innrømmer at det er mye stress til tider, og at det da er fint å lære noen teknikker for hvordan man kan konsentrere seg. Det er Jostein Skår enig i.

– Jeg synes det har vært veldig bra, egentlig. Jeg har blitt mer konsentrert og klarer å holde mer fokus på det som skjer på tavla.

Også Michelle Heiberg merker en forandring.

– Noen ganger blir jeg veldig trøtt, men jeg merker at jeg nå prøver å sette meg bedre inn i ting, spesielt før prøver, forklarer hun.

Planen er at alle klasser skal få oppmerksomhetstrening fra høsten, hvis resultatene viser seg å bli bra.