Hopp til innhold

Vil du komme i god form? Fyll opp magen

Synes du det er vanskelig å vite hva du bør spise når du trener? Ekspertene er enstemmige: Få i deg nok mat.

Trening, løping

Når du trener, trenger du påfyll. Skal du trene hardt, bør du fylle opp magen.

Foto: Anette Torjusen

Nå er det slutt på sommerferien og det betyr kanskje full gass på trening. Da bør du sørge for å få i deg nok mat.

Jakob Linhave, Helsedirektoratet

Jakob Linhave i Helsedirektoratet anbefaler samme kosthold til alle, men at du som trener trenger litt mer energi.

Foto: REBECCA RAVNEBERG / HELSEDIREKTORATET

– Spis variert, mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og mindre av bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker, sier Jakob Linhave, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet til NRK.

– Spis variert

Linhave forteller at Helsedirektoratets anbefalinger er de samme til folk som ikke er så mye i aktivitet.

De som trener mye vil ha behov for mer energi enn de som er lite aktive, forklarer han.

– Det er smart å legge opp til regelmessige måltider og mellommåltider ved behov. Aktuelle mellommåltider kan være en banan, nøtter, smoothie eller yoghurt. Du skal trene ganske mye før du trenger å tenke spesielt på mengden proteiner og slike ting.

Mosjon, trening, løping

Husk å spise litt før du trener, sier ekspertene. Skal du trene veldig hardt bør du fylle opp magen et par timer før.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Christine Sundgot-Borgen, doktorgradsstipendiat ved Norges idrettshøgskole, sier til NRK at kroppen trenger karbohydrater, fett, proteiner, mineraler, vitaminer og vann for å fungere. Spesielt når vi trener.

– Karbohydrater hjelper deg å prestere under trening, mens proteiner gjør at du får hentet deg inn igjen etter en treningsøkt. Hvor mye, når, og hva du spiser, avhenger av hensikten med økten og hvor intensiv og langvarig økten er.

– Kroppen må ha nok energi

Skal du trene en lett og moderat økt på morgenen bør du ikke gjør det uten at kroppen har fått litt mat en halvtimes tid før.

Christine Sundgot-Borgen

Christine Sungot-Borgen ved Norges Idrettshøgskole forteller at kroppen trenger mat for å bygge seg opp og for at du skal være utholdende på trening.

Foto: Norges Idrettshøgskole

– Kroppen tilførsel av karbohydrater og væske for å komme i gang. For mange vil det holde med en frukt og et glass juice, men da må frokosten komme raskt etter avsluttet økt.

Skal du trene mer enn 45 minutter eller trene intensivt, bør du få i deg nok mat cirka to timer før.

– Dersom du ønsker en god opplevelse av økten og ønsker forbedring av prestasjon eller fysisk form, må kroppen ha nok energi tilgjengelig underveis. Det innebærer et ordentlig måltid som fyller magen. Inntaket av karbohydrater må være såpass at muskler og lever fylles med karbohydrat.

Mat, spise

Egg, grønnsaker og grovt brød er noe av det ekspertene anbefaler.

Foto: Anette Torjusen / NRK

For å fylle magen, bør du spise grove brød, rundstykker og knekkebrød sammen med proteinrikt pålegg som skinke, kalkun, ost, egg og fiskepålegg, sier hun.

– Også grove kornvarianter uten tilsatt sukker som for eksempel havregryn er bra mat sammen med proteinkilder som melk, Biola, yoghurt som du kan pynte med frukt eller bær.

Til middag bør du velge ris, potet eller pasta sammen med kjøtt, fisk, fjærkre og grønnsaker.

– Velg alltid vanlig mat fremfor sportsprodukter. Som regel har vanlig mat høyere næringstetthet enn sportsprodukter. Kroppen vil ha vanlig mat.

mat, banan

En banan når du er på farta kan døyve sulten.

Foto: Anette Torjusen / NRK

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)