Bli kvitt smultringen din

Har du en smultring eller to du vil kvitte deg med? Fettringen rundt magen er ekstra farlig. Her er maten og øvelsene som kan gi deg flatere mage.

Mage

Du trenger ikke ta hundre situps hver dag for å få en mindre mage. Hverdagsmosjon og riktig kosthold er viktigere.

Foto: Scanstock Photo

Tine Sundfør

– Magefettet er lurt å fjerne både på grunn av helse og velvære, sier Tine Sundfør.

Foto: Anita Sælø
Yngvar Andersen

– Ha fokus på midjemålet, ikke vekten, råder Yngvar Andersen.

Foto: Astrid Engen / NRK

– Fettet rundt midjen er ikke bare ulekkert og ubehagelig, det kan også være farlig. For dette fettet ligger i større grad rundt organene og kan gå over i blodbanen, sier Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog og høyskolelektor ved Norges helsehøyskole, til NRK.no.

Særlig etter å ha fått barn, opplever mange damer at fettet fester seg ekstra godt rundt magen. Det er lett å få en ekstra «smultring» over bukselinningen.

Men også menn samler ofte på slike smultringer, selv om de ikke har graviditet som unnskyldning.

Risiko over 88 og 102 centimeter

– Hvis kvinner måler mer enn 88 centimeter og menn mer enn 102 centimeter rundt livet, øker risikoen for å utvikle lidelser som diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer og visse kreftformer. Så både av helsemessige og velværegrunner kan det være en grunn til å komme dette fettet til livs, mener Sundfør.

Hun forteller videre at menn i større grad legger på seg rundt midjen enn kvinner. Før overgangsalderen har kvinner mye høyere nivåer av østrogen, som til en viss grad beskytter mot magefettet.

– Men etter overgangsalderen derimot, merker de fleste kvinner at kiloene har lett for å feste seg i mageregionen, opplyser ernæringseksperten.

Les her om slanketabben som ødelegger for mange.

Styrketrening for ryggen

Yngvar Andersen har hjulpet nordmenn med å få en sunnere kropp i en rekke programmer på NRK. Arkivbilde.

Foto: Anders Leines, NRK
Mage

De fleste vil ikke ha det slik ...

Foto: Scanstock Photo
Mage

... men sånn!

Foto: Colourbox
Tessa Sørensen

– Sats på store øvelser med stor belastning på kroppen, sier Tessa Sørensen.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Ha fokus på midjemål, ikke vekt

Treningsguru Yngvar Andersen har særlig ett godt tips for å fjerne magefett: Ikke tenk vekt, ha heller fokus på midjemålet.

– Når du trener bra, så går du ofte skuffende sakte ned i vekt, i forhold til om du bare slanker deg. Desto større grunn er det til å bare ha fokus på midjemålet, for å holde på motivasjonen og glede seg over fremgangen der, mener treningseksperten.

Så ikke være fortvilet over sakte vektreduksjon altså – det er heller centimeterreduksjon som teller.

– Jeg har sett eksempler på damer som ønsker å gå ned 20 kilo, men som etter ett år kun har gått ned fem kilo. Likevel er de kjempefornøyde, fordi de har blitt over 20 centimeter smalere rundt livet, forteller Yngvar Andersen.

I programserien «Gå to buksestørrelser ned på fire uker», gir Yngvar en konkret oppskrift til deg som er lei magefett.

Oppskriften er sunn for alle, uavhengig om du skal ned to buksestørrelser eller ikke. Du trenger ikke å ta 100 situps hver dag for å få en mindre mage.

– Du bør selvsagt ta noen mageøvelser. Men å bevege seg til hverdags er mye viktigere, fortsetter supermannen.

Treningsopplegget i programmet «To buksestørrelser ned» går ut på at du gjennomfører tre skikkelige treningsøkter hver uke. I tillegg må du ha fokus på hverdagsmosjon, som for eksempel å gå til jobben, ta trappa eller følge barna til skolen.

Tenk store øvelser

– Ønsker du å endre kroppssammensetning og gå ned i fettmasse, må du tenke stort. Det vil si store øvelser med stor belastning på kroppen, sier Tessa Sørensen til NRK.no. Hun er gründer av DRIV personlig trening og forfatter av «Tren Smart».

Tung styrketrening gjør at forbrenningen øker. Og da forsvinner også noe av magefettet etter hvert. Sats på øvelser som involverer de store muskelgruppene.

– Legg opp treningen smart slik at kroppen er nødt til å gjøre et størst mulig arbeid. Rene mageøvelser vil gi deg en sterkere muskulatur, men vil ikke endre på sammensetningen rundt magen. Legg opp til bruk av flest mulig muskler i hver øvelse, anbefaler Sørensen.

Gode øvelser for strammere mage

Tessa Sørensen anbefaler følgende øvelser for å stramme opp magen:

  • Utfallsvarianter med press over hodet. Stå med en hoftebreddes avstand, strak holdning og loddrett rygg. Ta et godt steg frem og bøy i knærne fram til bakerste kne treffer gulvet. Hold det fremste kne rett over ankelen bak tåen, slik at leggen er vertikal. Skyv fra og kom tilbake til utgangsposisjon. Gjenta med samme eller motsatt ben.

  • Pushups med rotasjon eller sideforflytning. Du kan for eksempel ta pushups med annenhver hånd i en lett berøring på motsatt skulder, med stabile hofter i vater.

  • Trekkøvelser i stående posisjon. Opptrekk eller «chins» kan du ta ved å henge med skuldrene direkte under stanga/bordet/slyngene, og holde litt smalere enn en skulderbreddes avstand. Hold knærne inn i 90 graders vinkel. Trekk deg rett opp til stanga treffer brystet. Senk deg kontrollert ned til startstilling.
Utfall

Tessa Sørensen viser utfall.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Spis mange måltider og stress ned

Så tilbake til kostholdet. Skal du kvitte deg med en smultring eller to, må du selvfølgelig bruke mer energi enn du inntar.

– Det er viktig å holde blodsukkeret stabilt, og det gjør du best ved å spise minst tre hovedmåltider og et par mindre mellommåltider, sier ernæringsekspert Tine Sundfør.

For flere kostholdstips, se faktarammen. Videre er det lurt å stresse ned.

– Stress skjerper appetitten, og det er en klar sammenheng mellom stresshormonet kortisol og lagring av fett rundt midjen, sier Sundfør.

Å stumpe røyken kan også være bra for vekten.

– Flere studier tyder på at de som røyker har lettere for å legge på seg rundt midjen, sammenlignet med dem som ikke røyker, avslutter Sundfør.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)