Hopp til innhold

Årets pollensesong er i gang

– Bor du i Sør-Norge, og er allergisk mot or og hassel, bør du begynne medisinering nå, sier Norges Astma- og Allergiforbund.

Pollen

POLLENALLERGI: Medisinering bør starte en uke før du blir eksponert for pollen. Illustrasjonsbilde.

Foto: Marit Aaby Vebenstad / NRK

I dag sender Astma- og Allergiforbundets pollenvarslingstjeneste ut årets første pollenvarsel, og pollensesongen 2018 er dermed i gang.

Det er foreløpig ikke funnet pollen i noen av fellene, men på kysten i vest er spredning av or og hassel sannsynligvis bare noen dager unna.

Det melder den nasjonale pollenvarslingstjenesten fra Norges Astma- og Allergiforbund.

– Pollensesongens start avhenger av hvor i landet det er snakk om, og det er store forskjeller. På Østlandet er det nå vinterlige forhold, og sesongstarten er her to til tre uker fram i tid. Pollensesongen starter som regel først på Vestlandet og da i kystområdene i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane, sier Hallvard Ramfjord, pollenanalytiker i Norges Astma- og Allergiforbund, til NRK.

Start medisinering en uke før

Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund har over én million nordmenn mer eller mindre alvorlig pollenallergi. Rådet til allergikerne er å sjekke pollenvarselet der du bor, og starte medisineringen minst en uke før spredningen begynner.

– Bor du i Sør-Norge, og er allergisk mot or og hassel, bør du begynne medisinering nå. Man tenker sjeldent på det nå som det er vinter og kaldt, men man bør begynne å ta medisinen en uke før så den har full effekt når spredningen begynner, sier Lene Gunvaldsen, kommunikasjonsrådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund.

Husk å ta medisinen hver dag, ikke bare de dagene det er mye pollen. Dette er viktig for at medisinen skal ha full effekt.

– Hvis du bare tar den en dag av og til, vil den ikke ha ordentlig effekt, og du vil kunne oppleve symptomer fra pollenallergien, opplyser Gunvaldsen.

– Få ordentlig utredning

Cecilie Revhaug

Cecilie Revhaug er spesialist i barnemedisin og jobber med allergi, eksem og lungesykdommer ved Sykehuset Telemark og Kal privat.

Foto: Paul Paiewonsky / KAL PRIVAT

– For mange debuterer pollenallergien med overfølsomhet mot bjørk og gress, før det utvikler seg videre til allergi mot or og hassel, forklarer Cecilie Revhaug, overlege ved Sykehuset Telemark.

For de som plages av pollenallergi, er oppfordringen klar:

– Få henvisning til allergispesialist og be om en skikkelig utredning. Det er nemlig vanlig at allergiplagene forandrer seg i løpet av livet, blant annet av pubertet, graviditet og andre ting som påvirker immunforsvaret.

Det er ikke alle som kommer i mål med tradisjonelle antihistaminer. Da kan allergivaksinasjon være et alternativ.

– Allergivaksine fungerer veldig bra og mange blir kvitt plagene. Kortisonsprøyte anbefales ikke fordi det er stor fare for bivirkninger, advarer legen.

Ifølge Hallvard Ramfjord i Norges Astma- og Allergiforbund er årets bjørkepollensesong ventet rundt 25. april for Øst- og Sørlandet.

– Værutviklingen i forkant er avgjørende for eksakt når pollenspredningen starter fra sesong til sesong i en region, avslutter han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)