Hopp til innhold

– Start med allergimedisiner nå

Én million pollenallergikere må forberede seg: Om to uker starter spredningen av bjørkepollen på Østlandet. – Det er viktig å starte med allergitabletter allerede nå, sier Astma- og Allergiforbundet.

bjørketre om vinteren

At bjørka begynner å bli grønn, er dessverre et dårlig tegn for alle landets pollenallergikere.

Hallvard Ramfjord

– Kulda kan utsette starten på bjørkepollensesongen med noen få dager, men bjørkepollenstarten flytter seg aldri mer enn en uke, sier pollenforsker Hallvard Ramfjord.

Foto: NAAF
Grethe Amdal

- Ta en prat med legen, og finn frem til den medisineringen som passer best for deg, sier Grethe Amdal i NAAF.

Foto: NAAF

Er du av dem som ikke kan nyte våren fullt ut på grunn av hersens bjørkepollen? Da er det viktig at du forbereder deg grundig, for å takle allergien best mulig.

– De siste ti årene har bjørkepollenspredningen i snitt startet på Østlandet den 23. april. Sannsynligheten er stor for at det starter i nærheten av denne datoen i år også, sier Hallvard Ramfjord, seniorforsker i Astma- og Allergiforbundet (NAAF), til NRK.no.

Været den siste uken avgjør

Det kalde været om dagen gjør ikke at pollenspredningen starter særlig mye senere enn vanlig.

– Kulda kan utsette starten på bjørkepollensesongen med noen få dager, men bjørkepollenstarten flytter seg aldri mer enn en uke. Det er været den siste uken før spredning som avgjør om det starter litt senere eventuelt, opplyser Ramfjord.

Det er altså været de to neste ukene som avgjør eksakt startdato for spredning. Og hvis det regner rundt den 23. april, så vil starten bli utsatt et par dager.

Pass opp for Salix

Men mange som er allergiske mot bjørk, merker symptomer allerede før det er registrert bjørkespredning på pollenvarselet.

– Salix sprer seg en til to uker før bjørka, og en av fem bjørkepollenallergikere reagerer også på Salix, forteller polleneksperten.

Salix, hva er det? Jo, en fellesbetegnelse for selje, pil og vier. Og sesongen for Salixallergi er nå straks.

Pollen fra Salix sprer seg i luften og via insekter. Kanskje uten at du vet det, har du tatt Salix med deg inn i huset. Blomstene fra Salix-produserende trær og busker er nemlig kjent som gåsunger eller kattelabber.

Start med tabletter minst en uke før

– For at antihistaminene skal gi deg full effekt, bør du starte med allergitabletter minst en uke før forventet pollenspredning, sier Grethe Amdal, seniorrådgiver i NAAF, til NRK.no.

Det vil si at du bør begynne med allergitabletter , hvis du bor på Østlandet.

– Nesespray og øyendråper bør du først starte med når du merker symptomene. Det er viktig å ikke slurve. Du må ikke droppe medisiner de dagene du ikke er plaget. Det er viktig at du tar både nesespray og øyendråper regelmessig, sier Amdal.

Pass på at du bruker nesespray mot allergi hvis du er pollentett i nesen – vanlig nesespray anbefales ikke, og er vanedannende.

– Vi anbefaler heller ikke kortisonsprøyter mot allergi. Må du ha kortison, så er det bedre med en tablettkur enn sprøyte, forteller allergikernes venn videre.

– Finn de rette medisinene

Det har blitt mer og mer vanlig å vaksinere seg mot pollenallergi – en behandling som går over flere år, men som gir gode resultater for mange.

– Uansett er det viktig å ta en skikkelig prat med fastlegen din, og finne frem til den medisineringen som fungerer best for deg. Det er bedre å bytte allergitabletter enn å øke dosen. Med riktig medisinering har de aller fleste god effekt av de tradisjonelle allergimedisinene, avslutter Amdal i NAAF.