Nord-Norges mangfoldige kultur og historie er utgangspunktet for dette helt nye kunstprosjektet.
– Her skal ny, ung kunst som utforsker språk, tilhørighet og identitet prege lokalene i Statens hus. Det sier den ansvarlige for utstillinga, kurator Monica Milch Gebhardt.
Det er KORO som skal realisere dette kunstprosjektet for Statens Hus. Bygget skal gjennom en større rehabilitering i regi av Statsbygg.
Tre stammers møte skal vises
I dette området i Øst-Finnmark har kulturen og språket gjennom historien vært prega av tre kulturer. Det er den norske, den samiske og den kvenske/norskfinske. Gebhardt ønsker derfor å ta utgangspunkt i tre stammers møte som kuratorisk grep for dette kunstprosjektet for Statsforvalteren for Troms og Finnmark.
– Som kurator har jeg valgt å trekke fram unge kunstnere med ulik tilknytning til Nord-Norge for å vise det kulturelle mangfoldet, sier hun.
Kurator Monica Milch Gebhardt tar utgangspunkt i tre stammers møte i utstillingen.
Foto: Sidsel Vik / NRKDerfor har de to fått oppdrag til å utføre kunstverk spesielt til Statens Hus.
Det skal også kjøpes inn kunst signert andre unge kunstnere med tilholdssted og tilhørighet i regionen. Samla vil kunsten bidra til å utfylle bildet av det språklige og kulturelle mangfoldet i Finnmark og Troms, sier Gebhardt.
Spennende og ærefylt å få være med på kunstprosjektet
De to kunstnerne jobber på ulike måter med å synliggjøre den kvenske/norskfinske kulturen. Mens Kummeneje Mellem definerer seg som norsk og kvensk, har Björklund også det finske med seg.
– Det var overraskende og utrolig spennende å bli gitt et sånt oppdrag, sier Maija Liisa Björklund.
Hun er fra Tromsø, men har jobba en del i Vadsø de siste åra med flere prosjekter. Björklund fordyper seg blant anna i kvenske symboler og deres betydning.
Kunstner Maija Liisa Björklund og Karolin Tampere fra Nordnorsk kunstnersenter foran en animasjonen fra et prosjekt i Vadsø.
Foto: Sidsel Vik / NRK– Vadsø er en by jeg er mer og mer nysgjerrig på, etter å ha hatt mange prosjekter der de siste fem årene. Jeg er også blitt kjent med miljøet og menneskene. Å få gjøre et stedsspesifikt verk til Statsforvalteren i Troms og Finnmark er stort for meg. Og det er mitt første permanente offentlige kunstoppdrag, sier hun.
Også Åsne Kummeneje Mellem er godt fornøyd med å få dette oppdraget.
– Det er fantastisk å få være med på å lage kunst til nye Statens Hus i Vadsø. Gjennom et fokus på tre stammers møte er det lagt spennende rammer for hvordan bygget representerer landsdelen. Det føles æresfylt å få være med på å løfte frem den kvenske delen av dette mangfoldet, sier hun.
Kunstverket I Never Learnt My Mother Tongue (2021) består av 35 meter plantefarget ullstoff og utgjorde deler av masterprosjektet til Kummeneje Mellem. Kunstprosjektet til Statens Hus vil bestå av samme materiale, men i annen form.
Foto: Åsne Kummeneje MellemMellem uttrykker seg kunstnerisk ved å utforske kvensk tradisjonshåndverk, käsityö. Hun har blant anna tatt i bruk teknikker som neverfletting og annet.
Nå er hun er allerede i gang med samle fargematerialer fra tradisjonelle kvenske og samiske områder i Troms. Hun ser frem til prosessen videre.
De to kunstnerne har sammen med Liv Bangsund også etablert et eget kvensk kunstnerforbund.
Prosjektet skal være ferdig i løpet av forsommeren 2022, sier Gebhardt.