Hopp til innhold

Spennende og æresfylt oppdrag for unge kunstnere

De unge kvenske kunstnerne Maija-Liisa Björklund og Åsne Kummeneje Mellem får stort oppdrag for Statens Hus i Vadsø. – Fantastisk, overraskende og utrolig spennende, sier de to kunstnerne om prosjektet.

Åsne Kummeneje Mellem og Maija Liisa Björklund

Åsne Kummeneje Mellem og Maija Liisa Björklund får i oppdrag å utsmykke Statens hus i Vadsø.

Foto: MONTASJE Laila Lanes / NRK

Nord-Norges mangfoldige kultur og historie er utgangspunktet for dette helt nye kunstprosjektet.

– Her skal ny, ung kunst som utforsker språk, tilhørighet og identitet prege lokalene i Statens hus. Det sier den ansvarlige for utstillinga, kurator Monica Milch Gebhardt.

Det er KORO som skal realisere dette kunstprosjektet for Statens Hus. Bygget skal gjennom en større rehabilitering i regi av Statsbygg.

Tre stammers møte skal vises

I dette området i Øst-Finnmark har kulturen og språket gjennom historien vært prega av tre kulturer. Det er den norske, den samiske og den kvenske/norskfinske. Gebhardt ønsker derfor å ta utgangspunkt i tre stammers møte som kuratorisk grep for dette kunstprosjektet for Statsforvalteren for Troms og Finnmark.

– Som kurator har jeg valgt å trekke fram unge kunstnere med ulik tilknytning til Nord-Norge for å vise det kulturelle mangfoldet, sier hun.

Monica Milch Gebhardt, Varanger museum

Kurator Monica Milch Gebhardt tar utgangspunkt i tre stammers møte i utstillingen.

Foto: Sidsel Vik / NRK

Derfor har de to fått oppdrag til å utføre kunstverk spesielt til Statens Hus.

Det skal også kjøpes inn kunst signert andre unge kunstnere med tilholdssted og tilhørighet i regionen. Samla vil kunsten bidra til å utfylle bildet av det språklige og kulturelle mangfoldet i Finnmark og Troms, sier Gebhardt.

Spennende og ærefylt å få være med på kunstprosjektet

De to kunstnerne jobber på ulike måter med å synliggjøre den kvenske/norskfinske kulturen. Mens Kummeneje Mellem definerer seg som norsk og kvensk, har Björklund også det finske med seg.

– Det var overraskende og utrolig spennende å bli gitt et sånt oppdrag, sier Maija Liisa Björklund.

Hun er fra Tromsø, men har jobba en del i Vadsø de siste åra med flere prosjekter. Björklund fordyper seg blant anna i kvenske symboler og deres betydning.

Maija iisa Björklund og Karolin Tampere

Kunstner Maija Liisa Björklund og Karolin Tampere fra Nordnorsk kunstnersenter foran en animasjonen fra et prosjekt i Vadsø.

Foto: Sidsel Vik / NRK

– Vadsø er en by jeg er mer og mer nysgjerrig på, etter å ha hatt mange prosjekter der de siste fem årene. Jeg er også blitt kjent med miljøet og menneskene. Å få gjøre et stedsspesifikt verk til Statsforvalteren i Troms og Finnmark er stort for meg. Og det er mitt første permanente offentlige kunstoppdrag, sier hun.

Også Åsne Kummeneje Mellem er godt fornøyd med å få dette oppdraget.

– Det er fantastisk å få være med på å lage kunst til nye Statens Hus i Vadsø. Gjennom et fokus på tre stammers møte er det lagt spennende rammer for hvordan bygget representerer landsdelen. Det føles æresfylt å få være med på å løfte frem den kvenske delen av dette mangfoldet, sier hun.

Åsne Kummeneje Mellem

Kunstverket I Never Learnt My Mother Tongue (2021) består av 35 meter plantefarget ullstoff og utgjorde deler av masterprosjektet til Kummeneje Mellem. Kunstprosjektet til Statens Hus vil bestå av samme materiale, men i annen form.

Foto: Åsne Kummeneje Mellem

Mellem uttrykker seg kunstnerisk ved å utforske kvensk tradisjonshåndverk, käsityö. Hun har blant anna tatt i bruk teknikker som neverfletting og annet.

Nå er hun er allerede i gang med samle fargematerialer fra tradisjonelle kvenske og samiske områder i Troms. Hun ser frem til prosessen videre.

De to kunstnerne har sammen med Liv Bangsund også etablert et eget kvensk kunstnerforbund.

Prosjektet skal være ferdig i løpet av forsommeren 2022, sier Gebhardt.