Hopp til innhold

Ruija kvenmuseum ønska velkommen hjem – slo opp dørene for unge og gamle

Stor festivitas da Vadsø museum – Ruija kvenmuseum blei åpna torsdag. Åpningsarrangementet «Tervetulemaa kothiin – Velkommen hjem» traff midt i hjertet til kvener, norskfinner og resten av publikum.

Evelyn Førstemann Nilsen og ...Sundelin var konferansierer

Evelyn Førstemann Nilsen og Kaisa Sundelin fra Kvenungdommen/Kvääninuoret var konferansierer og leda det hele med stø hånd.

Foto: Laila Lanes / NRK

Kvener og norskfinner som var til stede i Vadsø torsdag skinte i lag med sola og det nye kvenmuséet. Under arrangementet fikk folk se mange sider av det spirende kvenmiljøet. Det hele ble leda trygt og sikkert av to kvenske ungdommer, Evelyn Førstemann Nilsen og Kaisa Sundelin.

Det var statsforvalter Elisabeth Aspaker som fikk klippe snora, som for anledningen var en remse med mattefiller og dermed velkjent blant kvener.

– Gratulerer med dagen, onne päiväle. Hva er mer naturlig enn at Vadsø, kvenenes hovedstad, har fått et nytt, topp moderne museum, som skal fortelle den spennende historien om den finske innvandringen til Norge og vise hvordan den har satt sitt tydelige preg på denne byens utvikling, sa hun.

Statsforvalter Elisabeth Aspaker klipper snora

Statsforvalter Elisabeth Aspaker klipper snora ved hjelp av barn fra kvensk språkreir i Vestre Jakobselv barnehage.

Foto: Laila Lanes / NRK

Hun viste til den store kvenske/norsk-finske befolkninga i Vadsø i siste halvdel av 1800-tallet da 60 prosent av innbyggerne var kommet fra Nord-Finland og Nord-Sverige.

Åpningsarrangement som falt i smak

Men før det hadde publikum fått med seg et timelangt åpningsarrangement. Her var det taler, hilsninger og kulturinnslag i Vadsøs kulturhus Nobile – tidligere Sentrum skole. En innholdsrik forestilling, som brakte fram både latter og kanskje litt tårer.

En av dem som var fornøyd var Asbjørn Berg, kven fra Bugøynes, men bosatt i Vadsø.

– Det har vært en flott dag, det var jo virkelig et proft opplegg i kultursalen i Vadsø.

Asbjørn Berg foran innvandrermonumentet

Asbjørn Berg har sittet i byggekomitéen for muséet. Han var svært fornøyd med åpningsforestillingen.

Foto: Laila Lanes / NRK

Og han var ikke den eneste som var fornøyd med det han så. Folk kunne ikke få rost nok den timelange forestillingen som inneholdt taler, sang, dans med mer.

Mest inntrykk gjorde kanskje jazzmusiker Arve Henriksen. På et slektstreff på Storslett for noen år siden blei han klar over sin kvenske bakgrunn. Han bidro både i dansenummer av danser Astrid Serine Hoel og spilte sammen med Kristin Mellem. Også forfatter Kjersti Anfinnsen og popmusiker Thea Thomassen med gitarist bidro, og fikk fram at kvensk ikke bare er noe som hører historien til.

Danser Astrid Serine Hoel og jazzmusiker Arve Henriksen

Danser Astrid Serine Hoel og jazzmusiker Arve Henriksen fikk fram følelser gjennom sitt bidrag om søken etter identitet.

Foto: Laila Lanes / NRK

Gamle og unge i skjønn forening, Vadsø mannsangsforening og Vestre Jakobselv barnehage fikk begge synge i forbindelse med snorklippinga. Kanskje et symbol på at fortida og framtida kan gå hånd i hånd. l tillegg var det hilsninger fra offentlige institusjoner og kvenske/norsk-finske organisasjoner i Troms og Finnmark.

Det er Kvääniteatteri, ved Frank Jørstad, som har regien på hele åpningsarrangementet.

– Det er viktig, dette her

Så var det vandring til det nye muséet, med en svingom i sentrum og opp trappa forbi innvandrermonumentet. Her skjedde snorklippinga, og så fikk folk, puljevis på grunn av koronapandemien, gå inn og se det nye muséet og utstillingen.

Ordfører i Vadsø, Wenche Pedersen, var ikke lite stolt.

– Jeg er kjenner at jeg blir rørt når jeg går rundt her. Nå har folk begynt å se på utstillinga. Vi får noen tilbakemeldinger som jeg syns er sterke. Det har vært en fantastisk dag, et flott arrangement, det kjennes utrolig godt. Det er viktig dette her.

Bjørnar Seppola

– Jeg er blitt en museumsgjenstand, sier leder i Kvensk Finsk Riksforbund, Bjørnar Seppola. Han har kommet med i utstillinga. Han syns det er fint at det er kommet et museum for kvensk/norskfinsk kultur.

Foto: Laila Lanes / RNK

I taket i lokalet finnes bilder av kvener og norskfinner fra hele landet, portretter som folk sjøl har sendt inn. Kvener får også lov å fortelle om sin bakgrunn med små filmsnutter som folk kan se.

Leder ved Vadsø museum, Mia Krogh, kan puste letta ut i dag.

– Jeg kjenner lettelse, stolthet, glede. Jeg har egentlig ikke ord, sier hun.

Muséet har jobba lenge med dette.

Mia Krogh, leder for Vadsø museum

Mia Krogh, leder for Vadsø museum, er letta over at de nå er i havn.

Foto: Laila Lanes / NRK

– Jeg begynte i 2019 og vi har jobba kontinuerlig siden da med å realisere både bygget og utstillinga. Men folk på muséet har jo jobba i mange år før dét igjen. Sigrid Skarstein er én av dem som har stått i bresjen.

Skarstein var leder for muséet inntil nylig.

Det var i 2018 det ble klart at Varanger museum fikk penger over statsbudsjettet over posten Nasjonale kulturbygg, til ombygging av det tidligere NRK-bygget i Vadsø. Ombyggingen av det som nå blir det nye Vadsø museum – Ruija kvenmuseum starta i 2020. Siden da har arbeidet med ombygging pågått.

Muséet har nå som ambisjon å være lett tilgjengelig for publikum. Blant anna har det lansert gratis årskort for Vadsøs befolkning. Kortet gir fri inngang til utstillingene resten av året, og gjelder hele husstanden.

Reidun og Åge Mellem

Det var en festdag for mange kvener, som Reidun og Åge Mellem i sine kvendrakter.

Foto: Laila Lanes / NRK