Hopp til innhold

– Dette er en milepæl i kvenenes historie i Norge!

I over 20 år har Norske Kveners Forbund og museumsstaben i Vadsø kjempet for eget kvensk nasjonalt museum. Årets statsbudsjett ga full telling, nå blir det museumsfest.

Ruija Museum

Full jubel i Vadsø Museum - Ruija kvenmuseum etter at statsbudsjettet for 2019 ble lagt frem mandag. Her et bilde i forbindelse med åpningen av utstillingen "Arktisk laksefiske - før og nå" i 2016.

Foto: Monica Milch Gebhardt / Varanger museum

– Den største gledelige nyheten for kvenfolket i statsbudsjettet for 2019 er at til sammen 43 millioner kroner settes av til å gi det kvenske folket et eget museum, «Ruija kvenmuseum», jubler Hilja Huru, leder for Norske Kveners Forbund/Ruijan Kveeniliitto (NKF-RK).

I forslaget til statsbudsjettet for 2019 er det satt av 10 millioner kroner til å bygge om det gamle NRK-bygget i Vadsø/Vesisaari, slik at det kan bli et samlende museum for kvensk/ norskfinsk kultur og historie. Det loves også 33 millioner for kommende år til å fullføre prosjektet. Museets lokaler rustes opp til moderne standard og vil bli klar til å formidle kvensk/norskfinsk kultur og historie til alle.

– Det er veldig viktig med synlighet. Kvensk historie og kultur må frem, sier Hilja Huru.

Drømmen går i oppfyllelse

NKF-RK har i en årrekke arbeidet for at Vadsø Museum – Ruija kvenmuseum skal få muligheten til å etablere seg som et nasjonalt museum for kvener. Dette har også staben ved museet gjort, og etter at Vadsø Kommune kjøpte det gamle NRK-bygget har ting endelig begynt å skje. Når bygget nå settes i stand til et moderne museum, er oppgaven langt på vei fullført, mener Hilja Huru.

– Vi gleder oss over utviklingen. Om det etter hvert også vil følge med driftsmidler kan Ruija kvenmuseum bli fyrtårnet i arbeidet med å ta vare på og utvikle kvensk kultur og historie som vi sårt trenger. Tusen hjertelig takk til alle gode krefter som har arbeidet for å realisere Ruija kvenmuseum!

En milepæl i kvenenes historie

Kaisa Maliniemi er avdelingsleder for Vadsø Museum - Ruija kvenmuseum. Hun er meget fornøyd med at museet nå kan lage faste utstillinger og egnede magasiner for alle samlede gjenstandene. Slik var det ikke i den gamle Esbensen-gården fra 1850-tallet hvor det var trangt om plassen og forholdene ikke var tilrettelagt for museumsvirksomhet. Hun er ikke redd for å bruke store ord for å beskrive den enorme gleden årets statsbudsjettet ga for henne og staben i museet.

Ivar Johnsen, Kaisa Maliniemi

Skål for kvener og norskfinner! Ivar Johnsen, generalsekretær fra Norske Kveners Forbund og avdelingsleder Kaisa Maliniemi fra Vadsø Museum - Ruija kvenmuseum, skåler i brusbobler hos NRK Kvensk i Tromsø.

Foto: Anne Mari Rahkonen Berg / NRK

– Dette er en milepæl i kvenenes historie i Norge! Etter over 20 års kamp er vi i mål. Ruija kvenmuseum har et meget viktig symbolsk betydning for kvener og norskfinner. Det legitimerer deres historie og kultur i Norge, sier avdelingsleder Kaisa Maliniemi.

– Nå er det bare en ting som mangler?

– Ja, vi ønsker å ha status som nasjonal kvensk museum. Da først har vi nasjonalt overordnet ansvar for kvener, norskfinner og deres historie. Da først kan vi få samlet alt på et sted, der vi har nasjonalt og ikke bare regionalt ansvar for dokumentasjon og formidling av kvenenes/norskfinnenes historie og kultur, avslutter Maliniemi.

Esbensengården

Den ærverdige Esbensengården skal nå få hvile etter mange års tjeneste som museums- og administrasjonslokale for Vadsø Museum - Ruija kvenmuseum.

Foto: Knut Åserud / Varanger museum