Hopp til innhold

Slik baker du kvenkaka

Vil du lage kvenkaka? Oppskriften følger her, og send oss gjerne oppskrifter på andre kvenske mattradisjoner og oppskrifter.

Kvenkaka
Foto: Anne Mari Rahkonen Berg / NRK

Sukkerbunn:

1 glass sukker, 1 glass egg, 1 glass fin hvetemel, 1/2 ts. bakepulver, 1 teskje vaniljesukker.

Pisk egg og sukker ca. 10 min. Bland vaniljesukker og bakepulver i melet. Sikt inn 1/3 av melet om gangen, blandes inn forsiktig med slikkepott. Stekes i forvarmet ovn i smurt kakeform ca. 30 min på nederste rille. Ha gjerne bakepapir over kaken under steking. Følg med underveis, men ikke åpne ovnsluke. Kjenn med en fyrstikk eller kakepinne om kaken er stekt. La kaken avkjøles 10 min i formen, så tømmer du kaken på en rist og lar den bli helt kald. Del bunnen i 3 lag med en skarp brødkniv.

Dynk hver av bunnene med ca. 10 spiseskjeer med melk blandet med 1 teskje sukker. Fyll bunnen med god jordbærsyltetøy og pisket krem. Går cirka 1/2 liter kremfløte og 2–3 dl syltetøy, du kan bruke moltebærsyltetøy i stedet, også rørt jordbær eller tyttebær egner seg.

Dekk over med pisket krem og pynt med kvenflagg og lys. Må oppbevares kaldt, h oldbar i 2–3 dager.

Vel bekomme!

Har du andre oppskrifter på kvenske mattradisjoner og retter, send dem til oss.

laila.lanes@nrk.no