Hopp til innhold

Unge arktiske kunstnere eksperimenterer rundt ulike sider ved å kjempe

Young Arctic Artists samler unge arktiske kunstnere over grenser på et sted for å uttrykke ulike sider ved minoriteters kamp for å bevare sine tradisjoner, språk og kultur. Nå kommer utstillingen til Alta.

Young Arctic Artists 2021 utstilling i Rovaniemi

Alina Belyaginan (RUS) og Amie Jammehin (GM/SWE) sin forestilling «Image we combat with» var en av ulike måter å uttrykke årets tema KAMPPAILU / FIGHT.

Foto: Santeri Happonen

Young Arctic Artists 2021 er en kunstutstilling som ble arrangert 4.–28. september i Rovaniemi i Finland. Om en uke skal utstillingen, som vil løfte frem unge og kommende kunstnere fra det arktiske området, komme også til Alta. Åpningen finner sted 23.10. på lokalene til de lokale kunstforeningen.

Alta, eller Alattio, er en passende plass for utstillingen som har blitt gjennomført med et kvensk perspektiv i bakhodet. Alle kunstnere som deltar i utstillingen, stiller ut med verk som uttrykker temaet basert på minoriteters kamp for å bevare egne tradisjoner, språk og kultur.

YAA 2021 er imidlertid ikke en kvensk utstilling, sier kvenaktivist og språkkonsulent Katriina Pedersen som blant annet er bak utstillingen.

– Alle mennesker har sine egne kamper, uansett tilhører de minoritetsgruppen eller ikke. Utstillingen viser fram ulike måter å kjempe på.

Kvenskfinsk kuratorlag

Young Arctic Artists skulle opprinnelig være et treårig kunstprosjekt med første utstilling i 2016 i Rovaniemi. Etter prosjektets siste utforming i 2019 bestemte hovedarrangøren Lapin taiteilijaseura (no. Kunstnerforbundet i Lappland) allikevel at YAA også skulle arrangeres i fremtiden.

Da ble også nordfinsk billedkunstneren og styremedlemmet i forbundet Savu Korteniemi med på arrangørlaget.

– I 2019 var jeg med på YAA som kunstner. Etter den tredje utstillingen ble en kuratorplass ledig, og jeg ville være med på å videreutvikle konseptet og arrangere den fjerde utgaven av YAA som kurator.

Sammen den andre finske kuratoren, Panu Johansson, startet Korteniemi arbeidet for å gjennomføre Young Arctics Artists 2021. For å sette opp utstillingen som hadde vært enda mer konkret for unge kunstnere fra arktiske regioner enn før, inviterte de finske kunstnere to kvenske kunstnere med på kuratorgruppen.

Det var filmskaper Katriina Pedersen og billedkunstner og leder i Kvääninuoret/Kvenungdommen Åsne Kummeneje Mellem som fikk invitasjonen.

Savu Korteniemi

Savu Korteniemi er en finsk kunstner. Hen var med på YAA 2019 som kunstner, men tok kuratorrollen for å gjennomføre årets utstilling.

Foto: PRIVAT

– Dette gjorde vi fordi vi ønsket at fremtidens utgaver av YAA skulle gjennomføres ikke bare ved å ha unge arktiske kunstnere med som utskillingskunstnere, men å ha de med fra planleggingsfasen som kuratorer. Slik kunnen vi sammen finne ut hva som er aktuelt for unge i arktisk. Og hvilken vinkel og tema som er relevant for de, sier Korteniemi.

Ideen å invitere akkurat to kvenske kunstnere med på kuratorlaget, kom fra Korteniemis tidligere erfaring med det kvenske. Hun og Pedersen ble kjent med hverandre gjennom kunstprosjektet Kven Connection.

– Det var utrolig fint å jobbe med henne igjen.

Basert på kvensk perspektiv

Ved å ha to kvenske kunstnere med som gjestkuratorer, ble konseptet og temaet ikke bare basert på det arktiske, men også på det kvenske. Kvenske perspektiver rundt konsekvenser av fornorskingsprosessen ble nemlig brukt som utgangspunkt for utstillingens tema KAMPPAILU / FIGHT, altså «KAMP». Det gjenspeilet opplevelsen som er typisk for minoritetsgrupper: en kontinuerlige kamp for å bevare og utvikle tradisjoner, språk og kultur.

Selv om temaet var basert på det kvenske, var utstillingen imidlertid åpent for alle unge kunstnere under 35 år fra Norden og Russland. Kunsten skulle bare handle om temaet og uttrykke det fra en egen vinkel.

– Selv om opplevelsen er typisk for minoriteter, er det også en felles følelse som alle mennesker deler. Alle kan ha sin egen kamp mot eller for noe, sier gjestkurator Katriina Pedersen.

Kuratorlaget håpet imidlertid om at mange kvenske kunstnere ble med.

– Men det viktigste var at de deltok som en ung kunstner: for å mulighet til å fremme deres kunst og skape nye nettverk mellom andre kunstner fra de andre arktiske regionene. Ikke bare fordi de var kvener. Det finnes jo også andre ting i livet enn å være kven.

Det finnes stadig flere kvenske kunstnere i Norge.

Katriina Pedersen og Åsne Kummeneje Mellem var med på årets Young Arctic Artists utstilling som kuratorer.

Katriina Pedersen og Åsne Kummeneje Mellem er med på Young Arctic Artists som kuratorer. Begge er kjente ansikter også i det kvenske miljøet.

Foto: Santeri Happonen

Mange perspektiver fra KAMPPAILU

Totalt 12 unge kunstnere fra de nordlige delene av Norden og Russland deltok på utstillingen i Rovaniemi. Fra det norske kvenske miljøet deltok kunstner Maiya Syrstad Jerijervi og forfatter M Seppola Simonsen, og fra Tornedalen/Meänmaa deltok Ida Isak Westerberg og Karin Keisu. I tillegg var den andre gjestkuratoren, Åsne Kummeneje Mellem, med på utstillingen som kunster.

Sammen med syv andre unge kunstnere, satte de sammen en utstilling som fylte galleriet i Rovaniemi med ulike kunstuttrykk. Kunstnerne hadde uttrykt temaet gjennom billedkunst, video, håndverk, litteratur og dans fra overraskende mange vinkler, sier Korteniemi.

– Vi var redd for at temaet var litt for stereotypisk, og at alle skal se det fra den tydeligste vinkelen, men vi fikk til en utrolig fin og flerdimensjonal utstilling.

Kunstnere Karin Keisu, Maiya Syrstad Jerijervi, M Seppola Simonsen og Åsne Kummeneje Mellem deltok på åpningen av årets YAA.

Kunstnere Karin Keisu, Maiya Syrstad Jerijervi, M Seppola Simonsen og Åsne Kummeneje Mellem deltok på åpningen av årets YAA.

Foto: ARTO LIITI

Utstillingen viste oss at det finnes mange måter å kjempe på. For noen var kampen politisk og mot noe annet, mens for andre handlet kampen mer om identitet. Noen uttrykket kampen noe voldelig og ujevnt, mens andre så den mer rolig og behersket. I tillegg tok mange kunstverk opp også andre temaer som assimilering, savn og psykisk helse.

– Det er ikke alltid tydelig hvordan og hvorfor et kunstverk handlet om kamp, men akkurat det gir utstillingen mange lag. Man kan komme og bare kose seg med utstillingen, eller man kan også prøve å finne mer informasjon om kunstverkene, sier Korteniemi.

Pedersen var også glad for hvordan utstillingen i Rovaniemi ble gjennomført. Arbeidet hadde startet for 1,5 år siden, og på grunn av pandemien har kuratorlaget bare møttes via Skype.

Dette prosjektet har vært en helt egen «KAMPPAILU» mot korona, ler Pedersen.

Henna Mattilas (FIN) Ephemeral Paintings skildrer de forsvunne snødekte vintrene og minner om dem og fargene deres. Hvordan kan vi kjempe for eksistensen av snødekte vintre?

Henna Mattilas (FIN) Ephemeral Paintings skildrer de forsvunne snødekte vintrene og minner om dem og fargene deres. Hvordan kan vi kjempe for eksistensen av snødekte vintre?

Foto: SANTERI HAPPONEN

Kommer til Alta

Selv om YAA 2021 ikke var «en kvensk utstilling», var det viktig for kuratorslaget at utstillingen som ble gjennomført fra en kvensk vinkel også skal være tilgjengelig for kvener.

Young Arctic Artists 2021 skal nemlig arrangeres også i Alta. Alta, eller Alattio på kvensk, er en del av det tradisjonelle kvenske området og har dermed en sterk symbolsk verdi for kvenfolket.

Åpningen av utstillingen holdes den 23. oktober I Alta kunstforenings lokaler, og skal være der til den 4. november. Utstillingen fra Rovaniemi vil ikke bli stilt ut i sin helhet i Alta, men alle kunstverkene til de kvenske kunstnerne skal være på plass.

Åpningsdagen skal hele kuratorlaget være til stedet. Korteniemi anbefaler utstillingen for alle.

Denne utstillingen har mange lag. Man kan bare komme og nyte, men kan også gå dypere inn i temaet.