Hopp til innhold

Kvenske barn invitert til å bidra i NRK Supers 17. mai-sending

Onnilista kanssallispäivvää, sier Iver Isak Nicolaysen fra Alta på NRK sin 17. mai-sending. I år har også kvenske barn fått bidra med hilsener på Norges nasjonaldag. Noe de syns er stor stas.

Iver Isak Sundelin hilser på kvensk til 17. mai-sending

Iver Isak Nicolaysen er en av flere barn som har fått lov å bidra med hilsen på kvensk til NRK sin 17. mai-sending.

Foto: Kristin Nicolaysen

Fire kvenske bidrag har NRK Super fått inn etter at de inviterte barn over hele landet til å sende 17. mai-hilsen.

Invitasjonen til de kvenske barna kom blant anna i Facebook-gruppa Kvener ut av skapet i forrige uke. Der sto det:

«Hei dere! I år skal NRKSuper ha live-sending hele 17-mai. Jeg lager en flagghilsen med barn som sier en hilsen. Jeg har fått innsendt barn med det norske flagget og det samiske, men ønsker også at Kvenske barn kan stå med det Kvenske flagg. Er det noen i denne gruppen som har barn som kan enten med eller uten Kvendrakta være med på dette og si en hilsen på Kvensk? Trenger 3 hilsninger (det kan være flere som hilser i en) Om noen vil være med på dette skal jeg forklare nærmere hva jeg trenger. Til slutt skal det se ut som barn i hele Norge gir hverandre flagg(utenfor bilde) Tusen Takk for at jeg får etterlyse dette i gruppa deres🥳👏🏼 og takk Kristina Jullum Hagen for å tipse meg om face-gruppa»

Dette skrev Margrethe Røed, programleder og producer i NRK Super.

Barnas 17. mai på NRK Super. Fra venstre: Victor Sotberg, Margrethe Røed, Christopher Robin Omdahl og Selma Ibrahim.

Programlederne på NRK Super sin sending Victor Sotberg, Margrethe Røed, Christopher Robin Omdahl og Selma Ibrahim.

Foto: Tore Fossbakken

– Vi i NRK Super ønsker å gjenspeile hele landet vårt. Kvener er norske og en viktig del av Norge så vi er veldig glade for at de blir med på festen. Kanskje folk flest vet for lite om kvensk kulturarv og hvor viktig den er. Jeg synes kvensk er et vakkert språk og gleder meg til å ha det med på sendingen 17 mai, sier programlederen selv.

Og de fikk svar, det gikk bare en dag så hadde de fått nok henvendelser.

Her er Iver Isaks bidrag, samt bidrag fra Kielitruisku på Halti kvenkultursenter, innsendt av Lise Jakobsen og bidrag fra Elisabeth Wirkola.

Lærer kvensk av bestefar/isa

En av dem som ville bidra var snart åtte år gamle Iver Isak Nicolaysen fra Alta. Han lærer kvensk av sin bestefar Egil Sundelin gjennom et helt eget filmprosjekt som hans mor, filmprodusent Kristin Nicolaysen, står bak.

Da de så denne henvendelsen var de ikke seine om å melde sin interesse.

– Da spurte jeg Iver Isak om han kunne tenke seg å være med, forteller Kristin.

Iver Isak Nicolaysen stryker kvenflagget

Iver Isak skyndte seg å stryke kvenflagget før de skulle filme hilsenen.

Foto: Kristin Nicolaysen

Han var ikke så gira i starten, forteller hun. Men gjennom filmprosjektet hun holder på med, er han vant til å bli filma så hun bestemte seg for å vente litt. Og det snudde seg da nabojentene Emma og Hedda Swan Løvlund kom innom. Da begynte forberedelsene.

– Vi sjekka litt hvordan det skulle være. Da de så de kjente fjesene fra NRK Super blei alle ivrig, både nabojentene og Iver, forteller hun.

Da blei det konkurranse om å skynde seg å stryke flagget, og så måtte de finne ut hvor han skulle stå og hvem han skulle gi flagget til.

– Så da fikk vi litt artig entusiasme, sier Kristin Nicolaysen.

Men de måtte jo finne ut hva Iver Isak skulle si. Det måtte hans mentor, Isa, eller bestefar Egil Sundelin, hjelpe med.

– Da fikk vi høre hva «gratulerer med dagen» heter på kvensk. Det skreiv nabojenta det ned og så måtte Iver øve det inn. Så da blei vi et helt lite filmteam her. Og så fikk de premie, de fikk kjøpe is, en forsmak på 17. mai, ler hun.

Åtte år gamle Villen savner kvensk i media

Også Lise Jakobsen med datteren Villen Yttregaard Jakobsen (8 år) har bidratt sammen med tre andre barn fra Kielitruisku på Halti Kvenkultursenter i Nordreisa. .

Villen lærer kvensk på skolen.

– De syns det er veldig stas å komme på selveste NRK Super, og så syns de det er fint å få vise fram det kvenske. Min datter undres jo ofte på hvorfor det kvenske får så lite oppmerksomhet, sammenlignet med det samiske, både i skolen og i medier, sier Lise Jakobsen.

Villen Yttregaard Jakobsen og mora Lise Jakobsen

Villen Yttregaard Jakobsen og mora Lise Jakobsen syns det var ekstra artig å få bidra til NRK Super sin sending på selveste 17. mai.

Foto: Laila Lanes / NRK

Derfor syns det er ekstra fint å få holde en liten hilsen for hele Norge på nasjonaldagen.

– Jeg synes også det er veldig positivt at Margrethe i NRK Super ba spesielt om å få inn kvenske bidrag. Det er dessverre ingen selvfølge at hun skulle huske på det. Og vi håper at dette kan bidra til at kvenske barn kan se og høre sin kultur og sitt språk på NRK Super ved flere anledninger.

I tillegg har Helga Kristine Pettersen og Elisabeth Wirkola sendt inn bidrag

Bidrag sendt inn fra Helga Kristine Pettersen ligger i denne videoen.

Skal filme Iver Isak og bestefar

Filmingen av Iver Isak og bestefar Egil som lærer kvensk til han, går sin gang.

Akkurat nå, når det har vært litt stille på grunn av korona, har Kristin fått gjort litt mer av det.

– Vi har gjort noen fine ting spesielt i den siste tida, og har planer framover. Det blei også en god tid for meg til å intensivere filmarbeidet. Det har ikke ligget dødt, det har det på ingen måte, og vi har også sagt at det er greit med noen opphold, for dette skal jo følges over lang tid.

Iver Isak blir åtte til sommeren og Kristin har tenkt å følge han og bestefaren til han er rundt 10–11 år.

Hvordan går det med å lære kvensk?

– Jeg syns ikke man kan si at det går fort i det hele tatt, vi er fortsatt der at det er små setninger, som gratulerer med dagen. Vi bruker det ikke jevnt nok til at jeg tror det fester seg kjempegodt. Men samtidig vet jeg at Egil er kjempeglad og positiv når de plukker det opp igjen for jeg tror han ser at ting fester seg.

Noen ganger er nabojentene med når de filmer, og de blir litt nysgjerrige. Kristin tror det er godt for Iver Isak.

– Det er noe med å kjenne seg alene om det som barn, som her i Alta. Det er jo ikke mange vi omgås med hvor kvensk er noe tema