Hopp til innhold

Et brettspill og app skal hjelpe med å lære kvensk – nå kan du også ta eksamen

Det blir nå mulig i ta eksamen i språkspillet New Amigo. Dette gjør vi for å styrke motivasjonen hos barn og unge, sier daglig leder Hilde Skanke i Kvensk institutt.

Niila Skjelnes-Mattila

Niilo Skjelnes Mattila er en av flere som har lest inn ordene på kvensk i appen.

Foto: privat

Spillet New Amigos er et norskutvikla brettspill der du kan lære deg fremmede språk. I tillegg til kvensk kan man lære engelsk, fransk, tysk, lulesamisk, nordsamisk, sørsamisk, romani og spansk.

Nå har Kvensk institutt samarbeida med selskapet for å få utvikla en egen app med en eksamensmodul. Instituttet har bidratt oversettelser og med fem personer som leser inn ordene på kvensk.

Spillet New Amigos

Kvenskelever fra Børselv prøver ut brettspillet New Amigos.

Foto: Anneli Naukkarinen / Porsanger kvenske språksenter

– Når en spiller har mestra alle kortene på et nivå vil vi tilby muligheten til å ta en eksamen for å bekrefte dette, sier Skanke.

Terningkast 6 av Kvenungdommen

Kvensk er et av mange språk i verden som er utryddingstrua. Av verdens 6000 språk er om lag halvparten truede og kan forsvinne i løpet av de neste 100 år. For å redde dem, satses det på å få unge til å bruke språkene.

– Dessverre oftest uten ønska resultat. Hovedutfordringen er å få barn og unge til å ta de truede språkene i bruk når de fleste av talerne er over 60 år. Det er viktig å finne en lystbetont og sosial måte å lære språk på som tiltrekker seg barn og unge, sier Skanke.

Hun kan også opplyse at spillet har fått terningkast 6 av Kvenungdommen.

Kvensk institutt har sammen med New Amigos skaffa penger til å gi ut spillet. I fjor fikk de 345 000 kroner til å utvikle eksamensmodulen av posten Nasjonalt tilskudd til kvensk språk og kvensk/norskfinsk kultur fra Troms og Finnmark fylkeskommune.

Hilde Skanke

Daglig leder ved Kvensk institutt Hilde Skanke håper brettspillet og appen New Amigos skal føre til at det blir lettere for unge å ta kvensk språk i daglig bruk.

Foto: Annikken Pedersen / Kvensk institutt/Kainun institutti

Mulig å ta eksamen

Nå blir det altså mulig å ta en eksamen. Da vil spilleren møte en eksaminator ansikt til ansikt, som tester spilleren på spillerens nivå, kort for kort.

– Vi tilbyr to sertifikater per nivå, ett som bekrefter passiv språkforståelse og ett for aktiv språkforståelse, sier Skanke.

Hun mener det å ta sertifikatene vil gi spilleren en selvtillit som gjør at man vil strekke seg lengre og prøve seg på et nytt nivå.

– Ved hjelp av denne steg for steg metoden, med offisielle bekreftelser underveis, tror vi at mange unge raskt vil gå fra null til B1 i kvensk og således kunne ta språket i daglig bruk, mener hun.

Alle som tar et kvensk språksertifikat får også en premie og alle som tar et sertifikat innen utgangen av mars blir med på trekningen av en hovedpremie av en verdi på kr 2 000,-, sier Skanke. Hun oppfordrer folk som vil prøve seg overfor en eksaminator om å ta kontakt med Kvensk institutt.