NRK Meny
Normal

Zoe Saldana slår tilbake mot Nina Simone-kritikk

«Avatar»-skuespillerinnen tar et oppgjør med kritikken rundt hudfarge og nesebredde i filmen «Nina».

Zoe Saldana

TAR ET OPPGJØR: Skuespiller Zoe Saldana tok denne helgen et kraftig oppgjør med kritikken hun mottok for rollen som Nina Simone i filmen «Nina».

Foto: MARIO ANZUONI / Reuters

Zoe Saldana er for de fleste nordmenn kanskje best kjent for sine roller i filmer som «Avatar», «Guardians Of The Galaxy» og «Star Trek».

Nå er hun aktuell med filmen «Nina» der hun spiller den amerikanske sangerinnen og pianisten Nina Simone.

Det er en rolle hun har fått mye kritikk for, og som passer inn i debatten rundt rasediskriminering og helhvite Oscar-nominasjoner i Hollywood.

Folk mente nemlig at den halvt latinske og halvt afroamerikanske skuespilleren ikke var mørk nok til å spille Nina Simone.

– Moren min vokste opp på en tid der hun ble fortalt at nesen hennes var for vid og huden for mørk. Dette er ikke det beste valget, sa Simones datter Simone Kelly om skuespillervalget ifølge Deadline.

Da traileren til filmen kom tidligere i år var boet til Nina Simone tidlig ute med kritikk.

Laster Twitter-innhold

Tar et oppgjør

I tillegg til skuespillervalget kom det også kritikk fra flere hold angående Saldanas bruk av neseprotese og sminke som gjorde huden mørkere. Kritikerne brukte dette som et nytt eksempel på Hollywoods påståtte fordommer rundt etnisitet og estetikk.

Nina Simone

SANGER: Nina Simone var en afroamerikansk sangerinne kjent for å lage musikk innen rekke sjangre.

Foto: ELEONORE BAKHTAZE / Afp

Saldana har til nå latt være å kommentere kritikken, men til magasinet Allure tar hun kraftig til orde.

– Jeg så aldri på henne som stygg. Nina ser ut som halve familien min! Hvis du syns neseprotesen jeg brukte er stygg, så bør du kanskje spørre deg selv hva du anser som vakkert? Anser du en tynnere nese som vakkert og blir mer fornærmet jo bredere den blir?, spør hun.

Viktig historie

Skuespilleren tar også opp hvor vanskelig det var å få denne filmen lagd, og at hun tok rollen fordi hun ønsket å fortelle Nina Simones historie.

– Manuset ville sikkert fortsatt sirkulert, fra kontor til kontor, fra byrå til byrå, uten at noen ville lagd det. Kvinnelige historier er ikke relevante nok og i hvert fall ikke en historie om en svart kvinne. Jeg tok et valg, sier hun.

– Castingen min er ingenting sammenlignet med det faktum at denne historien må bli fortalt.

Hun tror også at Simones påvirkning og viktighet handler om mer enn etnisitet.

– Det faktum at vi snakker om henne, at Nina Simone trender, betyr at vi har vunnet. I mange år visste ingen hvem hun var. Hun er essensiell i vår amerikanske historie, sier Saldana.

«Nina» har ikke fått noen norsk premieredato, men hadde premiere i USA 22. april.

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP