Zoe Saldana slår tilbake mot Nina Simone-kritikk

«Avatar»-skuespillerinnen tar et oppgjør med kritikken rundt hudfarge og nesebredde i filmen «Nina».

Zoe Saldana

TAR ET OPPGJØR: Skuespiller Zoe Saldana tok denne helgen et kraftig oppgjør med kritikken hun mottok for rollen som Nina Simone i filmen «Nina».

Foto: MARIO ANZUONI / Reuters

Zoe Saldana er for de fleste nordmenn kanskje best kjent for sine roller i filmer som «Avatar», «Guardians Of The Galaxy» og «Star Trek».

Nå er hun aktuell med filmen «Nina» der hun spiller den amerikanske sangerinnen og pianisten Nina Simone.

Det er en rolle hun har fått mye kritikk for, og som passer inn i debatten rundt rasediskriminering og helhvite Oscar-nominasjoner i Hollywood.

Folk mente nemlig at den halvt latinske og halvt afroamerikanske skuespilleren ikke var mørk nok til å spille Nina Simone.

– Moren min vokste opp på en tid der hun ble fortalt at nesen hennes var for vid og huden for mørk. Dette er ikke det beste valget, sa Simones datter Simone Kelly om skuespillervalget ifølge Deadline.

Da traileren til filmen kom tidligere i år var boet til Nina Simone tidlig ute med kritikk.

Laster Twitter-innhold

Tar et oppgjør

I tillegg til skuespillervalget kom det også kritikk fra flere hold angående Saldanas bruk av neseprotese og sminke som gjorde huden mørkere. Kritikerne brukte dette som et nytt eksempel på Hollywoods påståtte fordommer rundt etnisitet og estetikk.

Nina Simone

SANGER: Nina Simone var en afroamerikansk sangerinne kjent for å lage musikk innen rekke sjangre.

Foto: ELEONORE BAKHTAZE / Afp

Saldana har til nå latt være å kommentere kritikken, men til magasinet Allure tar hun kraftig til orde.

– Jeg så aldri på henne som stygg. Nina ser ut som halve familien min! Hvis du syns neseprotesen jeg brukte er stygg, så bør du kanskje spørre deg selv hva du anser som vakkert? Anser du en tynnere nese som vakkert og blir mer fornærmet jo bredere den blir?, spør hun.

Viktig historie

Skuespilleren tar også opp hvor vanskelig det var å få denne filmen lagd, og at hun tok rollen fordi hun ønsket å fortelle Nina Simones historie.

– Manuset ville sikkert fortsatt sirkulert, fra kontor til kontor, fra byrå til byrå, uten at noen ville lagd det. Kvinnelige historier er ikke relevante nok og i hvert fall ikke en historie om en svart kvinne. Jeg tok et valg, sier hun.

– Castingen min er ingenting sammenlignet med det faktum at denne historien må bli fortalt.

Hun tror også at Simones påvirkning og viktighet handler om mer enn etnisitet.

– Det faktum at vi snakker om henne, at Nina Simone trender, betyr at vi har vunnet. I mange år visste ingen hvem hun var. Hun er essensiell i vår amerikanske historie, sier Saldana.

«Nina» har ikke fått noen norsk premieredato, men hadde premiere i USA 22. april.

Kulturstrøm

  • Strøymer til folkehøgskulane

    Før skulestart har søkartalet til folkehøgskulane sett ny rekord femte år på rad. I mai avslutta over 7.700 elevar folkehøgskuleåret sitt, og søkartalet for neste skuleår tyder allereie på ny rekord. Auken har generelt stige sidan 2004. (NTB)

  • Netflix endrer kontroversiell scene

    Netflix har redigert om en scene fra serien «13 Reasons Why», to år etter at den hadde premiere, skriver Variety. Scenen viste selvmordet til en av rollefigurene i serien. Selskapet opplyser at de skapte scenen i håp om å få unge til å snakke om viktige og vanskelige ting. Men i forbindelse med sesong tre har de valgt å fjerne den, etter råd fra flere eksperter på området. Serien har vært kritisert av organisasjoner som fryktet den skulle føre til en øking i selvmord blant ungdommer.

    13 Reasons Why
    Foto: Beth Dubber / AP