25.000 barn må akuttbehandles for underernæring

FNs barnefond varsler nok en gang om fare for en ny sultkatastrofe i Nord-Korea etter tørken som har rammet flere provinser i landet. Organisasjonen ber nå om 150 millioner kroner for å komme barna til unnsetning.

Underernært barn i Nord-Korea

Underernært barn i Nord-Korea ved et sykeshus i Haeju. Arkivbilde fra 2011.

Foto: DAMIR SAGOLJ / Reuters

Barna som lider av underernæring trenger umiddelbar behandling, ifølge FNs barnefond Unicef. Matproduksjonen er kuttet med en femtedel på grunn av tørke, noe som har ført til reduserte matrasjoner.

I dag la Unicef fram sin humanitære appell som skisserer hva som skal til for å hjelpe de 250 millioner barna som lever i kriseområder i verden. Ifølge Unicef trengs det 25 milliarder kroner for å dekke deres grunnleggende behov i 2016.

Matmangelen i Nord-Korea er kritisk, ifølge organisasjonen.

– Dette vil fortsette inn i 2016. Kornrasjoner er redusert og påvirker helsetilstanden til kvinner og barn, skriver Unicef i en uttalelse.

Nord-Ko­rea har hatt kronisk mat­man­gel siden Kim-dy­nas­ti­et ble opprettet på slutten av 1940-tal­let. En sultkatastrofe på 90-tallet tok livet av så mange som en million nordkoreanere, enda mye hjelp kom fra internasjonale donorer, skriver NTB.

Dårligere tilgang til vann

– Den alvorlige tørken reduserte matproduksjonen og barns tilgang til rent vann, sier Unicef-representant Timothy Schaffer til The Guardian.

Uten rent vann risikerer barn å få diaré, som kan føre til feilernæring og død. I provinsene der tørken har rammet hardest, har FN fått rapporter om en 72 prosents økning i antall tilfeller av diaré blant barn under fem år, skriver avisen.

Klimaproblemer er en stor utfordring Unicef ser på verdensbasis i 2016. Tørke og flom truer 660 millioner barn som bor i utsatte områder.

– Spesielt fordi vi nå har en sterk utgave av værfenomenet El Nino som medfører både tørke og flom i Sør-Amerika og Afrika. Etiopia har den verste tørken på over 30 år og vi ser langs hele østkysten av det afrikanske kontinentet at land etter land rammes, sier generalsekretær i Unicef, Bernt G. Apeland

– Det vil være titalls millioner av barn som kommer til å rammes, sier Apeland.

SISTE NYTT

Siste nytt