Yoko avduker nordisk fredstårn

Tirsdag vil Yoko Ono avduke Imagine Peace Tower på Island, på det som ville vært John Lennons 67-årsdag.

Zen-dronninga Yoko Ono
Foto: TIM SLOAN / AFP

Yoko Ono og John Lennon i 1972

IKONER: Yoko Ono og John Lennon i 1972

Foto: AP

Les også: Yoko på tråden

Les også: Stanset Lennon-film

 

Arbeidet med fredstårnet ble påbegynt 9. oktober i fjor, og når det nå står ferdig vil, i tillegg til Yoko Ono, også Paul McCartney og Ringo Starr være til stede.

På 24 språk

Tårnet, som er dedisert minnet om Onos ektemann John Lennon, oppgis å være mellom 20 og 30 meter høyt og har ordene «Imagine Peace» på 24 språk inngravert. Det vil fremstå som et lysmonument som skal minne om et fyrtårn. Det skal lyse hvert år mellom 9. oktober, som er Lennons fødselsdag, og 8. desember, som er dagen han ble myrdet, og også ved enkelte andre anledninger.

Fredstårnet vil ved åpningen omgis av mer enn 495.000 fredsønsker fra mennesker over hele verden som Yoko Ono har samlet inn siden 1981, som del av sin interaktive Wish Tree-utstillinger. Ønskene vil bli lagret i kapsler som begraves rundt tårnet.

– Vil skinne som en varde

I en pressemelding som Yoko Ono har sendt ut i anledningen avdukingen, heter det at «Imagine Peace Tower vil skinne som en varde for verdensfreden». Hun skriver videre: «En drøm du drømmer alene er bare en drøm. En drøm man drømmer sammen er virkelighet».

Imagine Peace Tower er reist i samarbeid med blant annet Reykjavik Kunstmuseum. 

Kulturstrøm

  • Ny teatersjef på Rosendal

    Briten Alexander Roberts (33) blir ny teatersjef på Rosendal Teater (tidligere Avant Garden). Roberts har bygget opp Reykjavik Dance Festival og er nå klar for Trondheim.

  • Tre CNN-journalister løslatt

    I USA er tre journalister løslatt etter å ha blitt pågrepet under en live-sending, mens de rapporterte opptøyene i Minneapolis. Det melder CNN. Myndighetene i delstaten sier de beklager.