Hopp til innhold

- Glem CD-platene!

I denne butikken har de sluttet å ta inn ny musikk på CD. Her er det vinyl for alle penga.

Vinylplate

Vinyl er det siste store i platebransjen.

Foto: Rune Jensen / NRK

Platebutikken The Garden i Tønsberg satser nå kun på vinyl . Og det handler ikke nødvendigvis om nostalgi, for stadig flere artister gir nå ut sine nye album på gode gammeldagse LP-plater.

- Det er mange som får litt sjokk når de ser dette. Det er jo en del yngre mennesker som ikke vet hva vinyl er engang, sier butikksjef Torben Kleppan.

Døde ikke ut

Det føles ut som en slags reise tilbake i tid og ta steget ned i kjelleren til musikkforretningen The Garden i Tønsberg sentrum. Butikken har nylig gjenåpnet etter ombygging, og da har cd'ene måttet vike for LP-platene. For de døde ikke ut midt på 80-tallet slik mange spådde.

- Vinylen har gradvis tatt mer og mer over igjen, og vi ser at det er flere som kommer inn her og får litt bakoversveis, sier Kleppan.

Han sier det var et uvanlig valg å kaste ut CD-platene

- Det var jo litt rart å trappe ned såpass mye, men det er litt i tiden. Interessen for Cd-plater er veldig dalende, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

The Garden i Tønsberg

I denne butikken har CD måttet vike for LP-plater.

Foto: Rune Jensen / NRK

For første gang

Kleppan forteller at flere av de gamle traverne i norsk musikkbransje nå har gitt ut vinyl for første gang.

- Vi ser jo at noen av de litt eldre artistene kjører vinyl igjen. Jan Eggum og Bjørn Eidsvåg ga jo ut det siste albumet sitt på vinyl, og det er jo 15 år siden sist.

- Men så er det dette med lydkvalitet. Er lyden bedre på vinyl enn på CD?

- Det kommer jo litt an på hva slags anlegg du har, men det finnes veldig mange gode vinyler. Det er en egen varme, og en litt sånn egen lyd på vinyl, sier Kleppan.

The Garden kan nå skryte av å ha landets største utvalg i ny vinyl, i tillegg er det et godt marked for brukte plater. Kleppan håper mange flere skal gjenoppdage gleden ved å sette stiften ned på rillene som gjenskaper klassiske gitar-riff.

- Det selges mange tusen platespillere i Norge for tiden, og dette går bare en vei, sier han.