Vil ta fildelere

Musikkorganisasjon vil ha tilgang til fildelernes identitet for å stoppe ulovlig nedlasting.

Ipod
Foto: JACQUES BRINON / AP

TONO vil ha tilgang til fildeleres data-identitet for å stoppe ulovlig nedlasting av musikk.

TONO forvalter artistenes rettigheter. De vil nå ha rett til å få utlevert IP-adresser fra nettselskapene, slik at det er mulig å spore opp fildelerne.

I Sverige har justisdepartementet foreslått at artistene skal få en slik rettighet.

Må gå til politianmeldelse

- Det vi foreslår er ikke at artistene selv, men at organisasjonene som forvalter rettigheter på vegne av artister, komponister og andre, kan få retten til å få utlevert IP-adresser, sier Irina Eidsvold Tøien, juridisk rådgiver i TONO.

I dag må musikere gå til politianmeldelse før de kan få tak i IP-adressene til fildelerne. Dette vil TONO endre på.

- På den måten kan vi forfølge et krav økonomisk. Politiet har ellers ikke hatt ressurser til å følge opp slike saker. Samtidig får man avkriminalisert feltet.

- Blir mindre dramatisk

TONOs forslag er gitt i forbindelse med forslaget til nye datakrimbestemmelser. Kulturdepartementet kan velge å fremme nye IP-adresseregler i forbindelse med at åndsverksloven skal revideres innen 2008.

Hvis forslaget får gjennomslag, slik at musikerorganisasjoner kan få tilgang til fildelingsadresser uten å gå til politianmeldelse, vil disse sakene bli mindre dramatiske, mener Irina Eidsvold Tøien.

- I stedet for at politiet lager en straffesak av det, noe rettighetsorganisjonene ikke er interessert i, så kan man fremme et økonomisk krav.

- Betenkelig

Direktør i datatilsynet, Georg Apenes, sier til Kulturnytt at han synes det er betenkelig hvis forslaget innebærer en oppheving av politiets monopol på innsyn i folks IP-adresser. Men TONOs forslag får støtte av Arnfinn Bjerkestrand, leder i Musikernes Fellesorganisasjon.

- Vi tror på en vekselvirkning her, gjennom informasjon til de unge slik at de blir mer bevisste. Men det er også viktig å gi opphavsmennene et bedre verktøy for å kunne ta fildelerne.

Kulturstrøm

 • Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV

  Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV i en film av den franske regissøren Maïwenn Le Besco.

  Regissøren selv, som begynte sin karriere som barneskuespiller, skal spille rollen som kongens siste elskerinne Jeanne du Barry, skriver Variety.

  Maïwenn har tidligere laget filmer som «Police» og «Seduced».

  Ludvig XV styrte Frankrike i 59 år og ble kalt «den elskede». Han hadde flere kjente elskerinner, blant dem var også Madame de Pompadour.

  Rollen blir Johnny Depps første siden han tapte et ærekrenkelsessøksmål mot britiske The Sun, angående en artikkel der Hollywood-stjernen ble kalt konemishandler etter anklager fra ekskona Amber Heard.

  Depp har i flere intervjuer nylig hevdet at han nå er «boikottet av Hollywood» og at kulturen der menn anklages for overgrep er basert på løse rykter.

  (NTB)

 • Bokgaver til prinsessen

  Bøker var en del av gavene prinsesse Ingrid Alexandra mottok på 18-års dagen sin. Regjeringen ga den kommende dronningen tre bøker om norsk historie og kvinnehistorie som kan bli nyttig: «Norsk kvinnehistorie på 200 sider» av Hege Duckert, «Landet mot nord» av Mona Ringvej og «Eufemia – Oslos middelalder-dronning» av Bjørn Bandlien (red.).

  Norsk bokbransje hadde også slått seg sammen om en større bokgave med nye prisbelønte titler innen norsk og oversatt skjønnlitteratur og sakprosa, både for voksne og ungdom.

  Blant disse var «Tante Ulrikkes vei» av Zeshan Shakar, «En frivillig død» av Steffen Kverneland, «1984» av George Orwell, «Keeperen og havet» av Maria Parr, og «Arvingen» av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug, en ungdomsbok hvis handling er delvis lagt til det norske kongehuset.

  Bøker fra bok-Norges gave til prinsessen: !984 av George Orwell, Mjøsa rundt med mor av Bjørn Hatterud, Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar, Draumar betyr ingenting av Ane Barmen, Keeperen og havet av Maria Parr, Livet av Lisa Aisato, På vei mot toppen av Angie Thomas og Gulosten av Kristian Krogh-Sørensen
 • Coverband stoppes av ABBA

  Det britiske coverbandet Abba Mania må bytte navn, melder Billboard.

  De svenske ABBA-medlemmene saksøkte i fjor coverbandet ettersom de mente gruppa «parasittisk og ondsinnet» fikk fansen til å tro at ABBA på en eller annen måte hadde gitt sin godkjenning til gruppen.

  Men nå har partene kommet til enighet – og coverbandet skal ikke lenger bruke navnet Abba Mania.

  ABBA gjorde comeback i fjor med albumet Voyage», gruppas første på 40 år. Abba Mania har turnert verden rundt med hyllestkonserter i mer enn 20 år.