Hopp til innhold

Vil forhandle med stjålet kunst

Rumeneren Radu Dogaru forsøker å forhandle med Nederland. Han vil levere tilbake fem stjålne kunstverk, dersom han slipper å bli stilt for retten i Romania.

Sju malerier av blant andre Picasso, Matisse, Monet og Gauguin ble stjålet fra Kunsthal Rotterdam i Nederland i fjor høst.

I sommer fant rumenske etterforskere rester av stjålne kunstverk i en ovn i Romania. Eieren av ovnen var Olga Dogaru. Politiet har mistanke om at hun har brent flere av kunstverkene for å skjule at det var sønnen Radu Dogaru som stjal dem.

Bevis funnet i ovn i Romania

Dette er noen av restene som ble funnet i Olga Dogarus ovn

Foto: BOGDAN CRISTEL / Reuters

Rettssaken mot Dogaru, hans mor og fire andre rumenere startet i Bucuresti tirsdag, men saken ble så utsatt i en måned.

Vil til Nederland

Catalin Dancu

Catalin Dancu er forsvarer for Radu Dogaru og hans mor Olga Dogaru

Foto: BOGDAN CRISTEL / Reuters

– Radu Dogaru har prøvd å få til en avtale med den nederlandske påtalemyndigheten. Han sier «send meg tilbake til Nederland, og jeg vil gi dere fem av maleriene», sier forsvarer Catalina Dancu.

Da bildene ble stjålet fra Kunsthal-museet i Rotterdam var de utlånt til det private museet av stiftelsen Triton Foundation. Tyveriet er blant de største i nederlandsk historie. Bildene er verdt mange hundre millioner kroner.

Pablo Picassos «Tête d'Arlequin» alene er verdt over 100 millioner kroner.

– Forbrytelse mot menneskeheten

De stjålne kunstverkene er vanskelige å omsette.

Etter funnet av rester etter tre oljemalerier og spiker som ble brukt til å lage rammer på 1800-tallet i ovnen, kunne eksperter slå fast at tre av de verdenskjente maleriene er brent opp.

De stjålne verkene var Picassos «Tête d'Arlequin», Matisses «La Liseuse en Blanc et Jaune», Monets «Waterloo Bridge, London» og «Charing Cross Bridge, London», Gauguins «Femme devant une fenêtre ouverte», De Haans «Autoportrait» og Lucien Freuds «Woman with Eyes Closed».

Direktøren for Romanias Nasjonalmuseum, Ernest Oberlander-Tarnoveanu, uttalte at brenningen var «en forbrytelse mot menneskeheten».

Sikre eksperter

Ekspertene har imidlertid ikke kunnet si hvilke av maleriene som er borte for alltid. Men en av ekspertene, Gheorghe Niculescu, har sagt at det er helt sikkert at det er de stjålne maleriene fra Rotterdam Kunsthal.

– Formen, at de er laget manuelt og metallene som spikrene er laget av, har ledet oss til konklusjonen om at det er de savnede maleriene, sa han.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.