Hopp til innhold

Vil forhandle med stjålet kunst

Rumeneren Radu Dogaru forsøker å forhandle med Nederland. Han vil levere tilbake fem stjålne kunstverk, dersom han slipper å bli stilt for retten i Romania.

Sju malerier av blant andre Picasso, Matisse, Monet og Gauguin ble stjålet fra Kunsthal Rotterdam i Nederland i fjor høst.

I sommer fant rumenske etterforskere rester av stjålne kunstverk i en ovn i Romania. Eieren av ovnen var Olga Dogaru. Politiet har mistanke om at hun har brent flere av kunstverkene for å skjule at det var sønnen Radu Dogaru som stjal dem.

Bevis funnet i ovn i Romania

Dette er noen av restene som ble funnet i Olga Dogarus ovn

Foto: BOGDAN CRISTEL / Reuters

Rettssaken mot Dogaru, hans mor og fire andre rumenere startet i Bucuresti tirsdag, men saken ble så utsatt i en måned.

Vil til Nederland

Catalin Dancu

Catalin Dancu er forsvarer for Radu Dogaru og hans mor Olga Dogaru

Foto: BOGDAN CRISTEL / Reuters

– Radu Dogaru har prøvd å få til en avtale med den nederlandske påtalemyndigheten. Han sier «send meg tilbake til Nederland, og jeg vil gi dere fem av maleriene», sier forsvarer Catalina Dancu.

Da bildene ble stjålet fra Kunsthal-museet i Rotterdam var de utlånt til det private museet av stiftelsen Triton Foundation. Tyveriet er blant de største i nederlandsk historie. Bildene er verdt mange hundre millioner kroner.

Pablo Picassos «Tête d'Arlequin» alene er verdt over 100 millioner kroner.

– Forbrytelse mot menneskeheten

De stjålne kunstverkene er vanskelige å omsette.

Etter funnet av rester etter tre oljemalerier og spiker som ble brukt til å lage rammer på 1800-tallet i ovnen, kunne eksperter slå fast at tre av de verdenskjente maleriene er brent opp.

De stjålne verkene var Picassos «Tête d'Arlequin», Matisses «La Liseuse en Blanc et Jaune», Monets «Waterloo Bridge, London» og «Charing Cross Bridge, London», Gauguins «Femme devant une fenêtre ouverte», De Haans «Autoportrait» og Lucien Freuds «Woman with Eyes Closed».

Direktøren for Romanias Nasjonalmuseum, Ernest Oberlander-Tarnoveanu, uttalte at brenningen var «en forbrytelse mot menneskeheten».

Sikre eksperter

Ekspertene har imidlertid ikke kunnet si hvilke av maleriene som er borte for alltid. Men en av ekspertene, Gheorghe Niculescu, har sagt at det er helt sikkert at det er de stjålne maleriene fra Rotterdam Kunsthal.

– Formen, at de er laget manuelt og metallene som spikrene er laget av, har ledet oss til konklusjonen om at det er de savnede maleriene, sa han.

Kulturstrøm

 • HBO bekrefter en tredje sesong av «House of the Dragon»

  «Game of Thrones»-spinoffserien «House of the Dragon» får en tredje sesong, bekrefter HBO.

  Med sesong 2 like om hjørnet slipper altså HBO nyheten om at de har fornyet for ytterligere en sesong av den kritikerroste fantasy-serien.

  – Vi kunne ikke vært mer henrykt for å fortsette historien om House Targaryen og for å se denne crewet skinne på nytt i en sesong tre, sier Francesca Orsi, leder for dramaserier og film ved HBO.

  Pressemeldingen sier ingenting om når innspillingen av tredje sesong starter eller når fansen kan forvente å få se det ferdige resultatet, som naturlig nok trolig blir en god stund til.

  (NTB)