Hopp til innhold

- Bør ikke flyttes til Vestbanen

Oslo Venstre går ut mot Giskes plan om å flytte hele Nasjonalgalleriet i Oslo til Vestbanen.

Vestbanetomten fotografert fra Rådhuset
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Partiets nestleder, Trine Skei Grande, tror at Stortinget kan komme til å velte flytteplanene.

- Det kan ikke være slik at vi i opposisjon som verken er spurt eller tatt med i debatten, skal være forpliktet til å følge det kulturministeren tenker i sitt departement, sier hun til NRK.

I helgen vedtok Oslo Venstre at man heller bør bygge et Samtidskunstmuseum framfor å flytte Nasjonalgalleriet til Vestbanetomten. Venstre stiller seg bak Oslo Venstre sitt vedtak.

- Vi mener at vi må beholde de flotte museumsbyggene vi har, og bruke dem til det de er laget til. Og så mener vi at det vi virkelig trenger i Norge i dag, er et moderne samtidskunstmuseum.

Det var i fjor vår at nyheten om at Nasjonalgalleriet skulle flyttes til Vestbanen, sammen med Museet for samtidskunst og Kunstindistrimuseet kom.

Det skjedde helt uten offentlig debatt. Daværende direktør Allis Helleland gav de ansatte ved Nasjonalmuseet munnkurv, mens Trond Giske lenge har truet med å holde tilbake pengene dersom det ble mer krangling om fusjonen.

LES: Ansatte krever debatt

Skei Grande tror ikke siste ord er sagt i denne saken. Det er Stortinget som skal bevilge pengene til nybygg, og det kommer tidligst etter valget i september. Da kan maktkonstellasjonene være endret.

Foreløpig er det bare Venstre blant opposisjonspartiene som har fattet standpunkt mot flyttingen. Men også FrP skal, etter det NRK kjenner til, være i mot flytting av Nasjonalgalleriet.

Høyres Olemic Thommesen, i Stortingets kulturkomite, mener det er uklokt å rokke ved regjeringens beslutning.

- Vi synes det er viktig at vi får forankret denne saken på en god måte, at vi får fremdrift og at vi får en løsning i Oslo som er god for alle de tre museene som utgjør Nasjonalmuseet.

- At dette ikke bare blir rot og en uendelig rekke omkamper som koster penger og som det ikke kommer lite konstruktivt ut fra, sier Thommesen til NRK.

Vestbanetomten
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.