Hopp til innhold

Venstre krever svar om datalagring

Sender du en sms til kjæresten din, blir den lagret i opp til to år. Det samme gjelder din bruk av telefon og epost. Nå etterlyser Odd Einar Dørum i Venstre Aps holdning til EUs datalagringsdirektiv.

Odd Einar Dørum
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

- Arbeiderpartiet må fortelle om de er for eller mot at elektroniske spor skal lagres i 2 år, sier Odd Einar Dørum i Venstre til NRK Kulturnytt.

Venstre er mot EU-direktivet som gir adgang til å lagre alle elektroniske spor i inntil to år.

Direktivet ble innført i EU i mars, men norske myndigheter har ennå ikke bestemt seg for om direktivet skal gjelde også her.

EUs datalagringsdirektiv innebærer at all bruk av telefon, epost, og sms blir lagret i inntil to år. Stortingsrepresentant for Venstre, og tidligere justisminister Odd Einar Dørum, etterlyser nå Arbeiderpartiets holdning til direktivet.

- Det er jo først og fremst det største regjeringspartiet, som her markerer seg med sin taushet, sier Dørum.

- Illevarslende taushet

Mens regjeringspartnerne SV og Senterpartiet enstemmig har uttrykt motstand mot direktivet, har Arbeiderpartiet ennå ikke bestemt seg. Dette bidrar til å legge lokk på den offentlige debatten, mener Dørum.

- Selv om saken ikke nå berører de fleste mennesker i landet, er det så prinsipielt viktig at tausheten er illevarslende, sier han.

- Folk kan bli redde for å varsle

Direktivet ble innført i EU i mars i år, og er i følge politiet viktig for å bekjempe kriminalitet, men er omstridt her hjemme på grunn av hensynet til personvernet. Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Nils E. Øy, mener også at direktivet truer kildevernet i norsk presse.

- Det får den konsekvens at folk kan bli mer redde for å varsle. Det er først og fremst de anonyme kildene til kritikkverdige forhold som folk vil si fra om, men ikke tør står frem med selv og som de da eventuelt går veien gjennom mediene med.

I likhet med Odd Einar Dørum, mener Øy det er på høy tid at Arbeiderpartiet kommer på banen.

- Vanskelig sak

Anne Marit Bjørnflaten
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

- Ap kommer ikke til å følge oppfordringen fra Dørum og hoppe på et standpunkt fordi Venstre mener at vi skal gjøre det, sier stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og leder av Justiskomiteen, Anne Marit Bjørnflaten. Hun mener saken om direktivet er så vanskelig, at det ikke er mulig å si når saken kommer opp til behandling i Stortinget.

- Det tør jeg ikke å spå. Det pågår et omfattende arbeid i Regjeringen nå i forhold til denne saken. Når vi har all nødvendig kunnskap vil også Stortinget ta saken til behandling.

Utelukker ikke kompromiss

Selv om Venstre går til valg på at partiet om nødvendig vil bruke vetoretten for å hindre at datalagringsdirektivet blir innført i Norge, utelukker ikke Odd Einar Dørum et kompromiss med regjeringen, men bare dersom Arbeiderpartiet åpner for debatt.

- Vi har ikke åpnet for hvor det kompromisset skal ligge, fordi vi ikke har hatt en debatt. Så lenge vi ikke får en åpning til å føre debatten prinsipielt fra den sittende regjering, spesielt den sittende justisminister, synes vi det er lite grunnlag for å diskutere kompromiss, sier Odd Einar Dørum til NRK Kulturnytt.

Partiutspørring i Kulturnytt

I dag står Venstre for tur i programleder Birger Kolsrud Jåsunds grilling av landets kulturpolitikere. Hør Kulturnytt i NRK P2 kl. 16.30. Hvilke spørsmål synes du Trine Skei Grande bør svare på?

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober