Hopp til innhold

Venstre krever svar om datalagring

Sender du en sms til kjæresten din, blir den lagret i opp til to år. Det samme gjelder din bruk av telefon og epost. Nå etterlyser Odd Einar Dørum i Venstre Aps holdning til EUs datalagringsdirektiv.

Odd Einar Dørum
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

- Arbeiderpartiet må fortelle om de er for eller mot at elektroniske spor skal lagres i 2 år, sier Odd Einar Dørum i Venstre til NRK Kulturnytt.

Venstre er mot EU-direktivet som gir adgang til å lagre alle elektroniske spor i inntil to år.

Direktivet ble innført i EU i mars, men norske myndigheter har ennå ikke bestemt seg for om direktivet skal gjelde også her.

EUs datalagringsdirektiv innebærer at all bruk av telefon, epost, og sms blir lagret i inntil to år. Stortingsrepresentant for Venstre, og tidligere justisminister Odd Einar Dørum, etterlyser nå Arbeiderpartiets holdning til direktivet.

- Det er jo først og fremst det største regjeringspartiet, som her markerer seg med sin taushet, sier Dørum.

- Illevarslende taushet

Mens regjeringspartnerne SV og Senterpartiet enstemmig har uttrykt motstand mot direktivet, har Arbeiderpartiet ennå ikke bestemt seg. Dette bidrar til å legge lokk på den offentlige debatten, mener Dørum.

- Selv om saken ikke nå berører de fleste mennesker i landet, er det så prinsipielt viktig at tausheten er illevarslende, sier han.

- Folk kan bli redde for å varsle

Direktivet ble innført i EU i mars i år, og er i følge politiet viktig for å bekjempe kriminalitet, men er omstridt her hjemme på grunn av hensynet til personvernet. Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Nils E. Øy, mener også at direktivet truer kildevernet i norsk presse.

- Det får den konsekvens at folk kan bli mer redde for å varsle. Det er først og fremst de anonyme kildene til kritikkverdige forhold som folk vil si fra om, men ikke tør står frem med selv og som de da eventuelt går veien gjennom mediene med.

I likhet med Odd Einar Dørum, mener Øy det er på høy tid at Arbeiderpartiet kommer på banen.

- Vanskelig sak

Anne Marit Bjørnflaten
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

- Ap kommer ikke til å følge oppfordringen fra Dørum og hoppe på et standpunkt fordi Venstre mener at vi skal gjøre det, sier stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og leder av Justiskomiteen, Anne Marit Bjørnflaten. Hun mener saken om direktivet er så vanskelig, at det ikke er mulig å si når saken kommer opp til behandling i Stortinget.

- Det tør jeg ikke å spå. Det pågår et omfattende arbeid i Regjeringen nå i forhold til denne saken. Når vi har all nødvendig kunnskap vil også Stortinget ta saken til behandling.

Utelukker ikke kompromiss

Selv om Venstre går til valg på at partiet om nødvendig vil bruke vetoretten for å hindre at datalagringsdirektivet blir innført i Norge, utelukker ikke Odd Einar Dørum et kompromiss med regjeringen, men bare dersom Arbeiderpartiet åpner for debatt.

- Vi har ikke åpnet for hvor det kompromisset skal ligge, fordi vi ikke har hatt en debatt. Så lenge vi ikke får en åpning til å føre debatten prinsipielt fra den sittende regjering, spesielt den sittende justisminister, synes vi det er lite grunnlag for å diskutere kompromiss, sier Odd Einar Dørum til NRK Kulturnytt.

Partiutspørring i Kulturnytt

I dag står Venstre for tur i programleder Birger Kolsrud Jåsunds grilling av landets kulturpolitikere. Hør Kulturnytt i NRK P2 kl. 16.30. Hvilke spørsmål synes du Trine Skei Grande bør svare på?

Kulturstrøm

 • Norsk stjernedirigent til prestisjefylt orkester

  Den unge norske dirigenten Tabita Berglund er utnevnt til første gjestedirigent for symfoniorkesteret i Detroit.

  Detroit Symphonic Orchestra omtales som et orkester på høyt nivå i internasjonal og amerikansk sammenheng.

  Det kalles en merkedag for norsk musikkliv, skriver NTB.

  Berglund (34) starter det fire år lange engasjementet som første gjestedirigent i oktober, og vil dirigere Detroit Symphonic Orchestra flere uker hver sesong.

  Tabita Berglund
  Foto: NTB
 • R.E.M.-vokalist donerer tekst

  R.E.M.-vokalist Michael Stipe har donert den håndskrevne teksten av «Nightswimming» til en nettauksjon for å støtte arbeidet til Leger uten grenser sitt arbeid i Gaza. Det opplyser bandet på sin Facebook-side.

  I skrivende stund har auksjonen mottatt et bud på 3200 dollar, rundt 33.800 kroner, for verket.

 • «Sjelløst og kommersielt»

  I snart 30 år har Banksy markert seg som en geriljakunstner på siden av kunstinstitusjonen, men når Økernsenteret i Oslo nå presenterer konseptet «The Mystery of Banksy: A Genius of Mind», rommer ikke utstillingen et eneste originalt Banksy-verk, kun reproduksjoner og kopier.

  – Jeg ville mye heller ha bladd meg igjennom en tykk bok med gode reproduksjoner enn å vandre rundt i denne kunstige og überkommersielle scenografien, skriver NRKs kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om kunstutstillingen «Mysteriet Banksy» ved Økernsenteret.