Det dyreste kulturbygget noensinne

Det nye Nasjonalmuseet kommer til å koste 5,3 milliarder kroner. Torsdag ble det banket gjennom i Stortinget.

Forum Artis

Kleihues + Schuwerk Gesellschaft von Architekten vant arkitektkonkurransen med «Forum Artis».

Foto: DiizGroup/Statsbygg

I nesten ti år har det vært under planlegging. Torsdag kveld ble det gjort et endelig vedtak i Stortinget, og det nye Nasjonalmuseet på 54. 600 kvadratmeter skal etter planen stå ferdig i 2019.

Det er ett år etter det nye Munch-museet «Lambda» skal stå klart.

Dermed har plasseringen av alle de store museene i Oslo nå falt på plass etter flere tiår med tautrekking, og det gleder kulturministeren.

kulturminister Hadia Tajik.

Kulturminister Hadia Tajik.

Foto: Vegard Lien / NRK

– For det første så viser dette at Norge er en veldig rik kunst- og kulturnasjon. For det andre så tror jeg at summen av disse byggene, og ikke minst innholdet i dem, vil være fantastisk for alle som er interesserte i kunst og kultur i Norge, sier kulturminister Hadia Tajik.

Hun mener at byggene også vil gjøre Norge til en større attraksjon for det kunstinteresserte publikumet over hele verden.

Kulturbygg i Oslo

Om rundt fem år kan man gå fra «Lambda» og Operaen til det nye Nasjonalmuseet og det private Astrup Fearnley Museet.

Foto: Illustrasjon NRK

– Kan utløse en halv milliard

Hilde Charlotte Solheim, direktør Reise Norge, Virke

Hilde Charlotte Solheim, direktør for Virke Reise Norge

Foto: Virke

I 2019 kan turistene i Oslo vandre fra «Lambda» og Operaen til det nye Nasjonalmuseet og det private Astrup Fearnley Museet.

En rapport fra Nasjonalmuseet og Hovedorganisasjonen Virke dokumenterer at de nye kulturtilbudene gir flere turister og betyr store inntekter for næringslivet.

– En økning i antall turistdøgn på for eksempel 200.000 i året,
vil kunne representere over 500 millioner kroner i økt omsetning for byens næringsliv, heter det i rapporten.

– Kulturturismen er større enn mange tror, og gir store ringvirkninger for næringslivet, sier Hilde Charlotte Solheim, direktør for Virke Reise Norge.

Hun peker på at kulturturistene er de som bruker mest penger.

– 90 prosent av det de bruker vil havne andre steder enn inn i museene, sier Solheim.

Sammenliknes med Bilbao

Anne Britt Gran

Kulturforsker på BI, Anne-Britt Gran

Foto: annebrittgran.com

Målet er at kulturbyggene skal gjøre det samme for Oslo som Guggenheim-museet gjorde for Bilbao i Spania. Ved å få et spektakulært museumsbygg gikk Bilbao fra å være en by ingen hadde hørt om til å bli en trendy by å besøke.

Men de optimistiske tankene møter motstand.

– Sammenlikningen med Bilabo tror jeg blir feil fordi bygget der er fenomenalt og folk drar der for å se huset. Verken Nasjonalmuseet eller Munch-museet har en så stor attraksjonsverdi som bygg, sier kulturprofessor ved BI, Anne-Bitt Gran.

Det nye Nasjonalmuseet blir ett av de største kulturbyggene i Norge, men enkelte kritiske røster har også hevdet at det blir for lite allerede før det er bygget.

Kulturstrøm

 • Avtale om nytt museumsbygg

  Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) skal nå bygge et sikrings- og museumsbygg over ruinene av Tungtvannskjelleren på Vemork. Arbeidet starter 3. august. Prosjektet skal etter planen være ferdig i september neste år.

  Tungtvannskjelleren ved Hydrogenfabrikken på Vemork.
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Hagia Sofia ikke lenger museum

  Tyrkia har fjernet landemerket Hagia Sofias status som museum. Dermed banes veien for at den kan omgjøres til en moske igjen. Tyrkias høyeste administrative domstol har annullert bestemmelsen fra 1934 som gjorde landemerket i Istanbul til et museum.

  Hagia Sofia sett fra parken.
  Foto: Nina Skurtveit / NRK
 • Jim Carrey forfatterdebuterer

  Skuespiller Jim Carrey har sammen med forfatteren Dana Vachon sluppet boken «Memoirs and Misinformation» – som handler om en deprimert antihelt som heter det samme som ham. Ifølge Hollywood Reporter startet bokprosjektet med at Carrey så etter noen som kunne skrive essayer inspirert av maleriene han hadde begynt å lage for åtte år siden (NTB).

  Jim Carrey med boken han debuterte med i 2020
  Foto: Knopf, venstre, Austin Hargrave/Paramount via AP høyre / Scanpix