Vatikanet hyller Harry Potter

Mener filmen har riktige verdier denne gangen.

Paven og Harry Potter
Foto: Max Rossi/Warner Bros./Scanpix/AP

Vatikanets offisielle avis, L'Osservatore Romano , mener «Harry Potter og halvblodsprinsen» er den foreløpig beste filmatiseringen av JK Rowlings bøker.

Les: Mens vi venter på finalen...

Avisen skriver at filmen har en klar skildring av kampen mellom godt og ondt, og at den har en riktig balanse mellom overnaturlig spenning og romanse.

«Det er et klart skille mellom godt og ondt, og filmen gjør det klart at det gode er det rette. Man skjønner også at dette noen ganger krever hardt arbeid og oppofrelse,» skriver avisen.

Avisen er særlig fornøyd med at den onde Lord Voldemorts jakt på udødelighet fremstilles som gal, og mener romantikken i filmen har en korrekt balanse som gjør ungdommene i filmen mer troverdige.

Fordømte Harry Potter i fjor

Det gode skussmålet er en helomvending fra Vatikanet, som tidligere har stemplet den unge trollmannen som «feil type helt».

I fjor fordømte avisen Harry Potter for å fremme interesse for det okkulte blant barn, og mente at historien fremstilte heksekraft som noe positivt.

Pave Benedict XVI

Josef Ratzinger ble pave Benedict XVI i 2005.

Foto: Max Rossi / REUTERS

Den katolske kirkes holdning til bøkene har blitt betydelig mer negativ siden pave Benedict XVI tok over i 2005, skriver Telegraph.co.uk .

To år før han ble pave, skrev daværende kardinal Josef Ratzinger til en tysk kritiker og kalte Harry Potter-serien "en subtil forførelse, som ved dype, ubemerkede og direkte effekter undergraver kristendommens sjel".

Les: - Mye å se fram til

Den østerrikske presten Gerhard Maria Wagner beskyldte tidligere i år Harry Potter-bøkene for å oppmuntre til satanisme.

Kulturstrøm

 • Bergen får frimerke i 950-årsgave

  Posten markerer Bergens 950-årsjubileum med et nytt frimerke. Frimerket kommer i salg fra fredag 21. februar, og koster 24 kroner. Frimerket kan brukes til å sende brev på 20 til 50 gram i Norge.

  Frimerke, Bergen 950 år
  Foto: Posten / NTB Scanpix
 • – Jeg skylder leserne å fortsette

  – Etter at du fyller 80 skjer det så mye, da feiler man litt av hvert. Det verste som kan skje, er å se dårlig. Det forteller Frid Ingulstad, som har skrevet over 200 bøker, til programleder Vegard Larsen i Drivkraft.

  Frid Ingulstad
 • Sett av over 30.000 dansker

  Barnefilmen Elleville Elfrid, regissert av Frank Mosvold fra Kristiansand, er hittil sett av 31.000 kinogjengere i Danmark. Ifølge Norsk Film Distribusjon er dette «helt i særklasse for en norsk film i Danmark». Hittil er den sett av 50.000 i Norge.

  Frank Mosvold med Elleville Elfrid
  Foto: Thomas Sommerset / NRK