Hopp til innhold

Vatikanet hyller Harry Potter

Mener filmen har riktige verdier denne gangen.

Paven og Harry Potter
Foto: Max Rossi/Warner Bros./Scanpix/AP

Vatikanets offisielle avis, L'Osservatore Romano , mener «Harry Potter og halvblodsprinsen» er den foreløpig beste filmatiseringen av JK Rowlings bøker.

Les: Mens vi venter på finalen...

Avisen skriver at filmen har en klar skildring av kampen mellom godt og ondt, og at den har en riktig balanse mellom overnaturlig spenning og romanse.

«Det er et klart skille mellom godt og ondt, og filmen gjør det klart at det gode er det rette. Man skjønner også at dette noen ganger krever hardt arbeid og oppofrelse,» skriver avisen.

Avisen er særlig fornøyd med at den onde Lord Voldemorts jakt på udødelighet fremstilles som gal, og mener romantikken i filmen har en korrekt balanse som gjør ungdommene i filmen mer troverdige.

Fordømte Harry Potter i fjor

Det gode skussmålet er en helomvending fra Vatikanet, som tidligere har stemplet den unge trollmannen som «feil type helt».

I fjor fordømte avisen Harry Potter for å fremme interesse for det okkulte blant barn, og mente at historien fremstilte heksekraft som noe positivt.

Pave Benedict XVI

Josef Ratzinger ble pave Benedict XVI i 2005.

Foto: Max Rossi / REUTERS

Den katolske kirkes holdning til bøkene har blitt betydelig mer negativ siden pave Benedict XVI tok over i 2005, skriver Telegraph.co.uk .

To år før han ble pave, skrev daværende kardinal Josef Ratzinger til en tysk kritiker og kalte Harry Potter-serien "en subtil forførelse, som ved dype, ubemerkede og direkte effekter undergraver kristendommens sjel".

Les: - Mye å se fram til

Den østerrikske presten Gerhard Maria Wagner beskyldte tidligere i år Harry Potter-bøkene for å oppmuntre til satanisme.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober