9 tenåringer som «kan smerte»

Kjærlighet, savn, lykke og smerte. Du kjenner aldri ting så sterkt som da du føler dem for første gang.

Tanita Tikaram til NRK om Twist in my Sobriety

FÅ OPP LYDEN: Tanita Tikaram tar oss igjennom superhiten fra 1988.

Den klassiske tenåringen mangler kanskje erfaring, men tar det sterkt igjen i innlevelse.

Her får du ni unge musikere som alle har skrevet en hit som gikk rett igjennom hjertene våre, og inn i pophistorien.

1. Tanita Tikaram – «Twist In My Sobriety» (1988)

Tanita var 18 år da hun skrev denne mystiske låta om utenforskap, hjemme på jenterommet.

Som ensom tenåring tilbrakte hun det meste av tiden sin på biblioteket, med en snikende følelse av at vi mennesker gjemmer oss fra «verdens grusomheter i kulturen», og dermed mister evnen til å se klart.

2. Avril Lavigne – «Complicated» (2002)

Lavigne var 17 år da hun slapp denne episke dating-er-vanskelig-anthemen. Evig aktuell og ikke minst revitalisert i disse Tinder-tider. «Why do you have to go and make things so complicated?».

3. Violent Femmes – «Gone Daddy Gone» (1983)

Har du lurt på hvordan bitter kjærlighetssorg fortoner seg for en highschool-elev?

Låtskriver og vokalist Gordon Gano skrev nesten samtlige av Violent Femmes' debutlåter mens han gikk på Rufus King High School (mellom 15 og 18 år gammel) i en småby utenfor Milwaukee.

Denne låta er ren kjærlighetsfrustrasjon – destillert.

4. Lorde – «Royals» (2013)

Lorde var bare 15 år da hun skrev denne tilbakelente sangen om ung kjærlighet. Ifølge henne selv skrev hun teksten på en halvtime, i reaksjon til hip hopens selvskrytende tekster.

Låta gjenskaper perfekt følelsen av «ung frihet».

5. Carole King – «Will You Love Me Tomorrow» (1960)

The Shirells tok denne låta om fragil ungdomskjærlighet helt til topps i 1960. Skrevet i den legendariske Brill Building i New York av en da 18 år gammel King og hennes ektemannen Gerry Goffin.

Og spørsmålet; «blir det noe mer om vi ligger sammen i kveld?» går jo egentlig aldri av moten.

6. Taylor Swift – «You Belong With Me» (2009)

Taylor Swift var 19 år da hun beskrev følelsen av å befinne seg som underdogen i et trekantdrama.

Ikke siden Molly Ringwald og filmen «Pretty In Pink» fra 1986 har vel sympatien ligget sterkere hos nerden. Kjærligheten kan ofte være enda heftigere sett fra utsiden.

7. Lene Marlin – «Sitting Down Here» (1999)

Tromsøs stolthet Lene Marlin var 18 da hun skrev «Sitting Down Here».

Låta fanger følelsen av utenforskap på en lett og håpefull måte, som gir ensomheten styrke.

En låt for hun stille på kontoret eller i forelesningssalen, som rommer hele verden av følelser inni seg.

8. Kate Bush – «The Man with the Child in His Eyes» (1978)

Bli med inn i Kate Bush sin drøm om kjærlighet. Skrevet da hun var 13 (!), men utgitt 5 år senere på hennes debutalbum «The Kick Inside».

Sagaen ville ha det til at låta ble skrevet til Kate Bush sin første kjæreste, Steve Blacknell.

Dette ble ytterligere bekreftet da Blacknell i 2010 solgte det original-håndskrevne tekstarket som Kate Bush hadde gitt ham 35 år tidligere. Snakk om closure!

9. The Zombies – «She's Not There» (1965)

The Zombies-pianist og låtskriver Rod Argent var 18 år da han skrev denne diamanten av en femme fatale-låt. Aldri har vel savnet etter en grusom hjerteknusende kvinne kjentes så sterkt.

Rod Argent, som var en av produsentene til Twist In My Sobriety, sier det godt oppsummert i videoen øverst i saken

– Du har selvfølgelig ikke like mye emosjonell erfaring som tenåring, men du begynner å få en forståelse. Og er du en sensitiv person blir du dypt involvert i bøker, filmer og musikk.

Derfor kan du også skrive ting med enorm emosjonell dybde.

 • Se dokumentaren om «Twist In My Sobriety»:

Norsk/svensk dokumentarserie. Låten "Twist In My Sobriety" skulle I 1988 sende Tanita Tikaram rett opp på popstjernehimmelen. Den alvorlige låta med den mystiske musikkvideoen traff tidsånden perfekt, og innen kort tid var 4 millioner eksemplarer av debuten "Ancient Heart" solgt. Men dette var ikke uten omkostninger for en 18 år gammel, litt ensom, tenåring.

Låten "Twist In My Sobriety" skulle I 1988 sende Tanita Tikaram rett opp på popstjernehimmelen. Den alvorlige låta med den mystiske musikkvideoen traff tidsånden perfekt, og innen kort tid var 4 millioner eksemplarer av debuten "Ancient Heart" solgt. Men dette var ikke uten omkostninger for en 18 år gammel, litt ensom, tenåring.

 • Se dokumentaren om «Living Next Door to Alice»:

Norsk/svensk dokumentarserie. Få låter er både så elsket og så hatet som "Living Next Door to Alice". Låta har holdt bandet Smokie flytende i over 40 år, men at også bandet selv hatet "Alice" fra starten, er nok en nyhet for de fleste. Dessuten var det heller ikke de som hadde originalen. Og om ikke annet så er det vel på tide å få svar på en av pophistoriens mest klassiske spørsmål: Who The Fuck Is Alice?

Få låter er både så elsket og så hatet som "Living Next Door to Alice". Låta har holdt bandet Smokie flytende i over 40 år, men at også bandet selv hatet "Alice" fra starten, er nok en nyhet for de fleste. Dessuten var det heller ikke de som hadde originalen. Og om ikke annet så er det vel på tide å få svar på en av pophistoriens mest klassiske spørsmål: Who The Fuck Is Alice?

Kulturstrøm

 • Ap ønsker filmløft på 75 millioner

  Arbeiderpartiet foreslår i sitt alternative statsbudsjett for 2019 å øke tilskudd til norsk filmproduksjon med 75 millioner kroner melder Rushprint. Ap ønsker også å gjøre Norge mer interessant som produksjonsland ved å endre insentivordningen. Ordningen gir produsenter mulighet til å søke om reduksjon av kostnader ved innspilling av internasjonal film i Norge. Midlene er i dag én pott som gir støtte til få produksjoner, Ap ønsker fordeling etter regler som vil gi midler til flere.

 • Nøtteknekker-bonanza

  Eventyrballetten «Nøtteknekkeren» er stadig like populær i førjulstida. I år settes den opp i Oslo, Bergen, Trondheim, Bodø og Tromsø. På Den Norske Opera og Ballett i Oslo er samtlige 21 forestillinger utsolgt. Også de andre stedene er så godt som utsolgt.

  Nøtteknekkeren
  Foto: ERIK-BERG / Den Norske Opera