Normal

9 tenåringer som «kan smerte»

Kjærlighet, savn, lykke og smerte. Du kjenner aldri ting så sterkt som da du føler dem for første gang.

Tanita Tikaram til NRK om Twist in my Sobriety

FÅ OPP LYDEN: Tanita Tikaram tar oss igjennom superhiten fra 1988.

Den klassiske tenåringen mangler kanskje erfaring, men tar det sterkt igjen i innlevelse.

Her får du ni unge musikere som alle har skrevet en hit som gikk rett igjennom hjertene våre, og inn i pophistorien.

1. Tanita Tikaram – «Twist In My Sobriety» (1988)

Tanita var 18 år da hun skrev denne mystiske låta om utenforskap, hjemme på jenterommet.

Som ensom tenåring tilbrakte hun det meste av tiden sin på biblioteket, med en snikende følelse av at vi mennesker gjemmer oss fra «verdens grusomheter i kulturen», og dermed mister evnen til å se klart.

2. Avril Lavigne – «Complicated» (2002)

Lavigne var 17 år da hun slapp denne episke dating-er-vanskelig-anthemen. Evig aktuell og ikke minst revitalisert i disse Tinder-tider. «Why do you have to go and make things so complicated?».

3. Violent Femmes – «Gone Daddy Gone» (1983)

Har du lurt på hvordan bitter kjærlighetssorg fortoner seg for en highschool-elev?

Låtskriver og vokalist Gordon Gano skrev nesten samtlige av Violent Femmes' debutlåter mens han gikk på Rufus King High School (mellom 15 og 18 år gammel) i en småby utenfor Milwaukee.

Denne låta er ren kjærlighetsfrustrasjon – destillert.

4. Lorde – «Royals» (2013)

Lorde var bare 15 år da hun skrev denne tilbakelente sangen om ung kjærlighet. Ifølge henne selv skrev hun teksten på en halvtime, i reaksjon til hip hopens selvskrytende tekster.

Låta gjenskaper perfekt følelsen av «ung frihet».

5. Carole King – «Will You Love Me Tomorrow» (1960)

The Shirells tok denne låta om fragil ungdomskjærlighet helt til topps i 1960. Skrevet i den legendariske Brill Building i New York av en da 18 år gammel King og hennes ektemannen Gerry Goffin.

Og spørsmålet; «blir det noe mer om vi ligger sammen i kveld?» går jo egentlig aldri av moten.

6. Taylor Swift – «You Belong With Me» (2009)

Taylor Swift var 19 år da hun beskrev følelsen av å befinne seg som underdogen i et trekantdrama.

Ikke siden Molly Ringwald og filmen «Pretty In Pink» fra 1986 har vel sympatien ligget sterkere hos nerden. Kjærligheten kan ofte være enda heftigere sett fra utsiden.

7. Lene Marlin – «Sitting Down Here» (1999)

Tromsøs stolthet Lene Marlin var 18 da hun skrev «Sitting Down Here».

Låta fanger følelsen av utenforskap på en lett og håpefull måte, som gir ensomheten styrke.

En låt for hun stille på kontoret eller i forelesningssalen, som rommer hele verden av følelser inni seg.

8. Kate Bush – «The Man with the Child in His Eyes» (1978)

Bli med inn i Kate Bush sin drøm om kjærlighet. Skrevet da hun var 13 (!), men utgitt 5 år senere på hennes debutalbum «The Kick Inside».

Sagaen ville ha det til at låta ble skrevet til Kate Bush sin første kjæreste, Steve Blacknell.

Dette ble ytterligere bekreftet da Blacknell i 2010 solgte det original-håndskrevne tekstarket som Kate Bush hadde gitt ham 35 år tidligere. Snakk om closure!

9. The Zombies – «She's Not There» (1965)

The Zombies-pianist og låtskriver Rod Argent var 18 år da han skrev denne diamanten av en femme fatale-låt. Aldri har vel savnet etter en grusom hjerteknusende kvinne kjentes så sterkt.

Rod Argent, som var en av produsentene til Twist In My Sobriety, sier det godt oppsummert i videoen øverst i saken

– Du har selvfølgelig ikke like mye emosjonell erfaring som tenåring, men du begynner å få en forståelse. Og er du en sensitiv person blir du dypt involvert i bøker, filmer og musikk.

Derfor kan du også skrive ting med enorm emosjonell dybde.

 • Se dokumentaren om «Twist In My Sobriety»:

Norsk/svensk dokumentarserie. Låten "Twist In My Sobriety" skulle I 1988 sende Tanita Tikaram rett opp på popstjernehimmelen. Den alvorlige låta med den mystiske musikkvideoen traff tidsånden perfekt, og innen kort tid var 4 millioner eksemplarer av debuten "Ancient Heart" solgt. Men dette var ikke uten omkostninger for en 18 år gammel, litt ensom, tenåring.

Låten "Twist In My Sobriety" skulle I 1988 sende Tanita Tikaram rett opp på popstjernehimmelen. Den alvorlige låta med den mystiske musikkvideoen traff tidsånden perfekt, og innen kort tid var 4 millioner eksemplarer av debuten "Ancient Heart" solgt. Men dette var ikke uten omkostninger for en 18 år gammel, litt ensom, tenåring.

 • Se dokumentaren om «Living Next Door to Alice»:

Norsk/svensk dokumentarserie. Få låter er både så elsket og så hatet som "Living Next Door to Alice". Låta har holdt bandet Smokie flytende i over 40 år, men at også bandet selv hatet "Alice" fra starten, er nok en nyhet for de fleste. Dessuten var det heller ikke de som hadde originalen. Og om ikke annet så er det vel på tide å få svar på en av pophistoriens mest klassiske spørsmål: Who The Fuck Is Alice?

Få låter er både så elsket og så hatet som "Living Next Door to Alice". Låta har holdt bandet Smokie flytende i over 40 år, men at også bandet selv hatet "Alice" fra starten, er nok en nyhet for de fleste. Dessuten var det heller ikke de som hadde originalen. Og om ikke annet så er det vel på tide å få svar på en av pophistoriens mest klassiske spørsmål: Who The Fuck Is Alice?

Kulturstrøm

 • Europeisk pris til Johan Harstad

  Johan Harstad er tildelt den Europeiske litteraturprisen i Nederland for utgivelsen av romanen «Max, Mischa og Tetoffensiven», skriver Gyldendal forlag i en pressemelding. Prisen er på 10.000 Euro og kårer fjorårets beste moderne europeiske roman gitt ut i nederlandsk oversettelse. Det er første gang en norsk forfatter får prisen. Les Marta Norheims anmeldelse.

  Johan Harstad med ny bok
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Danmarks radio skjærer ned

  Danmarks radio skal kutte om lag 400 stillinger og fjerne tre av tv-kanalene og to av radio-kanalene, skriver DR.no. Målet er å redusere kostnadene med 20 prosent over de neste fem år. Fra 2020 kan tv-kanalene DR3 og DR Ultra kun ses som streaming, mens DR2 og DR K blir slått sammen til en kanal med fokus på samfunn og kultur. Mediehuset planlegger ytterligere innsparinger om tre år.