9 ting du ikke visste om «Living Next Door to Alice»

«Who the fuck is Alice»? Få låter er både så elsket og så hatet som den gamle Smokie-sviska.

Intervju med Smokie-vokalist Chris Normann, bassist Terry Uttley og produsent Nicki Chinn om Living Next Door to Alice.

GAMMEL HELT: Smokie-vokalist Chris Norman med originalsinglen.

1. ​Låta har holdt Smokie flytende i over 40 år, men at også bandet selv hatet «Alice» fra starten, er nok en nyhet for de fleste. Dessuten var det heller ikke de som hadde originalen.

2. Det var bandet New World som hadde originalen av «Living Next Door to Alice». Men den ble en stor flopp for dem i 1973.

3. Smokie selv ville faktisk ikke spille inn låta. De mente den var for poporientert.

Vi ble lurt, sier vokalist Chris Norman med et smil i munnviken.

4. Det var låtskriverduoen Chinnichap som stod bak låta. De har også skrevet flere glamrock-hits som «Can The Can» med Suzi Quatro og «The Ballroom Blitz» med The Sweet.

5. Chinnichap overtalte Smokie ved å love bandet at «Living Next Door to Alice» bare skulle gis ut på countrymarkedet i USA. Dette løftet ble ikke holdt. Låta ble i 1976 nummer 1 i land som Tyskland, Norge og Australia.

6. Det var den nederlandske fotballspilleren Rene Van Der Gijp (var proff i blant annet Heerenveen og PSV på 80- og 90-tallet) som omtrent 20 år seinere fikk ideen til «Who The Fuck Is Alice?»-versjonen, da han opplevde at partydj'en Ono Pelsner dro ned volumet til Smokie-låta på baren «Gompie», hvorpå gjestene sange «Alice, Alice. Who the fuck is Alice?!».

7. Låta gikk rett til topps i både Nederland og Belgia i 1995, og ble også (på ny) en stor hit i Norge.

8. På grunn av den nye versjonens suksess følte også Smokie seg tvungne til å gi ut sin egen «Who The Fuck is Alice?»-versjon. Alle i publikum roper fortsatt «Who the fuck is Alice?» hver gang Smokie fremfører låta på konsert.

9. «Alice» fantes ikke på ordentlig, hun var bare skapt av låtskriverne. Men det viste seg senere at Smokie-vokalist Chris Norman hadde bodd ved siden av en kvinne i over 10 år som het nettopp Alice. Hun var 83 år.

Et lite tillegg: Smokie het først Kindness. Inspirert av hippietiden og flower power følte de at navnet traff tidsånden med vennskap, fred, kjærlighet og lykke.

Bassist Terry Uttley sier det så vakkert i videoen øverst i saken:

– Vi ville være Crosby, Stills & Nash, ikke et lite dritt-popband...

– Det føles som å bære en tung stein rundt halsen, fordi det ødela det vi kunne ha blitt, supplerer vokalist Chris Norman.

Norsk/svensk dokumentarserie. Få låter er både så elsket og så hatet som "Living Next Door to Alice". Låta har holdt bandet Smokie flytende i over 40 år, men at også bandet selv hatet "Alice" fra starten, er nok en nyhet for de fleste. Dessuten var det heller ikke de som hadde originalen. Og om ikke annet så er det vel på tide å få svar på en av pophistoriens mest klassiske spørsmål: Who The Fuck Is Alice?

PREMIERE: «Hitlåtens historie» sesong 2 - hele historien om låta som «ødela» Smokie der vi møter alle involverte parter.

Kulturstrøm

  • Prestehumoren blir snillere

    Prestehumoren i norske medier er blitt snillere de siste femti årene. Det mener religionsprofessor Pål Repstad ved Universitetet i Agder. Han har vært med på å skrive den nye boken «Ingen spøk», som handler om preste-humor i norske medier.

    Preste-humoren i norske medier er blitt snillere de siste femti årene. 
Det mener religionsprofessor Pål Repstad ved Universitetet i Agder. Han har vært med på å skrive den nye boken "Ingen spøk", som handler om preste-humor i norske medier.
  • Får SOME-nekt av føderal dommer

    Donald Trumps tidligere rådgiver, Roger Stone, får ikke lov til å publisere på Instagram, Facebook eller Twitter. Det har en føderal dommer bestemt etter han gikk over grensen for hvor mye han fikk lov å si offentlig om saken sin, skriver Reuters.