Hopp til innhold

Ukas P2-artist - Petter Wettre

For sjette gang i sin tjueårige profesjonelle karriere er saksofonisten Petter Wettre (43) Spellemannpris-nominert, men denne gang ikke for en CD. Derimot for duetter med trommeslager Audun Kleive, bare utgitt som lyd- og videofiler på en minnepenn!

Petter Wettre spiller Giant Steps i NRK Jazz-studio
Foto: Erling Wicklund / NRK

Petter Wettre
Foto: Knut Nordhagen

VIDEO: Petter Wettre og Audun Kleive

Ukas P2-artist Petter Wettre (1:5)

Ukas P2-artist Petter Wettre (2:5)

Ukas P2-artist Petter Wettre (3:5)

Ukas P2-artist Petter Wettre (4:5)

Ukas P2-artist Petter Wettre (5:5)

Petter Wettre, fra hvalfangerbyen i Vestfold, står øverst på lista når den franske trommis Manu Katché trenger vikar for Jan Garbarek i sin internasjonale kvintett. Sandefjords blideste gutt ser livet i fugleperspektiv, der han med ring i øret og flippskjegg rager et hode over folk flest.

Fra Berklee til Kongsberg

Petter Wettre på Kongsberg Jazzfestival
Foto: unknown

Jazzlinja i Trondheim var ikke noe for ham, derimot Berklee College of Music i Boston hvor han lærte de råeste triksene etter Michael Brecker. Siden har han flådd saxen og gitt publikum bakoversveis i alle formater, fra blank solo til full orkesterdrakt med KORK på Kongsberg Jazzfestival 2008. Petter representerte NRK i EBU-storbandet 1995 og har senere utfordret sin amerikanske læremester Dave Liebman så vel som sin norske kollega Knut Riisnæs til saksofonduell.

Hit med penga!

Han har sterke meninger og får både kulturbyråkrater (Minerva-artikkelen Hit med penga!) og jazzhistoriens mulige bløffmakere (les Jazznytt) til å skjelve i buksene. Og han har gjennomanalysert både John Coltrane og Eric Dolphys improvisasjoner så det holder.

Petter Wettre med Giant Steps-noter
Foto: Erling Wicklund / NRK

Diskografi-lista hans er lang, men nå har Petter Wettre resignert som direktør for sitt eget plateselskap Household Records og gir ut musikken sin som lydfiler på minnepenn i stedet. – Ikke så mye tjene, men mye mindre å tape, sier mannen som går i hvite turnsko året rundt, har jazznorges tøffeste hjemmeside på internett og altså er ukas P2-artist: Petter Wettre.

 • UKAS P2-artist: Petter Wettre
 • 14.-18. februar hver dag kl. 06.03 og 17.40

Kulturstrøm

 • Karin Krog tildelt Norsk jazzforums hederspris

  Karin Krog ble onsdag tildelt Norsk jazzforums hederspris for 2023. Juryen betegner 85-åringen som et ikon og en pioner i norsk jazz.

  Hedersprisen er en utmerkelse som anerkjenner arbeid utført over tid av ekstra stor betydning og inspirasjon for jazzfeltet her i Norge og/eller internasjonalt.

  – Få, om noen, dekker denne beskrivelsen like godt som årets hederspris-mottaker, Karin Krog, sier daglig leder Gry Bråtømyr, som på vegne av styret i Norsk jazzforum overrakte prisen.

  Karin Krog og daglig leder i Norsk Jazzforum, Gry Bråtømyr.
  Foto: Helge Brekke
 • Jon Fosse nominert til amerikansk pris

  Jon Fosse er nominert til den amerikanske kritikerprisen National Book Critics Circle Award for «Eit nytt namn. Septologien VI-VII», melder NTB.

  På engelsk har romanen fått tittelen «A New Name», og den er oversatt av Damion Searls.

  Prisen deles ut natt til fredag norsk tid.

  Samme roman sørget for at Fosse fikk Brageprisen og Kritikerprisen, samt at han ble kortlistet til de internasjonale prisene Bookerprisen og National Book Award.

 • The Gathering tilbake igjen

  Datafestivalen «The Gathering» ararangeres i Vikingskipet i Hamar for første gang på fire år. De siste årene har det vært arrangert online-versjoner av festivalen på grunn av pandemien. «The Gathering» finner sted fra 5. – til 9. april.

  The Gathering
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB