Ukas P2-artist - Petter Wettre

For sjette gang i sin tjueårige profesjonelle karriere er saksofonisten Petter Wettre (43) Spellemannpris-nominert, men denne gang ikke for en CD. Derimot for duetter med trommeslager Audun Kleive, bare utgitt som lyd- og videofiler på en minnepenn!

Petter Wettre spiller Giant Steps i NRK Jazz-studio
Foto: Erling Wicklund / NRK

Petter Wettre
Foto: Knut Nordhagen

VIDEO: Petter Wettre og Audun Kleive

Ukas P2-artist Petter Wettre (1:5)

Ukas P2-artist Petter Wettre (2:5)

Ukas P2-artist Petter Wettre (3:5)

Ukas P2-artist Petter Wettre (4:5)

Ukas P2-artist Petter Wettre (5:5)

Petter Wettre, fra hvalfangerbyen i Vestfold, står øverst på lista når den franske trommis Manu Katché trenger vikar for Jan Garbarek i sin internasjonale kvintett. Sandefjords blideste gutt ser livet i fugleperspektiv, der han med ring i øret og flippskjegg rager et hode over folk flest.

Fra Berklee til Kongsberg

Petter Wettre på Kongsberg Jazzfestival
Foto: unknown

Jazzlinja i Trondheim var ikke noe for ham, derimot Berklee College of Music i Boston hvor han lærte de råeste triksene etter Michael Brecker. Siden har han flådd saxen og gitt publikum bakoversveis i alle formater, fra blank solo til full orkesterdrakt med KORK på Kongsberg Jazzfestival 2008. Petter representerte NRK i EBU-storbandet 1995 og har senere utfordret sin amerikanske læremester Dave Liebman så vel som sin norske kollega Knut Riisnæs til saksofonduell.

Hit med penga!

Han har sterke meninger og får både kulturbyråkrater (Minerva-artikkelen Hit med penga!) og jazzhistoriens mulige bløffmakere (les Jazznytt) til å skjelve i buksene. Og han har gjennomanalysert både John Coltrane og Eric Dolphys improvisasjoner så det holder.

Petter Wettre med Giant Steps-noter
Foto: Erling Wicklund / NRK

Diskografi-lista hans er lang, men nå har Petter Wettre resignert som direktør for sitt eget plateselskap Household Records og gir ut musikken sin som lydfiler på minnepenn i stedet. – Ikke så mye tjene, men mye mindre å tape, sier mannen som går i hvite turnsko året rundt, har jazznorges tøffeste hjemmeside på internett og altså er ukas P2-artist: Petter Wettre.

 • UKAS P2-artist: Petter Wettre
 • 14.-18. februar hver dag kl. 06.03 og 17.40

Kulturstrøm

 • Ariana Grande med Beatles-rekord

  Artisten Ariana Grande har denne uka holdt de tre øverste plassene på USAs Billboard Hot 100- liste med låtene «7 Rings» «Break Up With Your Girlfriend I’m Bored» og «Thank U, Next». Ingen annen artist siden Beatles har okkupert hele listetoppen, med tre av USAs mest populære låter – samtidig.

  Ariana Grande på minnekonsert i Manchester
  Foto: NRK
 • Silkemyk klang fra fiolinist Sonoko

  Stravinskijs «Vårofferet», Samuel Barbers «Fiolinkonsert» og Caroline Shaw «Entr’acte» sto på Oslo-Filharmoniens konsertprogram i helgen. NRKs kritiker Eystein Sandvik var tilstede. Han beskriver solist Sonoko Miriam Weldes prestasjon som uanstrengt og naturlig, og med en silkemyk klang. Hør hele anmeldelsen her i NRK P2s Spillerom:

  Sonoko Miriam Welde
 • Spillklubb for ungdom

  En spillklubb for ungdom i Kristiansand inspirerer kulturministeren.
  E-sport er en konkurranseform med videospill via datamaskiner. Nå lover kulturministeren å hjelpe frem norsk spillkultur.