Ukas P2-artist - Petter Wettre

For sjette gang i sin tjueårige profesjonelle karriere er saksofonisten Petter Wettre (43) Spellemannpris-nominert, men denne gang ikke for en CD. Derimot for duetter med trommeslager Audun Kleive, bare utgitt som lyd- og videofiler på en minnepenn!

Petter Wettre spiller Giant Steps i NRK Jazz-studio
Foto: Erling Wicklund / NRK

Petter Wettre
Foto: Knut Nordhagen

VIDEO: Petter Wettre og Audun Kleive

Ukas P2-artist Petter Wettre (1:5)

Ukas P2-artist Petter Wettre (2:5)

Ukas P2-artist Petter Wettre (3:5)

Ukas P2-artist Petter Wettre (4:5)

Ukas P2-artist Petter Wettre (5:5)

Petter Wettre, fra hvalfangerbyen i Vestfold, står øverst på lista når den franske trommis Manu Katché trenger vikar for Jan Garbarek i sin internasjonale kvintett. Sandefjords blideste gutt ser livet i fugleperspektiv, der han med ring i øret og flippskjegg rager et hode over folk flest.

Fra Berklee til Kongsberg

Petter Wettre på Kongsberg Jazzfestival
Foto: unknown

Jazzlinja i Trondheim var ikke noe for ham, derimot Berklee College of Music i Boston hvor han lærte de råeste triksene etter Michael Brecker. Siden har han flådd saxen og gitt publikum bakoversveis i alle formater, fra blank solo til full orkesterdrakt med KORK på Kongsberg Jazzfestival 2008. Petter representerte NRK i EBU-storbandet 1995 og har senere utfordret sin amerikanske læremester Dave Liebman så vel som sin norske kollega Knut Riisnæs til saksofonduell.

Hit med penga!

Han har sterke meninger og får både kulturbyråkrater (Minerva-artikkelen Hit med penga!) og jazzhistoriens mulige bløffmakere (les Jazznytt) til å skjelve i buksene. Og han har gjennomanalysert både John Coltrane og Eric Dolphys improvisasjoner så det holder.

Petter Wettre med Giant Steps-noter
Foto: Erling Wicklund / NRK

Diskografi-lista hans er lang, men nå har Petter Wettre resignert som direktør for sitt eget plateselskap Household Records og gir ut musikken sin som lydfiler på minnepenn i stedet. – Ikke så mye tjene, men mye mindre å tape, sier mannen som går i hvite turnsko året rundt, har jazznorges tøffeste hjemmeside på internett og altså er ukas P2-artist: Petter Wettre.

  • UKAS P2-artist: Petter Wettre
  • 14.-18. februar hver dag kl. 06.03 og 17.40

Kulturstrøm

  • Vedtar kvensk versjon av norske ord

    Språktinget skal vedta kvensk versjon av mange norske ord som er kommet til i nyere tid. Leder av Kvensk språkting, Egil Sundelin sier det er viktig å ha en dialog mellom eldre kvenske språkbrukere og fagfolk som skal lage kvenske ord.

Flere kulturnyheter