Hopp til innhold

Tarmstrenger er blitt stuerent

Når Barokkanerne gyver løs på Bach og Vivaldi, holder det ikke med vanlige instrumenter. De sverger nemlig til cembalo og tarmstrenger. Mange har ristet på hodet.

Barokkanerne
Foto: Finn Ståle Felberg

Denne Ukas P2-artist er et helt lite orkester. Barokkanerne , som i dag består av rundt 18 faste musikere, har holdt sine tradisjonstro instrumenter høyt hevet – gjennom oppturer og nedturer i drøyt tjue år.

Fornyet interesse

Noter fra Antonio Vivaldis penn.

Noter fra Antonio Vivaldis penn.

Foto: Paul Hanna / Reuters

Konkurs har truet og kompetent mannskap mankert. Men i dag er feler med tarmstrenger og kopier av 300 år gamle oboer og fagotter ikke lenger aparte. Selv moderne orkestre tar nå vel imot tidligmusikk-musikere når repertoar fra barokken står på programmet.

Barokkmusikere i hele Europa har i 30-40 år kjempet frem en ganske ny forståelse for musikk skrevet i barokkens tid på 1600-1700 tallet. Og komponister som Telemann , Bach og Vivaldi fremføres i dag med andre klangfarger og rikere dynamikk.

Klassiske hippier

Johan Nicolai Mohn, primus motor, oboist og fløytist har drevet orkesteret siden 1988.

Johan Nicolai Mohn, primus motor, oboist og fløytist har drevet orkesteret siden 1988.

Foto: Finn Ståle Felberg

Tidligmusikkmiljøet med sine fotformsko, lilla skjerf og alternative livssyn var på sett og vis den klassiske musikkens svar på hippiekulturen. Og impulsene har ført til forandring – her i Norge takket være drivkrefter som Barokkanerne .

Men forskning og historiske oppdagelser er på ingen måte over.
Og hvor tarmene egentlig kommer fra, får du vite mer om når portrettserien om Barokkanerne starter 22. august, tidlig morgen.

Få med deg Ukas P2-artist, 22/8 - 26/8 kl. 06.03 og 17.40. Kanalen er naturligvis NRK P2. Programleder er Karen Frivik.