Hopp til innhold

Jon Eberson

Han har rykte på seg for å være lat. Men hvordan kan dette stemme?

Jon Eberson Group
Foto: Ukjent

Ukas P2-artist, Jon Eberson. Hver dag denne uka, kl. 06.03/17.40

Gitaristen Jon Eberson har utgitt et tjuetalls plater, er to ganger Oslo-mester i tennis, har lokket popfolket over i jazzen med Jive Talking, og hjulpet frem en rekke av dagens fremstående norske jazzmusikere. Likevel har han rykte på seg for å være lat.

En bauta i norsk jazz, Jon Eberson.

En bauta i norsk jazz, Jon Eberson.

Foto: Kjell Erik Rønning

Jon Eberson bidro til opprettelsen av Radka Toneff kvintetten og satte sitt tydelige preg på gruppa med sitt karakteristiske klangspråk. Han skapte en norsk jazz /pop/fusionbølge på 80-tallet med Jon Eberson Group anført av plata ”Jive Talking”, der Sidsel Endresen, Atle Bakken, Bjørn Jensen, Geir Holmsen og Ukas P2-artist gjorde braksuksess. Fulle hus over det ganske land og 25 uker på VG-lista - støttet av store mengder ikke spesielt jazz-interesserte som plutselig oppdaget sjangeren.

Sidsel Endresen/Jon Eberson - Jive Talking

Sidsel Endresen/Jon Eberson - Jive Talking

Parallelt dyrket Jon Eberson hardcore- bandet Jazzpunkensemblet, til popfansens store forskrekkelse. Han har rundt et tjuetalls plateutgivelser bak seg, og de kjennetegnes av nettopp dette spranget - fra tøff hard-corejazz til vakkert og melodisk.

Jon Eberson Group

Jon Eberson Group.

Foto: Kjell Erik Rønning

I dag er han inne i sitt femtende år som pedagog på Norges Musikkhøgskole. Og i flere år greide han ikke trappene opp i femte etasje på grunn av hjerteproblemer. Men nå har han nylig gjenopptatt tennisen og spilt inn plate nummer tre med nye Jon Eberson Group .

Lat nei. Men nokså avslappet, kanskje.

Få med deg Jon Eberson som Ukas P2 artist, NRK P2, mandag 12/9 – fredag 16/9 kl. 06.03 og 17.40. Programleder er Karen Frivik.