Hopp til innhold

TV 2 mister flere kjente frontfigurer

Selv om TV 2 nå mister flere av sine mest kjente ansikt utad vil kanalen finne nye trekkplastre, mener infosjef, ansatterepresentant og TV 2-ekspert.

Nils Gunnar Lie, Jan Ove Ekeberg, Mah-Rukh Ali og Jan Øyvind Helgesen har alle tatt sluttpakke

SLUTTER: Nils Gunnar Lie (f.v.), Jan Ove Ekeberg, Mah-Rukh Ali og Jan Øyvind Helgesen har alle tatt sluttpakke i TV 2. Mens Ekeberg skal konsentrere seg om forfatterkarrieren blir Ali distriktsredaktør for NRK i Buskerud. Lie går av med pensjon ett år tidligere enn planlagt og Helgesen slutter ved årsskiftet.

Flere av de mest profilerte TV 2-ansiktene har sagt opp sine jobber i forbindelse med kanalens store nedbemanningsprosess «TV 2 i 2020». Innen den tid skal kanalen kutte hele 350 millioner kroner.

Blant de 28 ansatte som til nå har sagt ja til tilbudet om sluttpakke finner man journalister som var med og bygget opp kanalen fra den spede begynnelse i 1992, herunder Jan Ove Ekeberg, Nils Gunnar Lie og Jan Øyvind Helgesen.

I tillegg er det kjent at nyhetsanker Mah-Rukh Ali begynner hos NRK. En av kanalens fremste gravejournalister, Asbjørn Olsen, slutter også. Andre profilerte journalister som takker for seg er Per-Arne Lium, Kristian Mykleset og Asbjørn Leirvåg.

Norges smarteste i 1997

FRA ARKIVET: Nils Gunnar Lie (nederst til høyre) ledet programmet Jeopardy i 1997 på TV 2.

Foto: Scanpix

«Må bygge opp nye profiler»

– Hva vil det bety for TV 2 å miste såpass kjente ansikt på skjermen?

– De må bygge opp noen andre, mener journalist Bjørn Eckblad i Dagens Næringsliv, som har skrevet boken «Se hva som skjedde» om nettopp TV 2 sammen med Gøran Skaalmo.

– TV-kanaler er veldig avhengige av å ha tillitvekkende, troverdige journalister på skjermen som fronter kanalen. Og en del av dem som slutter er tett forbundet med TV 2.

Bjørn Eckblad

KUNNSKAP: Journalist Bjørn Eckblad i Dagens Næringsliv var en av forfatterne av boken «Se hva som skjedde» om nettopp TV 2.

Foto: PRIVAT

– Dette kan være både positivt og negativt. Kommersielle TV-kanaler, som jakter på annonsekroner, er under et konstant press for å forynge og fornye seg. At en del av dem som har vært med lengst og definerer kanalen må skiftes ut med noen som kanskje er yngre, trenger ikke bare være negativt heller, sier Eckblad.

Ønsket seg større sluttpakker

De ansatte som takket ja til å gå innen sluttgangen av juni fikk én ekstra månedslønn i bonus, men det er fortsatt tid til å bestemme seg. Sluttpakketilbudene står til ut august 2016.

Stein Akre, nestleder i Klubb 2, sier til NRK at fagforeningen er engstelige for at TV 2 på et eller annet tidspunkt kutter så mye at kanalen ikke kan oppfylle almennkringkastingsforpliktelsene.

– Vi er bekymret og skuffet over at ledelsen ikke har tilbudt større sluttpakker. Slik kunne vi fått frivillige avganger. Nå styrer vi mot oppsigelser, hevder Akre. Han mener det er urovekkende at det skal spares så mye innen aktualitet og nyheter og frykter at det skal gå utover journalistikken.

Stein Akre

SKUFFET: Stein Akre, nestleder i Klubb 2 i TV 2.

Foto: TV 2.

Klubb 2-nestlederen er likevel ikke redd for at TV 2 skal miste for mange av de kjente profilene.

– Alle sportsprofilene blir værende og i politisk avdeling. Og kjente navn som Øyvind Brigg og Pål T. Jørgensen er med videre, sier han.

– Davy Wathne antyder at han skal slutte?

– Hehe, det sier han hvert år, svarer Akre.

Nye TV 2-talenter

Organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah C.J. Willand i TV 2 ønsker verken å kommentere eller bekrefte hvem som slutter inntil prosessen er i havn på sensommeren.

Overfor NRK poengterer hun at sluttpakkene som til nå er inngått er fra alle avdelinger, også innenfor tekniske-, administrative-, kommersiell- og redaksjonelle avdelinger. Det er folk i ulike aldersgrupper, stillinger og lokasjoner og ingen enkeltmiljø som har en tyngde.

Sarah C.J. Willand

TAKKNEMLIG: Sarah C.J. Willand er organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i TV 2.

Foto: Alex Iversen, TV 2

– Hvordan tenker du rundt dette med at dere mister kjente profiler og personer som har vært identifisert med TV 2 utad?

– Vi har hatt og har utrolig mange profiler som er et ansikt for TV 2 utad og som sånn sett er en formidler av TV 2 merkevaren i positiv forstand. Flere av dem som slutter er slike mennesker. Vi er veldig takknemlig for at de har vært med og preget TV 2 til det de er i dag. TV 2 har en god historikk på å dyrke talenter og få frem dyktige folk. Jeg er helt sikker på at vi får frem flere medarbeidere som vil ha en like stor betydning og bli positive representanter for TV 2. Det gror mange dyktige talenter bak profilene og profilene har vært med på å bygge sine etterfølgere, sier Willand.

Sistnevnte påstand er en av dem som nå slutter, Jan Ove Ekeberg, helt enig i.

– Det tror jeg er det aller minste problemet som TV 2 har, fordi det vokser stadig frem nye talenter. Tidligere kringkastingssjef Einar Førde i NRK synes jeg sa det der ganske bra, da han sa at «kirkegarden er full av uerstattelige mennesker». Det viktige er at ledelsen i kanalen ser det poenget. At det viktigste er folkene som jobber der og ikke ulike teknologiske duppeditter, sier Ekeberg.

Einar Førde

TIDLIGERE NRK-SJEF: Heller ikke i TV 2 er noen uerstattelige, mener en av dem som fratrer, Jan Ove Ekeberg. Han viser til hva tidligere NRK-sjef Einar Førde sa: «Kirkegarden er full av uerstattelige mennesker».

Foto: Kvale, Jens O. / NTB scanpix

Måtte ta grep

Ekeberg er en av frontfigurene på TV 2 Nyhetskanalen og satser nå på å bli forfatter på heltid. Hans nyeste bok «Den siste vikingkongen. Krigens læregutt» er i ferd med å bli en serie av bøker, som vekker internasjonal interesse. Men før den tid har han en siste uke på skjermen, i august, hvor han skal invitere alle de beste gjestene fra samfunnslivet til avslutning.

– Hvordan opplever de ansatte nedbemannelsesprosessen?

– Det oppleves nok ulikt. Jeg tror ikke TV 2 har så mye valg på det punktet. De er nødt til å ta grep for å få ned kostnadene. Det er en stor usikkerhet for hvordan markedet for lineær TV blir fremover. Det som forbauser meg litt er at de ikke har tatt noen grep rundt organiseringen av nyhetsproduksjonen vår. Det er på høy tid å endre. Vi opererer i dag med to ulike redaksjoner, en for kveldsnyhetene og en for nyhetskanalen. Det må det gjøres noe med. Vi må ha en nyhetsorganisasjon, som lager alle nyhetsprogrammer. Det kan skje helt uavhengig av diskusjonen om vi skal både være i Oslo og Bergen, men vi kan begynne med slå sammen de to nyhetsorganisasjonene. Det er et grep som vil tvinge seg frem.

Sarah C.J. Willand forteller at TV 2 skal snu enhver stein for å se på kostnadsbildet og mulighetene fremover.

– Slike forslag som Jan Ove Ekeberg og andre medarbeidere kommer med er ting vi vil vurdere. I denne fasen skal vi ikke begrense oss selv og se på alle muligheter.

Betydningsfulle gründere

«TV 2-ekspert» Bjørn Eckblad sier det har vært forfriskende for Norge å ha to sterke kringkastere som TV 2 og NRK, og at TV 2 har vært en drivkraft for å gjøre ting på TV på nye og mer effektive måter enn det som hadde vært situasjonen om NRK holdt på alene uten konkurranse.

– Hva slags styrker og svakheter har TV 2 som mediehus?

– TV 2 har vært preget av en slags gründeroppstartsmentalitet i de snart 25 årene som har gått, siden de har vært i tydelig og skarp konkurranse med NRK og TV Norge og Discovery-kanalene. Det har gjort at folk i TV 2 har stilt opp for å bidra til å lage et best mulig produkt, selv mens de ikke var på jobb. Det er en klar styrke. Så skal man over i en ny fase, et slags generasjonsskifte, og det er alltid krevende.

TV 2-veteranen Jan Ove Ekeberg beskriver det som en «utrolig reise».

Jan Ove Ekeberg

ERFAREN: Jan Ove Ekeberg har vært ute mang en vinterdag på jobb for TV 2.

Foto: Bokprogrammet / NRK

– De hadde drevet seks uker da jeg begynte 1. februar 1993. Egentlig var det ikke særlig mange som kunne TV. Det måtte vi lære oss fra dag til dag. Det var veldig spennende og utfordrende. Det var mange gode journalister der, men ikke den store kompetansen på fjernsyn til og begynne med. Så startet vi nyhetskanalen i 2007. Det mener jeg er fremtiden for nyhetsformidling, at du har en 24-timers nyhetsformidling på TV. Det er nok sånn folk fremover vil ønske det. De store nyhetsprogrammene på kvelden, som Dagsrevyen og TV 2-nyhetene, vil nok miste ytterligere betydning. Det har jeg vært gleden av å være med på fra dag én.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober