Trenger både menn og kvinner i musikken

Årets artist in residence på Moldejazz Marilyn Mazur mener det er nødvendig med både kvinnelige og mannlige musikere i bandet.

Future Song

Ingenting å si på likestillingen i Future Song

Foto: Anikken Sunde / NRK

-Det blir ingen helhet hvis det ikke er både kvinnelige og mannlige elementer med. Selvfølgelig har vi alle både kvinnelige og mannlige elementer i oss, så det går ikke bare på kjønn.

Marilyn Mazur har spilt både i rene kvinneband og i band med begge kjønn. Hun legger vekt på å få med alle farger av regnbuen i musikken og så mange forskjellige fasetter som mulig.

-Min erfaring gjennom mange år som musiker er at de orkestrene som fungerer best, er de som har både mannlige og kvinnelige musikere med.

Marilyn Mazur i konsert med Future Song

Marilyn Mazur i konsert med Future Song

Foto: Anikken Sunde / NRK

I Molde har Marilyn Mazur blant annet spilt en konsert med sitt eldste band Future Song. Her er det ingenting å si på kjønnsfordelingen, med 3 kvinner og 4 menn. Vokalist i Future Song har inntil nylig vært Aina Kemanis, men hun er nå ute av bandet på grunn av stemmeproblemer.

Den nye vokalisten i Future Song er norske Tone Åse:

Vokalist Tone Åse i Future Song

Vokalist Tone Åse i Future Song

Foto: Anikken Sunde

-Jeg spilte en konsert i Trondheim for ett års tid siden. Da fikk jeg tips om å sjekke ut en konsert med en spennende sangerinne. Jeg rakk de tre siste låtene av eksamenskonserten hennes, og når jeg hørte musikken tenkte jeg: Dette liker jeg!

Marilyn Mazur ble imponert av Tone Åses vakre sang og utrolige tilstedeværelse på scenen.

-Jeg ble facinert av henne med det samme. Og når Aina Kemanis ikke lengre kunne synge så ringte jeg og spurte Tone Åse om hun ville være med. Jeg kjente henne ikke, hadde bare så vidt hilst på henne den ene gangen i Trondheim. Hun sa heldigvis ja, kom på øvelse og gikk rett inn i Future Song-familien. Så nå er hun vokalisten vår.

Kulturstrøm

 • Gyllenhaal + Ferrantebok = film

  Den amerikanske skuespilleren Maggie Gyllenhaal skal skrive og regissere en adaptasjon av Elena Ferrantes roman «Den dunkle dottera» (Samlaget). Det melder bok365.no. Det blir hennes debut som regissør og manusforfatter. Rollen hennes i HBO-serien «The Deuce» har inspirert henne til å ta skrittet over i registolen, sier hun.

  2018 Sundance Film Festival - "The Kindergarten Teacher" Portrai
  Foto: Taylor Jewell / AP
 • Forfatter Jan Jakob Tønseth er død.

  Jan Jakob Tønseth døde natt til fredag, melder hans forlag Cappelen Damm. Tønseth var den aller første vinneren av P2-lytternes romanpris. Den fikk han for «Et vennskap». Han fikk også Det Norske Akademis pris, Cappelenprisen, Gyldendals legat og Doblougprisen.

  For novellesamlingen «Von Aschenbachs fristelse» ble han nominert til Nordisk Råds litteraturpris.

  I diktsamlingen «Muntre dødsdikt og andre dikt» (2015) skrev han sin sykdomshistorie.

  Jan Jakob Tønseth ble 71 år gammel.

  Jan Jakob Tønseth
  Foto: Aarønæs, Lars / Lars Aarønæs
 • Suksess for norsk sopran

  Caroline Wettergreen får gode kritikker i avisa The Guardian for sin rolle som den gode feen i Jules Massenets «Cendrillon». Hennes sangprestasjoner på Glyndebourne-operaen blir beskrevet som ett av de to høydepunktene, med «uanstrengt og utsøkt koloratur».