NRK Meny
Normal

Sverige lanserer skeiv strømmetjeneste

I slutten av juli lanseres strømmetjenesten Gazenet i Sverige. Grunnleggerne vurderer å utvide tjenesten til Norge. – Det er behov for kultur som viser minoriteters liv, sier Fri-leder.

Blå er den varmeste fargen

SKEIVE FILMER: Filmen «Blå er den varmeste fargen» med Adèle Exarchopoulos og Léa Seydoux i hovedrollene, er en av titlene Gazenet reklamerer med i sosiale medier. Strømmetjenesten lanseres i forbindelse med Stockholm Pride som går av stabelen i slutten av juli.

Foto: Arthaus

Innholdet i den nye strømmetjenesten Gazenet består av over hundre filmer og TV-serier med skeivt fokus, med titler som «Den danske piken», «Blå er den varmeste fargen» og «Brokeback Mountain». Tjenesten blir lansert 27. juli.

Leder for Fri, foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, Ingvild Endestad, sier at hun ikke kjenner til den nye strømmetjenesten.

– Men jeg tenker at det er behov for kultur som gjenspeiler ulike liv og ulike historie. At man gir tilgang på det er bra, sier hun.

Savner homofile hovedroller

Ingvild Endestad

SAVNER MANGFOLD PÅ SKJERM: Ingvild Endestad ønsker seg flere minoritetshistorier på film og TV.

Foto: Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold

– Det er mange i minoritetskulturer som ønsker historier som gjenspeiler deres liv. Men ofte er det sånn i kommersielle tjenester at det er majoriteten som vinner terreng, sier Endestad.

At det i de siste årene er blitt flere filmer med skeivt innhold setter LLH-lederen i sammenheng med at samfunnet generelt er blitt mer inkluderende, men sier hun savner homofile hovedkarakterer.

– Det finnes veldig mange bikarakterer som er skeive, men få hovedkarakterer. Det er også veldig etterlengtet at en karakter er LHBT uten at det er hovedfokuset. Da er seksualiteten eller kjønnsidentiteten tematikken og man problematiserer rundt det. Jeg savner karakterer som er skeive, og at det bare er en naturlig del av å være menneske. Man er ikke kun sin seksuelle orientering eller identitet, sier Endestad.

Ser mot Norge

Ifølge Jimmy Sehlin, grunnleggeren av Gazenet, vil strømmetjenesten i første omgang bare bli tilgjengelig i Sverige.

– Men både Norge og Danmark er med i planene og står øverst på listen om vi får en positiv mottakelse her i Sverige til høsten, som vi både tror og håper at vi vil få, skriver Sehlin til NRK.

Kulturstrøm

  • Første rivetillatelse er gitt

    Plan- og bygningsetaten har gitt tillatelse til å rive regjeringsbygg 4 og Møllergata 17, de første tillatelsene som er gitt til det nye regjeringskvartalet. Etaten har ikke fått inn merknader til riving av disse to byggene.

  • Jakob Oftebro spiller Peer Gynt

    Det er nå endelig klart at Jakob Oftebro skal spille Peer Gynt på Gålå i august. Oftebro ble brannskadet under filminnspilling og det var usikkert om han kunne spille på Gålå. – Jeg gleder meg til å stå på scenen på Gålå med pappa og alle aktørene en gang til, sier Jakob Oftebro i en pressemelding.